Gaidāms 12. starptautiskais Saulkrastu džeza festivāls (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

No 20. līdz 25. jūlijam Saulkrastos norisināsies 12. starptautiskais Saulkrastu džeza festivāls "Saulkrasti Jazz 2009", informēja festivāla direktora asistents Māris Jonovs.

Kā ierasts, festivāla laikā notiks dažādas meistarklases un ikvakara koncerti, kā arī festivāla noslēguma koncerts, kurā šoreiz uzstāsies kamerūniešu basģitārists no Parīzes Etjēns Mbape ar grupu "Su La Take".

Saulkrastu džeza festivāla noslēguma koncerts notiks 25.jūlijā Saulkrastos, atpūtas kompleksā "Minhauzena Unda".

Grupas "Su La Take" dalībnieku vidū ir basģitārists un vokālists Mbape, vokāliste Kate Ptī, saksofona un flautas spēlētājs Lorāns Bonē, ģitāristi Džims Grendkemps un Sedriks Bods, kā arī sitaminstrumentālists Nikolā Vikaro.

Grupas "Su La Take" nosaukums, tulkojot no kamerūniešu valodas, nozīmē "raizēm gals". Grupu dibinājis pats Mbape, un kopā viņi ierakstījuši arī tāda paša nosaukuma albumu, kurā ietvertas 14 dziesmas, no kurām 11 ir Mbapes oriģinālkompozīcijas.

Etjēns Mbape ir dzimis Kamerūnā, bet 13 gadu vecumā pārcēlies uz dzīvi Parīzē, kur drīz vien iesaistījies afrikāņu un džeza mūzikas apritē. Mācījies klasisko ģitāru un kontrabasu, pēc tam pašmācības ceļā apguvis basģitāras spēli. Sākumā atzinību guvis, spēlējot Francijas Nacionālajā džeza orķestrī, bet slavens kļuva, iesaistoties Parīzes fusion grupā "Ultramarine".

Bieži vien Mbape tiek salīdzināts ar viņa tautieti Ričardu Bonu, kurš vēl nebija izbraucis no Kamerūnas, kad Mbapes karjera jau ritēja pilnā sparā. Atšķirībā no Bona, kurš vairāk nosliecies uz afrokubiešu un amerikāņu grūvdžezu, Mbape pieturas pie afrikāņu ritmiem.

Mbape pieder absolūtai pasaules elitei, par ko liecina ierakstu sesijas un koncerttūres kopā ar dažādām mūzikas slavenībām. Tāpat mūziķis četrus gadus sadarbojies ar mūziķi Džo Zavinulu, kurš, redzot Mbapes potenciālu, iedrošināja viņu sākt savu individuālo karjeru.

Mūziķa uzstāšanos un festivālu "Saulkrasti Jazz" atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Saulkrastu pilsētas dome un Francijas kultūras centrs.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu