Atklāj bērnu grāmatu ilustrāciju izstādi «Tā sakot, ir par ko trakot» (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Galerijā «Istaba» šodien plkst.18 tiks atklāta izstāde «Tā sakot, ir par ko trakot», kurā būs skatāmas ilustrācijas no sērijā «Bikibuks» izdotajām dzejas bilžu grāmatām bērniem. Kā informēja izdevniecības «Liels un mazs» kopvede Kristīne Dzene, klajā nākuši jau 30 bikibuki - nelielas grāmatiņas, kurās dažādos laikos sacerētus latviešu dzejoļus bērniem ilustrējuši mūsdienu latviešu mākslinieki.

Izstāde, kuras nosaukumam izmantota rinda no sērijā nesen publicētā Ojāra Vācieša dzejoļa «Kas notiek?», ļaus ielūkoties mākslinieku izmantoto žanru un rokrakstu dažādībā. Izstādē būs pārstāvēti mākslinieki Reinis Pētersons, Juris Petraškēvičs, Kristīne Jurjāne, Līga Kičena, Edmunds Jansons, Maija Līduma, Andris Vītoliņš, Kristīne Luīze Avotiņa, Ilze Vītoliņa, Dace Sietiņa, Mārtiņš Zutis, Irēna Lūse, Anete Melece, Ūna Laukmane, Aleksejs Naumovs, Gita Treice, Gundega Muzikante, Ernests Kļaviņš, Laima Eglīte, Ingrīda Pičukāne, Ieva Jurjāne, Inga Meldere, Ilze Abika, Ilze Avotiņa, Anna Vaivare, Krišs Salmanis, Dita Pence, Zane Lūse, Sabīne Moore.

Mākslinieki ilustrācijas veidojuši gleznojot, zīmējot, strādājot datorgrafikas, akvareļa, tekstila u.c. tehnikās. Izstādē būs iespēja salīdzināt un saprast ceļu no oriģināldarba līdz grāmatai, kā arī ieraudzīt pazīstamus grāmatu tēlus citos veidolos - telpiskos maketos, priekšmetu apdrukās.

Izstādes simbols ir pats Bikibuks - jautrs, ziņkārīgs un spītīgs ragainis, līdzīgs atvērtai grāmatiņai, gatavs jaunam lēcienam un jaunam piedzīvojumam. Šo tēlu, tāpat kā sērijas dizainu, radījusi «Bikibuka» idejas autore un mākslinieciskā redaktore Rūta Briede un mākslinieks Artis Briedis, iedvesmojoties no Jāņa Baltvilka dzejoļa «Biki-buki», ar kuru 2012.gadā tika sākta sērija.

Katru gada ceturksni sērijā iznāk seši jauni bikibuki, veidojot latviešu dzejas un mākslas antoloģiju bērniem, kurā iecerēts izdot kopumā 100 krāšanas ērtībai numurētas grāmatiņas.

Ar izstādi «Tā sakot, ir, par ko trakot» tiek aizsākti izdevniecības «Liels un mazs» un galerijas «Istaba» pastāvēšanas desmitgades pasākumi.

Bērnu grāmatu ilustrācijas galerijā «Istaba» būs skatāmas līdz 22 .februārim.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu