Operā notiks Pētera Vaska mūzikas koncerta Vašingtonā ieskaņa

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

12. februārī sadarbībā ar Latvijas Republikas vēstniecību ASV Vašingtonas senākajā laikmetīgās mākslas muzejā The Phillips Collection notiks Pētera Vaska autorkoncerts «Vadošie Eiropas komponisti. Pēteris Vasks». Koncertā skanēs Pētera Vaska skaņdarbi «Klusuma auglis» (The Fruit of Silence), «Zaļā ainava» no cikla «Gadalaiki», Andante cantabile no Otrā čellkoncerta «Klātbūtne», «Ainava ar putniem» flautai un Kvartets vijolei, altam, čellam un klavierēm.

Koncertā muzicēs flautiste Dita Krenberga un kvartets RIX– Sandis Šteinbergs (vijole), Ilze Kļava (alts), Reinis Birznieks (cells) un Jānis Maļeckis (klavieres).

Latvijas klausītājiem šo programmu būs iespēja dzirdēt 7.februārī Latvijas Nacionālās operas Beletāžas zālē plkst. 15.00.

ASV senākais laikmetīgās mākslas muzejs The Phillips Collection 2009. gadā izveidoja koncertsēriju «Eiropas vadošie komponisti». Šī cikla ietvaros 2015. gada februārī klausītājiem tiks piedāvāta Pētera Vaska mūzika. Saskaņā ar koncertcikla veidotāju ieceri mūziķus izvēlas paši komponisti, un Pēteris Vasks šoreiz aicinājis muzicēt Latvijas labāko flautisti, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra flautu grupas koncertmeistari Ditu Krenbergu un Latvijas ilgmūžīgāko kameransambli – RIX kvartetu. Tā dalībnieki satikās pirms vairāk nekā 20 gadiem, kļuva par lieliskiem draugiem un domubiedriem, pēc tam izklīda pasaulē kur nu kurais, taču vairākas reizes gadā joprojām sanāk vienkopus, lai klausītājiem piedāvātu jaunas koncertprogrammas.

Pēteris Vasks ir pasaulē pazīstamākais Latvijas komponists. Kopš 90. gadu sākuma viņam jaunus opusus pasūtina pasaules ievērojamākie atskaņotājmākslinieki, kuru skaitā ir Gidons Krēmers, The Hilliard Ensemble, Kronos Quartet, Sola Gabeta. Vasks ir Arvo Perta un Gijas Kančeli garīgais radinieks, viņa mūzikā ir spēcīgi gaismas un tumsas kontrasti, dziļas sāpes un nenomācama ticība. Vaska spēcīgākie iedvesmas avoti ir Latvijas daba, latviešu tautas mūzika un putnu balsis.

Programmā iekļautā «Zaļā ainava» (2008) ir vasaras saulgriežu smaržu un noslēpumu atbalsis skaņās, «Ainava ar putniem» (1980) ir apliecinājums komponista aizrautībai ar šo, kā viņš pats saka, «Dieva radītās pasaules muzikālāko daļu», čellkoncerts «Klātbūtne» (2012) ir sirsnīga atzinības zīme opusa pasūtinātājas, Lielās mūzikas balvas 2014 nominantes Solas Gabetas talantam, savukārt Klavieru kvartets (2001) ir sešu asi kontrastējošu posmu izvērsts virpulis ar etnogrāfisku rotaļu, dramatisku dziedājumu, ņirdzīgu maršu, eksplozīvu tokātu un himnu mīlestībai.

Biļetes var iegādāties «Biļešu paradīzes» kasēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu