Festivāla "Zemlika" viesi: Barn Owl

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

28. un 29. oktobrī Latvijas mazākajā pilsētā Durbē pirmo reizi notiks mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls "Zemlika". Tā muzikālā programma tiek veidota, ietverot tautas un pasaules mūziku, mūsdienu akadēmisko un ambiento mūziku, kā arī elektroniskās un ģitārmūzikas dažādas izpausmes. Un ne tikai. Uz trim skatuvēm, kas atradīsies dažādās vietās pilsētā – Durbes kultūras namā, Durbes luterāņu baznīcā un vēsturiskajā Ata Kronvalda skolas ēkā – divu dienu laikā muzicēs gandrīz divdesmit vietējie un ārvalstu mūziķi un to kolektīvi. Šoreiz vairāk par vienu no viņiem – duetu "Barn Owl" no ASV.

Visvienkāršāk iesākt stāstu par "Barn Owl" būtu, nosaucot viņus par drone žanra pārstāvjiem no Sanfrancisko Amerikas Savienotajās Valstīs. Nezinātājam uzreiz rastos pirmās asociācijas. Rietumkrasts? Drone jeb muzikālam skaņdarbam nemainīgi cauri skanoša nots vai akords, visbiežāk tam piešķirot "dūcošu" nokrāsu? Turpat ir Oregonas štats, Sietla, Kanādas pierobeža, tātad Džo Prestons (Joe Preston) ar saviem neskaitāmajiem projektiem, Earth, Rendals Danns (Randall Dunn) un viņa studija "Aleph", galu galā arī pats Stīvens O’Mallijs (Stephen O’Malley), kurš šobrīd gan vairāk uzturas Eiropā. Lēni un dūcoši skanošās "Barn Owl" jeb Evana Kaminiti (Evan Caminiti) un Džonatana Porasa (Jonathan Porras) ģitāras, ierakstos arī bungu un sintezatoru akcenti, koncertu estētika – gandrīz pilnīga tumsa, kuru nesteidzīgi izgaismo videoprojekcijas – reizēm arī sasaucas ar pieminētajiem asociatīvajiem elementiem. Bet abu visai plašā muzikālā pieredze ārpus "Barn Owl" par spīti jaunībai, plašais muzikālās iedvesmas loks - kā avotus viņi min gan Deivu Pīrsu (Dave Pierce) no Flying Saucer Attack, gan Nīlu Jangu (Neil Young) un Crazy Horse, Popul Vuh un Keidži Haino (Keiji Haino) – duetu tomēr atšķir no žanra flagmaņu bieži vien pašpietiekamās un noslēgtās kompānijas.

Džons Porass un Evans Kaminiti muzicēt kopā sāka salīdzinoši nesen – 2005.gadā, kad tikko bija satikušies Amerikas indiāņu zinību klasē Sanfrancisko štata universitātē. Abi kopīgu valodu atrada savā iepriekšējā pieredzē dažādās metālmūzikas apvienībās un patikā pret meditatīvo un psihedēlisko mūziku. Pirmos gadus līdzās studijām "Barn Owl"pavadīja visai nepiespiesti, veicot vairākus kopīgus ierakstus mājas apstākļos, kā arī katrs aizsākot savus soloprojektus un sadarbību ar citiem mūziķiem. Pagājušais gads mūziķu dzīvē gan uzskatāms par būtiskiem pavērsieniem bagātu. Pirmkārt abi nodibināja kopīgu ierakstu izdevniecību "Electric Totem", kuras paspārnē izdot pašu un draugu ierakstus. Otrkārt, "Barn Owl" ieraksts “The Conjurer” dienasgaismu ieraudzīja Džefres Kantū-Ledezmas (Jefre Cantu-Ledesma) krietni pieredzējušākajā un daudzu mūziķu (Grouper, The Alps, Gregg Kowalsky u.c.) iecienītajā izdevniecībā “Root Strata”. Visbeidzot sekoja ātrs un varbūt pat negaidīts lēciens "Thrill Jockey" vagonā, kur jau paspēts realizēt albumu "Ancestral Star", šī gada EP “Shadowland” un nupat izdoto svaigāko ierakstu "Lost In The Glare".

Kā daiļrunīgi stāsta viena no oficiālajām mūziķu biogrāfijām, "Barn Owl" savā mūzikā ar ģitārām kā otām plati un robusti velk pa ambient, drone, americana un black metal žanriem pārvilkto audeklu. Viņi kombinē sulīgu, melanholisku rāmumu ar kakofoniskām un dekonstruētām ģitārām, mūzikā cenšoties atainot gaismas un tumsas iekšēju satikšanos. Nupat izdotajā ierakstā "Lost In The Glare", kura ierobežotā vinila tirāža tika izpārdota, vēl pirms tā sasniedza veikalu plauktus vai kaut vai izdevniecības tirdzniecības vietni internetā, duets palikuši uzticīgi savai t.s. fingerpicking spēlēšanas manierei jeb stīgu ievibrēšanai ar pirkstu galiem. Tādējādi šis ieraksts arī klausītājā mudina satikties šķietami pretrunīgām emocijām un asociācijām – vietām būdams akustisks, trausls un delikāts, tas ir arī zems, tumnsējs un vēss.

Koncerts 28.oktobrī Durbē festivāla "Zemlika" ietvaros būs pirmā un pagaidām vienīgā mūziķu viesošanās Baltijas valstīs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu