Pikaso glezna kļūst par dārgāko izsolēs pārdoto mākslas darbu

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Slavenā mākslinieka Pablo Pikaso glezna «Alžīras sievietes (versija O)» pirmdien kļuva par dārgāko izsolēs pārdoto mākslas darbu, kad tā «Christie's» izsolē Ņujorkā tika nosolīta par 179,365 miljoniem ASV dolāru (159,848 miljoniem eiro).

Tajā pašā izsolē iepriekšējo cenas rekordu izsolēs pārdotiem tēlniecības darbiem pārsniedza Šveices mākslinieka Alberto Džakometi 1,8 metrus augstā statuja «Rādošais vīrs» («Man Pointing»), kas tika pārdota par 141,285 miljoniem dolāru (125,911 miljoniem eiro).

1955.gadā tapusī Pikaso eļļas glezna tika pārdota pēc 11 ar pusi minūšu ilgas vairāksolīšanas pa telefonu, kurā piedalījās četri vai pieci potenciālie pircēji. Tā ir jaunākais darbs 15 kubisku gleznu ciklā, kurā parādītas kailas kurtizānes un kuru Pikaso uzgleznoja 1954. un 1955. gadā, nosaucot šā cikla darbus par vienas gleznas dažādām versijām - no versijas A līdz versijai O.

Foto: Reuters/Scanpix

Lai gan tā kļuva par dārgāko izsolēs pārdoto mākslas darbu, tā cenas ziņā atpaliek no Pola Gogēna gleznas «Kad tu precēsies?», kuru februārī privāti nopirka Katara par 300 miljoniem dolāru (267 miljoniem eiro).

Pikaso gleznu un Džakometi skulptūru iegādājās izsoles dalībnieki, kas vēlējās palikt anonīmi.

Izsolē, kurā tika pārdoti arī citu mākslinieku darbi, piedalījās vairāksolītāji no 35 valstīm. Marka Rotko 1958.gada darbs «No 36, Black Stripe» tajā tika pārdots par 40,485 miljoniem dolāru (36,080 miljoniem eiro).

Iepriekšējo cenas rekordu izsolē pārdotam mākslas darbam uzstādīja britu gleznotāja Frensisa Bēkona darbs «Trīs Lisjēna Freida studijas» («Three Studies of Lucian Freud»), kas 2013.gadā tika pārdots «Christie's» izsolē Ņujorkā par 142,4 miljoniem dolāru (126,9 miljoniem eiro).

Iepriekšējā cenas rekordiste izsolē pārdotai skulptūrai bija Džakometi statuja «Walking Man I», kas 2010.gadā Londonā tika pārdota par 104,3 miljoniem dolāru (93 miljoniem eiro).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu