Valmiermuižā svinēs Meteņdienu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Lai atzīmētu pavasara tuvošanos, 7.februārī pl. 10:00 - 14:0 pie Valmiermuižas alus darītavas norisināsies Meteņdienas svinības ar mājražotāju labumu tirdziņu, radošajām darbnīcām, latviskām tradīcijām un iespēju nogaršot īpaši Meteņiem izbrūvētu alu.

Lauku labumu tirdziņš «Ar gardu muti Valmiermuižā»

Šā gada pirmajā gardēžu tirdziņā būs iespēja iegādāties gan tradicionālās mājražotāju siera izlases, svaigi ceptus maizes klaipus, kūpinātu gaļu, zivis, garšvielas, medu un citus našķus, gan rūpīgi gatavotus amatnieku daiļdarbus. Šoreiz tirdziņā pirmo reizi viesosies kā saimnieki no Tukuma puses, kuri tirdziņa viesiem būs sagādājuši gardu kazas sieru, tā arī ar skābētiem, sautētiem un štovētiem kāpostiem gardēžus uzrunās Alūksnes puses amata meistari, savukārt Carnikavas «Cakotava» galdā cels brīnumjaukus dekorus, kas darināti no mūsu pašu jūras sniegtajām veltēm. Dalību tirdziņā apstiprinājuši vairāk nekā 60 tirgotāji. Savukārt Valmiermuižas pavāri, godājot Meteņu paražas un izsmalcinātu Latvijas garšu, klēts pagalmā saimes katlā būs sarūpējuši Meteņiem tik raksturīgo un Latvju dainās aprakstīto grūbu grūdeni, bet «Alus virtuvē» gardēži būs laipni gaidīti uz īpaši Meteņiem gādātām svētku pusdienām, kur tiks pasniegti tādi labumi kā asinsdesa ar sīpolu - ķiploku biezeni un pērļu grūbas ar alū izturētu cūkas stilbu.

Latvisko Meteņu tradīciju izzināšana

Meteņiem ir jautrs raksturs, jo tie vēsta par ziemas beigām, pavasara tuvošanos un jauna saimnieciskā gada sākumu. Tā ir reize, kad pārlasīt latviešu ticējumus, lai zinātu, kāds laiks gaidāms un kāda būs raža, tamdēļ Meteņdienas tirdziņa viesiem būs iespēja izzināt šo svētku tradīcijas un piedalīties svinību izdarībās gada auglības un labklājības nodrošināšanai kopā ar lustīgo Valmieras 5. vidusskolas folkloras kopu «Sudmaliņas». Savukārt mazākie tirdziņa viesi varēs iemēģināt roku radošajās darbnīcās - laimes pogu stiķēšanā un latviskajā amata prasmē - sveču liešanā, un, ja laikapstākļi būs vēlīgi, doties izbraucienos ar kamanām.

Foto: Edijs Pālens / LETA

Īpaša Meteņu svinībām izbrūvētā alus garšošana

Pēc senču tradīcijām uz gadskārtu lustēm katrs kārtīgs saimnieks savai saimei un ciemiņiem brūvējis alu, tamdēļ arī «Valmiermuižas alus» saimnieks nolēmis darīt īpašu alus garšu, veltītu Meteņiem. «Meteņu alus» garšā ir saimnieka sapnis par vasaras smaržām un garšām. Tas baudīšanai labi der kopā ar tradicionālajiem Meteņdienas ēdieniem: grūdeni, miežu vai kaņepju plāceņiem un slokātņiem, cūkas smeceri, ausīm un astēm. Pavisam izbrūvētas vien 2800 pudeles īpašā miestiņa, ko pirmo reizi cels galdā Meteņdienas svinību viesiem un kas būs dabonams vien Valmiermuižas tirgotavu plauktos.

/Ieeja bez maksas/

METEŅDIENAS SVINĪBU PROGRAMMA

7.februārī Valmiermuižā

TIRDZIŅŠ «AR GARDU MUTI VALMIERMUIŽĀ»

TIRGOŠANĀS

10:00 - 14:00 Mājražotāju un amatnieku sarūpēti gardumi un labumi

MIELOŠANĀS

10:00 - 14:00 Īpašā Meteņdienai brūvētā alus garšošana

10:00 - 14:00 Klēts pagalmā saimes katlā gatavotā Meteņdienas grūbu grūdeņa garšošana

10:00 - 14:00 Meteņdienas svētku mielasta - pērļu grūbas ar alū izturētu cūkas stilbu - baudīšana Valmiermuižas «Alus virtuvē»

LUSTĒŠANĀS

11:00 - 13:00 Bērnu rotaļas, lustes un Meteņdienas tradīciju izzināšana kopā ar Valmieras 5. vidusskolas folkloras kopu «Sudmaliņas»

DARBOŠANĀS

11:00 - 13:00 Spēkošanās Meteņdienas veiklības spēlēs

11:00 - 13:30 Sveču liešanas darbnīca

11:00 - 13:30 Laimes pogu stiķēšana

11:00 - 13:30 Zīmēšanas un krāsošanas darbnīca

10:00 - 14:00 Izjādes ar zirgiem/ braucieni kamanās Valmiermuižas pils parkā

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu