Piesardzīgi pārvieto mūmiju uz Rīgas biržu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LTV "Panorāma"

Aptuveni divtūkstoš gadus vecais un visslavenākais Rīgas Mākslas muzeja eksponāts – Latvijā vienīgā ēģiptiešu mūmija - pārnests no Rīgas pils uz jaunu atdusas vietu Rīgas biržas ēkā. Muzeja darbinieki mūmijas pārnešanai bija gatavojušies vairākus mēnešus, tā pirmdien informēja LNT ziņas.

Izkustina no vietas pēc 60 gadiem

35 līdz 40 gadus vecs vīrietis, smagu darbu nav strādājis, apmeklējis zobārstu, miris un mumificēts pirms aptuveni diviem tūkstošiem gadu. Lina audeklos satītais un sarkofāgā guldītais ēģiptietis pēc Rīgas pilī pavadītiem 60 gadiem tika pārnests uz Rīgas biržas ēku.

Rūpīgi sasaiņotā mūmija ar visu sarkofāgu šo pirmdien tika ievietota koka kastē. Viss tiek darīts tā, lai vārīgā mūmija pārceļoties neciestu nekādus bojājumus. „Sarkofāgs ir diezgan nestabils, taisīts no dēļiem un apvilkts ar audeklu, saistvielas daļēji izbirušas. Kopā turas,” pastāstīja mākslas muzeja „Rīgas birža” kolekcijas glabātāja Baiba Uburģe.

Mūmiju nes uz nestuvēm

Mūmija bija jānones no Rīgas pils otrā stāva un jāaiznes līdz Rīgas biržas ēkai Doma laukumā, un tad jāuznes vēl līdz trešajam stāvam. Attālums nav liels, vien dažu minūšu gājiens, kas ir aptuveni 300 metru garumā, vēstīja LNT ziņas.

Sākumā speciālisti domāja mūmiju pārvest ar automašīnu, taču vēlāk pārdomāja. Tas tāpēc, ka vibrācijas, braucot pa Vecrīgas bruģi, varētu kaitēt trauslajam muzeja eksponātam. Mūmija nav svērta, taču nesēji stāstīja, ka tā nav smaga. Mūmija kopā ar sarkofāgu sver aptuveni 40 kilogramus.

Rīgas biržas muzejā transportēšanas kasti ver vaļā un mūmiju izsaiņo, lai to novietotu jaunajā vietā. Tā ir īpaši šai mūmijai pagatavota vitrīna ar klimata kontroli. 19-20 grādi pēc Celsija un 45% gaisa mitrums ir mūmijai piemērotākie apstākļi.

Eksponāts savulaik atceļojis no Kairas

Rīgā mūmijai šī neesot pirmā pārcelšanās. Rīgas Doma muzejs bija mūmijas mājvieta uzreiz pēc tās atgādāšanas Rīgā. Muzejam to 1902.gadā dāvināja kāda rīdziniece Frau Kibere. Bijusi informācija, ka viņa to nopirkusi no muzeja Kairā.

Pagājušā gadsimta 50.gados mūmiju no Doma pārveda uz Rīgas pili, bet šodien tā pārcelta uz Rīgas biržas ēku.

Publikai Rīgas biržas 3.stāva seifs, kurā turpmāk glabāsies šis, iespējams, slavenākais muzeja eksponāts, tiks atvērts 16.novembrī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu