LNSO atskaņos Brāmsa Trešo simfoniju un «Vācu rekviēmu»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO), turpinot rudenī iesākto ciklu «Visas Brāmsa simfonijas», nākamnedēļ koncertā klausītājiem piedāvās Johannesa Brāmsa Trešo simfoniju, kas programmā iekļauta līdzās viņa vokālsimfoniskajam šedevram «Vācu rekviēms».

Cikla «Visas Brāmsa simfonijas» koncerts, kurā piedalīsies Valsts akadēmiskais koris «Latvija» un solisti, būs Eiropas un ASV operteātros panākumus guvušie dziedātāji - soprāns Džeklina Vāgnere un baritons Markuss Briks, savukārt pie diriģentu pults stāsies LNSO mākslinieciskais vadītājs Andris Poga, 14.janvārī izskanēs Ventspilī, teātra namā «Jūras vārti», bet 15.janvārī Rīgā, Lielajā ģildē, informē LNSO pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska.

Brāmsa Trešā simfonija, ko mēdz saukt par «Heroisko», tapusi komponista brieduma gadu augstākajā punktā - 50 gadu vecumā. Šo sauc par vienu no personiskākajiem Brāmsa darbiem, un viena no spilgtākajām epizodēm tajā saistās ar muzikālo monogrammu F-A-F jeb fa-la-fa, kuras atšifrējums ir «frei aber froh» («brīvs, bet līksms»). Simfonijas trešā daļa bijusi daudzu populārās mūzikas pārstāvju iedvesmas avots - viņu skaitā ir Seržs Gensbūrs, Karloss Santana, Frenks Sinatra un citi.

Savukārt «Vācu rekviēms» ir viens no skaistākajiem un dziļākajiem romantisma laika šedevriem orķestrim un korim. Brāmss pats veidoja Rekviēma libretu no Jaunās Derības un Vecās Derības fragmentiem, un tas izdevies tik meistarīgi, ka teksts lasāms kā pašvērtīgs dzejdarbs. Šajā Svēto Rakstu kompilācijā ne reizi nepavīd Kristus vārds.

«Vācu rekviēma» atskaņojumā kopā ar LNSO un diriģentu Pogu piedalīsies koris «Latvija», kas šo darbu daudzas desmitgades dziedājis pasaules labākajās koncertzālēs. Skaņdarba atskaņojumā piedalīsies arī abi ārvalstu viessolisti.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu