Tiek sākta festivāla «Zemlika» biļešu tirdzniecība

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Līdz ar pirmo mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāla «Zemlika» dalībnieku izziņošanu sākusies arī biļešu tirdzniecība uz šo pasākumu, kas 24. un 25. oktobrī jau ceturto reizi norisināsies Latvijas mazākajā pilsētā – Durbē.

Kā pirmie mūziķi un to kolektīvi, kas veidos ceturtā festivāla «Zemlika» koncertu programmu, zināmi «Hedvig Mollestad Trio» no Norvēģijas, Džūlija Kenta (Julia Kent) no ASV, «Klaus Johann Grobe» no Šveices, «Kamanių Šilelis» no Lietuvas un «Saucējas» no Latvijas. Jau drīz festivāla programma tiks papildināta gan ar vairākiem pašmāju un ārvalstu mūziķiem, gan citām «Zemlikā» neiztrūkstošām tradicionālās kultūras, mākslas un izglītojošām aktivitātēm.

Biļetes uz festivālu «Zemlika» nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē internetā Bezrindas.lv. Tikai pirmo 50 biļešu cena ir 20.00 EUR. Ar laiku tās kļūs dārgākas, turklāt, ņemot vērā festivāla norises telpu ietilpību, uz festivālu «Zemlika» pārdošanā ir stingri ierobežots skaits biļešu.

Kā nosaukums saka priekšā, «Hedvig Mollestad Trio» ir talantīgās norvēģu ģitāristes Hedvigas Molestādes vadīta apvienība, kurā bez viņas vēl muzicē basģitāriste/kontrabasiste Elena Brekena (Ellen Brekken) un bundzinieks Ivars Lū Bjernstads (Ivar Loe Bjørnstad). Jau desmit gadu vecumā sava tēva, džeza mūziķa un Jana Garbareka domubiedra 70. gados iespaidota, Hedviga nopietni pievērsās ģitārspēles apguvei. Pēc studijām mūzikas akadēmijā un dalības vairākās grupās 2009. gadā Hedviga saņēma Moldes džeza festivāla balvu kā Gada džeza talants. Togad tika dibināts arī viņas trio. Ar cienījamās izdevniecības «Rune Grammofon» gādību līdz šim izdoti trīs apvienības albumi, no kuriem pēdējais – «Enfant Terrible» – dienas gaismu ieraudzīja pavisam nesen, šā gada aprīlī. «Šī ir grupa, kas ar džezu pabeidz smagās rokmūzikas teikumus, ja ne otrādi,» savulaik, recenzējot vienu no trio ierakstiem, rakstījis «The New York Times». Iespējams, tas visaptveroši un reizē nepasakot neko, raksturo šīs vienlaikus gan ar «Judas Priest» un «Led Zeppelin», gan ar «Melvins» un Bilu Frizelu (!) (Bill Frisell) salīdzinātās trijotnes radīto mūziku. Ne velti žurnāla «The Rolling Stone» galvenais redaktors Deivids Friks (David Fricke) ir «sertificēts» grupas fans…

«Hedvig Mollestad Trio» uzstāšanos festivālā «Zemlika» atbalsta Norvēģijas vēstniecība Latvijā.

Džūlija Kenta (Julia Kent) ir čelliste, kas plašākai auditorijai savulaik kļuva zināma kā viena no grupas «Rasputina» dibinātājām un «Antony and the Johnsons» dalībniecēm. Viņas domubiedru un sadarbības partneru lokā ietilpst arī vairāki citi mūziķi un apvienības – Devendra Banharts (Devendra Banhart), «Current 93», Rufuss Veinraits (Rufus Wainwright) un daudzi citi. Tiesa, darbošanās līdzās citiem mūziķiem un to apvienībās nebūt nav Kanādā dzimušās, bet nu Ņujorkā mājojošās mākslinieces vienīgais aicinājums. 2007. gada albumā «Delay» materializējas viņas debija kā solomāksliniecei. Pēc vairākiem īsspēlējušajiem ierakstiem, koncertu turnejām (t. sk. koncertiem festivālos «Primavera Sound», «Donauinselfest», «Unsound» un citos) un otrā studijas albuma pagājušais gads gan māksliniecei pašai, gan klausītājiem atnesa viņas pēdējo albumu «Character». Arī tajā Dž. Kenta ir turpinājusi attīstīt savu rokrakstu, kuru veido elektroniski cauraustas čella melodiju cilpas un slāņi, kurus papildina lauka ierakstu atmosfēriskums, galarezultātā klausītājus ievedot jauno tehnoloģiju un klasiskiem paņēmieniem radītā dabīgā harmonijā.

Par lietuviešu dueta «Kamanių Šilelis» jeb «kameņu meža» radošo vai personīgo biogrāfiju nav zināms daudz. Vien tas, ka kopā muzicē Kamile Gudmonaite (Kamilė Gudmonaitė) un Mants Zemļecks (Mantas Zemleckas), un viņi ir no Viļņas. Visvairāk pasaka abu radītā mūzika – mājīgas, siltas, ik pa laikam neparastas rotaļas ar lietuviešu tautas mūziku, ietērpjot to oriģinālās aranžijās. Par spīti valodai rezultāts šķiet ikvienam saprotams, jo saka taču, ka «mūzikas valoda ir universāla».

«Klaus Johann Grobe» - sākotnēji muzicējušiem divatā, taustiņinstrumentālistam Severīnam Landoltam (Severin Landolt) un bundziniekam Daniēlam Bahmanam (Daniel Bachman) nu pievienojies arī basģitārists Štefans Brunners (Stephan Brunner). Šķiet, nav gluži nepareizi apvienības spēlēto nodēvēt par «elektro krautroku», jo, nudien, ne caur ģitārām, bet gan aizlaiku sintezatoriem saklausāmas kautrīgas atsauces uz, piemēram, «Can». Un fakts, ka ansamblis regulāri tiek aicināts uz mūslaiku psihedēlijas festivāliem un koncertiem, šo žanrisko apzīmējumu lieku reizi attaisno. Nebijis Bruno Ojas, filmā «Tauriņdeja» ar tā laika jauniešu izdancināšanu gluži viegli būtu galā tikuši «Klaus Johann Grobe».

«Klaus Johann Grobe» uzstāšanos festivālā «Zemlika» atbalsta Šveices Mākslas padome «ProHelvetia».

Visbeidzot, Latvijas mūziķus festivālā pārstāvēs arī tradicionālās dziedāšanas grupa «Saucējas». Iespējams, šā kolektīva vārds vietējā publikā daudz komentāru neprasa – viena no pazīstamākajām un arī atzītākajām (Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balva par «Labāko tautas mūzikas albumu» 2012. gadā) kopām Latvijā. Latvijas Kultūras akadēmijā pirms vairāk nekā desmit gadiem dibinātās grupas dziedāšanas pamatā jau no sākta gala bijusi vēlme apgūt tradicionālo, attiecīgajam reģionam raksturīgo dziedāšanas manieri, skaņveidi, dziedot kopā ar teicējām un atdarinot etnogrāfiskos ierakstus. Turklāt «Saucēju» repertuārā ir gan viņu sākotnējās skolotājas, teicējas Margaritas Šakinas pārstāvētās Ziemeļlatgales dziesmas, gan Durbei krietni tuvāko Nīcas, Rucavas un Bārtas tradicionālās dziesmas.

Saucējas
Saucējas Foto: Publicitātes foto

Kā minēts iepriekš, mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls «Zemlika» Latvijas mazākajā pilsētā Durbē norisināsies 24. un 25. oktobrī. Arī šogad festivāls aptvers vairākas no mākslām - mūziku, teātri, vizuālo mākslu un kino. Galvenokārt bērniem un jauniešiem, bet reizē arī citiem interesentiem būs iespēja piedalīties gan mūzikas, gan mākslas meistarklasēs. Festivāla otrajā dienā notiks zemnieku, amatnieku un godprātīgu un videi draudzīgu pārstrādātāju ražojumu tirgus, galvenās lomas atvēlot Durbes un novada, kā arī tuvējo kaimiņu saimniecībās gada laikā izaudzētajam, darbnīcās un ražotnēs paveiktajam. Pasākuma laikā skolas ēdamzālē tiks ierīkots oficiālais festivāla restorāns, kura ēdienkarte tiks veidota, izmantojot lielākoties tikai Durbes novadā izaudzēto, izslaukto, sasieto un citādi saražoto.

Līdzīgi kā iepriekšējos gadus, arī šogad festivāla «Zemlika» norises vietas Durbē būs vairākas - Durbes kultūras nams, A. Kronvalda vēsturiskā skolas ēka, A. Kronvalda Durbes vidusskola, Durbes muzejs, Durbes luterāņu baznīca un citas. Festivāla centrā joprojām noturot 17 dažādu mūziķu un kolektīvu koncertus divu dienu laikā - no ģitārmūzikas līdz mūsdienu akadēmiskajai mūzikai, no tautas jeb «folk» mūzikas līdz elektroniskajai deju mūzikai - un uz tiem tirgojot biļetes, visas pārējās augstākminētās norises vietējiem un pilsētas viesiem tiks piedāvātas bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu