Foto: emocionālais Barišņikovs Hermaņa izrādē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pienāca ilgi gaidītā diena - 15.10., kad JRT foajē pulcējās pūļiem ļaužu, lai novērtētu režisora Alvja Hermaņa iestudējumu «BRODSKIS/BARIŠŅIKOVS», kuru režisors iestudēja sadarbībā ar aktieri, baletdejotāju Mihailu Barišņikovu.

Lai gan mēs Barišņikova vārdu vairāk mēdzam saistīt ar baleta mākslu, šovakar uz JRT Lielās skatuves mēs viņu redzējām kā tīrasiņu aktieri. Šajā īpašajā teatrālajā piedzīvojumā Barišņikovs interpretēja Nobela prēmijas laureāta Josifa Brodska dzeju. Mākslas personību

Mihailu Barišņikovu ar Josifu saistīja cieša draudzība, kas ilga 22 gadus

līdz pat Brodska nāvei 1996. gadā. Abi atkal satikās uz skatuves režisora Alvja Hermaņa iestudējumā. Hermanis un Barišņikovs aizvedīs skatītājus iedomātā pasaulē, ļaujot līdzpārdzīvot Brodska sarežģīto, lirisko un iedarbīgo vārdu spēli.

Dzejai skanot dzejnieka dzimtajā valodā, iestudējums BRODSKIS/BARIŠŅIKOVS ar tekstu un kustību atklāja dzejnieka pasauli. Šī ir pirmā dramatiskā izrāde, kurā Barišņikovs runā krieviski no sākuma līdz beigām. «Man nekad nav bijusi ideja iestudēt vai piedalīties izrādē, kurā būtu izmantota Brodska dzeja, es pats nekad neuzdrošinātos kaut ko tādu darīt. Alvis mani pārliecināja, ka tas ir iespējams.

Kad izskanēja šis piedāvājums, man atkārās žoklis un sirds sāka sisties straujāk.

Esmu redzējis Alvja darbus operā un dramatiskajā teātrī, un tie man ļoti patika,» izdevumā «Kultūras Diena un izklaide» runā Mihails Barišņikovs.

«Šī nav gluži normāla teātra izrāde. Tas drīzāk ir kaut kas līdzīgs spiritisma seansam. Mēs dzīvojam savas ikdienas dzīves horizontālajā līmenī jeb dimensijā. Šis teātra veids piedāvā pavadīt pāris stundas tikai vertikālajā dimensijā, kad cilvēks tiek konfrontēts tikai ar lielajiem jautājumiem,» izsakās režisors Alvis Hermanis.

Alvis Hermanis un Mihails Barišņikovs
Alvis Hermanis un Mihails Barišņikovs Foto: publicitātes

«Ja visas

emocijas un pārdzīvojumi ir jāieliek teātra rāmī, man ir mazliet bail.

Negribas mainīt draudzību pret komerciju. Ja iestudējums izdosies - brīnišķīgi. Ja neizdosies - no tā visa jāaiziet vai jāturpina strādāt. Pagaidām mēs ar Alvi esam uz pareizā ceļa, taču teātrī viss var gadīties...» atklāti izsakās Barišņikovs «KDi» intervijā.

Izrādes scenogrāfe ir Kristīne Jurjāne, gaismu mākslinieks – Gļebs Fiļštinskis. Izrādi Jaunais Rīgas teātris veido kopā ar Baryshnikov Productions.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu