Lielajā ģildē skanēs Gijas Kančeli mūzika

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

"Latvijas Koncerti" 1.oktobrī - Starptautiskajā mūzikas dienā - Rudens kamermūzikas festivāla ietvaros piedāvā klausītājiem baudīt leģendārā gruzīnu komponista Gijas Kančeli mūziku Lielajā ģildē pl. 19.30, informē Rinta Bruževica, "Latvijas koncertu" sabiedrisko attiecību speciāliste.

Koncertā aizrautīgais igauņu diriģents Andress Mustonens uzstāsies gan diriģenta, gan vijolnieka ampluā. Solisti būs alta flautas meistars itālietis Masimo Merčelli, suģestējošais krievu vijolnieks Pāvels Verņikovs, latviešu jaunās paaudzes aizrautīgā pianiste Agnese Egliņa, Sinfonietta Rīga čellu grupas koncertmeistare Guna Āboltiņa, kā arī orķestra mentors obojists Normunds Šnē.

Būs iespēja klausīties Kančeli atmiņas par sadarbību ar ievērojamo režisoru Georgiju Daneliju ("Mimino", "Kindzadza" u. c. filmas); veltījumu Gidonam Krēmeram un Mstislavam Rostropovičam; piemiņas darbu igauņu senās mūzikas ansambļa Hortus musicus mūziķei Hellei Mustonenai (Andresa Mustonena dzīvesbiedrei) un citus skaņdarbus.

Koncertā piedalīsies arī pats komponists - Gija Kančeli, kurš augusta mēnesī nosvinēja 75. dzimšanas dienu. Pēc Kančeli vārdiem labākā dāvana komponistam esot ilgs klusums pēc mūzikas izskanēšanas.

Gija Kančeli ir viens no iemīļotākajiem komponistiem tā sauktās jaunās vienkāršības cienītāju vidē. Kančeli mūzikai raksturīgas skaļuma un klusuma spējas attiecības, ilgpilnas skaistas melodiskās līnijas un tieksme uz rezignētu apskaidrību.

"Mūzika, tāpat kā dzīve, ir neiedomājama bez romantisma.

Romantisms ir pagātnes, tagadnes un nākotnes augstais sapnis - neatvairāma skaistuma spēks, kas slejas pāri visam un turas pretī neizpratnes, fanātisma, varmācības un ļaunuma spēkiem,"

saka komponists.

Mustonens saka: "Gijas Kančeli mūziku caurstrāvo dziļš garīgums, būdama demokrātiska, tā saprotama visā pasaulē. Atšķirībā no vairākuma laikmetīgās mūzikas komponistu Kančeli rada harmonisku mūziku, un mūziķim pietiek ar vienu sastapšanos, lai kļūtu par dedzīgu šīs mūzikas cienītāju."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu