Muzeju nakts LNM muzejā: mode, performance, audio, darbnīcas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Sestdien, naktī no 17.maija uz 18.maiju, Latvijā jau desmito reizi norisināsies starptautiskā akcija «Muzeju nakts». Šoreiz Latvijas Nacionālais mākslas muzejs piedāvās modes skati, tikšanos ar māksliniekiem, performances, audio instalāciju un radošās darbnīcas.

Muzeju naktī no plkst. 19.00 līdz 01.00 durvis apmeklētājiem

vērs visas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) struktūrvienības,

izņemot LNMM galveno ēku, kas ir slēgta uz rekonstrukcijas laiku. Interesentiem būs iespēja ieklausīties pazīstamā Krievijas mākslinieka Dmitrija Gutova audio instalācijā «Fūga. Augoša uzbudinājuma lēkme ar apziņas aptumšošanos un atmiņas traucējumiem» Mākslas muzeja «Rīgas Birža» ātrijā, tikties ar māksliniekiem, piedalīties akcijā-performancē laikmetīgās mākslas izstādē «Lauki» LNMM izstāžu zālē Arsenāls, apmeklēt Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja pastāvīgās ekspozīcijas, novērtēt modes zīmola «QooQoo» un muzeja sadarbības projektā tapušo tērpu kolekciju, kā arī apskatīt Aleksandras Beļcovas un Romana Sutas muzeju, kur ģimenēm ar bērniem tiks piedāvātas radošās darbnīcas.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs atgādina, ka 18.maijā - Starptautiskajā muzeju dienā - muzeju oficiālajā darba laikā bez maksas būs apskatāmas pastāvīgās ekspozīcijas Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā un Mākslas muzejā «Rīgas Birža», savukārt izstāžu zālē Arsenāls bez maksas būs iespējams apmeklēt Jauno mediju kultūras centra RIXC producēto izstādi «Lauki» un fotogrāfes Māras Brašmanes personālizstādi «Pārmaiņu laiks». LNMM aicina izmantot šo iespēju, jo Muzeju nakts norises laikā drošības apsvērumu dēļ Mākslas muzejā «Rīgas Birža» pastāvīgās ekspozīcijas būs pilnībā slēgtas, bet Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā tās būs atvērtas tikai no plkst. 19.00 līdz 21.00.

Foto: publicitātes

PASĀKUMU PROGRAMMA

  • LNMM izstāžu zāle Arsenāls (Torņa iela 1): Lauki

Atgādinām, ka liels cilvēku skaits telpā rada augstu mitruma līmeni, savukārt mitrs gaiss bojā eksponātus. Tāpēc, rūpējoties par mākslas darbu saglabāšanu, lietus gadījumā apmeklētāju skaits izstādē un i.z. Arsenāls vestibilā tiks ierobežots. Pateicamies par sapratni!

Izstādes «Lauki» apskate un tikšanās ar māksliniekiem. Ļaujoties iztēlei, autori paplašina mākslas robežas un brīvi navigē starp sociālo un dabisko, zinātnisko un emocionālo, sensitīvo un reālo. Izstādē aplūkojami 40 mākslas darbi, kurus radījuši mākslinieki no 25 dažādām valstīm.

Akcija «Pagrīdes sēklu apmaiņa» («Seedsunderground») - mākslinieces Šū Lī Čengas akcija, kurā aicināti iesaistīties apmeklētāji,

ņemot līdzi paciņu ar augu sēklām.
  • R. Sutas un A. Beļcovas muzejs (Elizabetes iela 57a, dz. 26): Jaunās sievišķības meklējumos
Foto: publicitātes

19.00-21.00 Bērnu radošā darbnīca «Mana modes dāma». Bērniem būs iespēja iejusties modelētāja un modes dizainera lomā, izgatavot tērpus papīra lellēm, iedvesmojoties no apģērbu paraugiem 1920.-1930. gadu franču un latviešu dzīvesstila žurnālos.

  • Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Skārņu iela 10/20): Bezgalīgā saikne

DMDM pastāvīgās ekspozīcijas zāles Muzeju nakts laikā būs atvērtas no plkst. 19.00 līdz 21.00. Aicinām tās apskatīt bez maksas Starptautiskajā muzeju dienā - 18.maijā. Atklāj muzeja ekspozīciju no jauna!

Apmeklētājiem būs atvērta muzeja pamatekspozīcija, kurā iespējams aplūkot labākos Latvijas dekoratīvi lietišķās mākslas paraugus no 19. gadsimta beigām līdz mūsdienām, kā arī dizainu no 20. gadsimta 70. gadiem līdz šai dienai. Ekspozīcijā atspoguļotas visas nozares - tekstilmāksla, keramika un porcelāns, stikls, ādas plastika, metālmāksla un rotas, kā arī dekoratīvā kokapstrāde.

Ģimenēm ar bērniem būs iespēja iesaistīties radošu uzdevumu izpildē, pārvēršot ekspozīcijas apmeklējumu par īpašu piedzīvojumu.

Foto: publicitātes

22.00 Dizaineres Aļonas Bauskas («QooQoo») un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja sadarbības projekts - tērpu kolekcijas sērijā «Timeless» modes skate.

22.00-24.00 Video projekcija «Bezgalīgā saikne»

  • Mākslas muzejs «Rīgas Birža» (Doma laukums 6): Dmitrijs Gutovs. Audio instalācija «Fūga. Augoša uzbudinājuma lēkme ar apziņas aptumšošanos un atmiņas traucējumiem» (ieeja no Doma laukuma puses)
Foto: publicitātes

Muzeju naktī apmeklētāji varēs iepazīties ar Dmitrija Gutova paplašināto mākslas darba vēstījumu. Audio instalācija «Fūga. Augoša uzbudinājuma lēkme ar apziņas aptumšošanos un atmiņas traucējumiem» radīta šā gada mākslas festivālam «Tete-a-Tete».

Skaņu performance formas ziņā ir «Gondolas» analogs, tikai šoreiz izaicinot nevis redzes, bet dzirdes uztveri. Skaņas, kuras piepildīs telpu, it kā uz brīdi radīs bezsvara stāvokļa sajūtu. Mākslinieks izmantojis piecas klasiskās mūzikas skaņdarbus, «uzspridzinot» skaisto ideālo tēlu pasauli, kas sašķīst fragmentos, un mēģinot uz laiku nofiksēt to starpstāvokli, kad viena forma ir beigusi eksistēt, bet jauna tikai dzimst.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu