Par rasu naida kurināšanu notiesāts blekmetālists Vīkerness

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Norvēģu blekmetālists Kristians «Vargs» Vīkerness (Varg Vikernes) Francijā notiesāts par rasu naida kurināšanā viņa blogā. 41 gadu vecais Vīkerness tiesā noliedza savu vainu, norādot, ka viņa blogā rakstus var publicēt ikviens. Viņš apgalvoja, ka nav attiecīgo tekstu autors, piezīmējot, ka pārpratums radies viņa aizturēšanas laikā pagājušā gadā, kad viņam piedāvāts dāņu tulks, nevis norvēģu valodas tulks.

Tiesā demonstrēti desmit fragmenti ar 2013. gadā no marta līdz jūnijam Vīkernesa blogā publicētiem ierakstiem, kas vērsti pret musulmaņiem un ebrejiem.

Francijas tiesa Vīkernesam piesprieda sešu mēnešu nosacītu cietumsodu un 8000 eiro soda naudu.

Kā ziņots, Francijas varasiestādes aizdomās par masu slaktiņa plānošanu pagājušā gada jūlijā aizturēja nomaļā franču ciematā dzīvojošo blekmetāla projekta «Burzum» līderi Vīkernesu, kurš savulaik Norvēģijā izcietis cietumsodu par cita norvēģu blekmetālista slepkavību un baznīcu dedzināšanu.

Francijas likumsargi Vīkernesu uzraudzījuši kopš viņa ierašanās valstī 2012. gadā, taču pēc internetā ievietotiem naidīgiem paziņojumiem un pēc Vīkernesa sievas veiktas vairāku ieroču iegādes policija nolēma mūziķi aizturēt.

Policija pāra lauku īpašumā Salonlatūrā, Francijas vidienē, aizturēja arī viņa sievu, 25 gadus veco Marī Kašē, kas tobrīd gaidīja pāra ceturto bērnu. Sieviete atbrīvota pēc nopratināšanas, bet Vīkerness pierādījumu trūkuma dēļ atbrīvots 48 stundas pēc aizturēšanas.

Vīkernesa advokāts norāda, ka izmeklētāju konfiscētos ieročus pilnīgi legāli un neko neslēpjot iegādājusies Vīkernesa sieva, kurai ir ieroču turēšanas atļauja.

Vīkernesam 1994.gadā Norvēģijā tika piespriests 21 gada cietumsods par sava agrākā drauga Eisteina Orseta no blekmetāla grupas «Mayhem» slepkavību un trīs baznīcu dedzināšanu.

Orseta slepkavība un baznīcu dedzināšana deviņdesmito gadu sākumā izraisīja histērisku ažiotāžu Norvēģijas presē, kas blekmetāla grupas apsūdzēja sātanismā.

Kaut arī deviņdesmitajos gados pats Vīkerness sevi sludinājis kā sātanisma, nacisma un rasisma piekritēju, vēlāk viņš apgalvoja, ka to teicis tikai nolūkā provocēt cilvēkus.

2009. gadā Vīkerness no cietuma pirms termiņa tika atbrīvots. Sākotnēji viņš ar ģimeni dzīvoja nomaļā Norvēģijas ciematā, bet vēlāk pārcēlās uz dzīvi Francijā.

Kopš iznākšanas no cietuma Vīkerness rakstījis blogu, paužot neapmierinātību par Eiropas kultūras pagrimumu, saistot to ar imigrantu pieaugumu un ebreju sazvērestībām.

Pats sevi

Vīkerness raksturo kā norvēģu tradicionālā pagānisma piekritēju, noraidot nacista vai sātanista birku.

Kaut arī notiesāšanas laikā Vīkernesam bija tikai 20 gadi, viņš ar «Burzum» vārdu bija izdevis jau četrus albumus.

Atrodoties cietumā, Vīkerness turpināja izdot sava blekmetāla soloprojekta «Burzum» ierakstus. Kopumā no ieslodzījuma «Burzum» izdeva četrus albumus, bet pēc Vīkernesa atgriešanās brīvībā vēl piecus albumus.

«Burzum» tiek uzskatīts par vienu no ietekmīgākajiem blekmetāla projektiem, bet Vīkerness savu fanu vidū visā pasaulē ir iemantojis kulta statusu.

Kā dedzīgs Dž.R.R.Tokīna sāgas «Gredzenu pavēlnieks» cienītājs Vīkerness sava muzikālā projekta nosaukumu aizguvis no angļu rakstnieka izdomātās Mordoras valodas, kurā «Burzum» nozīmē «tumsa».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu