Pirmo reizi Latvijā uzstāsies pianists Nikolass Angeličs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lielajā ģildē 13. novembrī plkst.19 izskanēs koncerts «LNSO. Brāmss un Šūmanis», kurā viens no pasaules labākajiem pianistiem Nikolass Angeličs izpildīs solo Roberta Šūmaņa «Klavierkoncertā». Kā informēja Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska, koncertā būs klausāma arī Johannesa Brāmsa «Ceturtā simfonija», kas tiks atskaņota LNSO mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Andra Pogas vadībā.

«Šis koncerts mums būs lieli svētki, jo izcilais pianists pirmo reizi uzstāsies Rīgā un tieši pie mums LNSO. Esmu pārliecināta, ka līdzsvarotus brāmsistus šajā koncertā pārsteigs Angeliča uzburtais Šūmaņa pavasarīgais smaids, savukārt jūsmīgi šūmanisti veldzēsies Pogas pārvaldītos Brāmsa gudrības avotos,» stāsta LNSO direktore Indra Lūkina.

Kā stāsta LNSO pārstāve, Angeličs aizraujas ar Johanu Sebastianu Bahu, ko daudz spēlē kopš pusaudža gadiem, dziļi izjūt Brāmsu, kura koncertus ieskaņojis ar Pāvo Jervi un Frankfurtes Radio simfonisko orķestri, apbrīno Ludvigu van Bēthovenu, ko atzīst par «grūtu autoru», mīl Šūmani, labi atsaucas par Karlheincu Štokhauzenu un Pjēru Bulēzu, kas neilgu tikšanos laikā devuši daudz vērtīgas informācijas, ar ko «var baroties gadiem».

Vairākus gadus Angeličs piedalījās Lugāno projektā «Marta Argeriča un draugi», kopā ar brāļiem Kapisoniem, Liliju Maisku un pašu Argeriču atskaņojot Brāmsa un Šūmaņa kamermūziku. Angeliča kamermūzikas partneru vidū ir arī Maksims Vengerovs, Džošua Bels, «Izaī kvartets», «Ebena kvartets», viņš muzicējis ar Mjunvunu Čunu, Kolinu Deivisu, Šarlu Dituā, Valēriju Gergijevu, Danielu Hārdingu, Kurtu Mazūru un Marku Minkovski.

«Ceturto simfoniju» Brāmss komponēja 51 gada vecumā Štīrijā. Par šo Alpu nostūri komponists kādam kolēģim rakstīja, ka viņa jaunais opuss garšojot «kā šejienes laika apstākļi, ķirši te ir tikai viegli iesaldi, Jūs tādus neēstu».

Koncerta ievadā būs dzirdams mūsdienīga simfoniskā orķestra skaņukrāsu ģeniālais burvis Magnuss Lindbergs un viņa «Chorale», kurā izmantots populārais luteriešu korālis «Es ist genug» Baha aranžējumā.

LNSO galvenā redaktora Oresta Silabrieža sarunu biedrs tradicionālajās «Pirmskoncerta sarunās» šoreiz būs Brāmsa cikla idejas autors Poga. Saruna Lielās ģildes Baltajā zālē sāksies plkst.18.

Biļetes nopērkamas interneta vietnē «www.bilesuparadize.lv».

Kā ziņots, LNSO jaunajā sezonā piedāvā koncertciklu «Visas Brāmsa simfonijas».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu