Rīgā notiks Filipīnu nacionālās kultūras dienas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Svinot Latvijas un Filipīnu diplomātisko attiecību 20.gadadienu, no šodienas nedēļas garumā Rīgā pirmo reizi notiks Filipīnu nacionālās kultūras dienas. Filipīnu nacionālās kultūras dienas notiks mākslas muzejā "Rīgas birža", un to laikā apmeklētājiem tiks piedāvātas divas gleznu izstādes, kā arī uzstāsies Sv.Tomasa Universitātes koris, kas ir titula "Choir of World 2010" ieguvējs, šodien žurnālistiem atklāja mākslas muzeja "Rīgas birža" vadītāja Daiga Upeniece.

"Mēs esam ieinteresēti šajās kultūras dienās parādīt ne tikai mākslu, bet arī Filipīnu kultūras daudzveidību. Tāpat šajā nedēļā būs iespēja iepazīsties ar tūrisma iespējām šajā valstī. Mums ir patīkami šo nedēļu veltīt tikai un vienīgi Filipīnu kultūrai," sacīja Upeniece.

Gleznu izstāde

Līdz 15.oktobrim "Rīgas biržā" būs apskatāma mākslinieka Pjēra Patrisio un mākslinieces Izabellas Eševari gleznu izstāde, savukārt rīt, 12.oktobrī, plkst.19 muzeja telpas ieskandinās Sv.Tomasa Universitātes kora koncerts.

Ievērojot to, ka Filipīnām ir vairāk nekā 7000 salas un gandrīz katrā no šīm salām ir atšķirīga etniskā grupa un savs dialekts, tad ar šo daudzveidību skatītājus savās gleznās iepazīstina godalgotais mākslinieks Patrisio.

"Manas gleznas vēsta par Filipīnām, tādēļ ceru, ka skatītājiem būs iespēja kaut nedaudz iepazīties ar Filipīnām un to krāšņumu,"

atklāja Patrisio.

Upeniece minēja, ka Latvijā filipīniešu glezniecību var redzēt ļoti reti, tādēļ muzejs šajā nedēļā piedāvās izstādi, kas atklās gan savdabīgās Filipīnas, gan arī būs jūtamas atskaņas no Rietumu kultūras.

Filipīnu vēstniece Zviedrijā un Baltijas valstīs Marija Zeneida Angara Kolinsona piedalās preses konferencē, kurā informē par Latvijas un Filipīnu diplomātisko attiecību 20.gadadienas kultūras programmu
Filipīnu vēstniece Zviedrijā un Baltijas valstīs Marija Zeneida Angara Kolinsona piedalās preses konferencē, kurā informē par Latvijas un Filipīnu diplomātisko attiecību 20.gadadienas kultūras programmu Foto: LETA

Savukārt māksliniece Izabella Eševaria pastāstīja, ka jau 30 gadus ir profesionāla māksliniece, bet pēdējos septiņus gadus dzīvo Spānijā, tādēļ viņas darbos ir jūtama arī šīs valsts klātbūtne. Māksliniece savos darbos atainojusi strādājošas sievietes, un viņas darbos jūtams filipīniešu, spāņu un Eiropas kultūras sajukums.

Mākslinieces darbi atspoguļo saplūšanu starp viņai tuvo Āzijas kultūru un spānisko mantojumu, atklājot autores glezniecisko talantu precīzu mirkļa emociju un niansētu impresiju tvērumā. Gleznotāja līdz šim sarīkojusi vairākas personālizstādes Āzijā, Eiropā, Latīņamerikā un ASV, no kurām par īpaši nozīmīgām autore atzīst izstādes Londonā. Pašlaik tiek plānotas darbu skates Maiami un Ņujorkā. Viņa regulāri piedalās izstādēs Manhetenas, Vašingtonas un Maiami lielākajās mākslas galerijās.

Eševaria ir atzīta gleznotāja Manilā jau kopš 1981.gada, viņas darbi ir iekļauti Filipīnu mūsdienu mākslas mantojumā, publicēti vairākās mākslas enciklopēdijās, piemēram, "20.gadsimta Filipīnu mākslinieki", "Sebu: Mākslas mantojums" un "Kajumanggi".

Savukārt mākslinieks Patrisio plaši pazīstams gan starptautiskā mērogā, gan Filipīnās. Izmantojot spilgtas krāsas, viņš savos darbos attēlo gaismu un dzīvību. Patrisio iedvesmojas no Panajas reģiona dabas un cilvēkiem, īpaši Iloilo un tās iedzīvotājiem, tāpat autora daiļradē atspoguļojumu rod iespaidi no ārzemju ceļojumiem.

Patrisio pozicionē sevi kā Filipīnu mākslinieku un savos darbos izceļ patriotisma nozīmi. Autors glezno reālistiskā manierē, taču pēdējā laikā pievērsies abstrakcionismam un kubismam. Viņš ir pazīstams arī ar vairākām dizaina skulptūrām Berlīnē, Vācijā, kuras tapušas "Buddy Bears" projekta laikā, prezentējot Filipīnas ar savu "Filipīnu ērgļa" versiju. Māksliniekam notikušas vairākas personālizstādes Atēnās, Hamburgā, Ķelnē, Berlīnē, Briselē, Toskānā un Potsdamā. Patlaban mākslinieks ar ģimeni dzīvo Īrijā.

Sadarbība tūrisma jomā

Filipīnu vēstniece Zviedrijā un Baltijas valstīs Marija Zeneida Angara Kolinsona atklāja, ka gan Latvijai, gan arī Filipīnām vēl ir daudz darba, lai veicinātu gan kultūras, gan arī tūrisma apmaiņu.

Viņa vēstīja, ka pagājušajā gadā no Latvijas ceļojumos uz Filipīnām devušies 400 iedzīvotāji, kas ir 20% pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem. Tāpat vēstniece uzskata, ka Filipīnu nacionālās kultūras dienas ir ceļa sākums veiksmīgākai sadarbībai starp abām valstīm.

Filipīnu goda konsuls Latvijā Dmitrijs Trofimovs pauda nožēlu, ka Latvijā ļoti maz cilvēki izmanto iespēju aizceļot uz Filipīnām, jo tā ir brīnišķīga valsts ar labām atpūtas iespējām. Filipīnās dzīvo 93 miljoni iedzīvotāju, un 90% no tiem ir katoļi. Arī valsts ekonomika strauji attīstās, tādēļ Filipīnas varētu būs sasitošas Latvijas uzņēmējiem.

Trofimovs skaidroja, ka līdz šim veiksmīgai abu valstu kultūras un izglītības speciālistu sadarbībai traucējis tas, ka nav noslēgts līgums par sadarbību kultūrā un izglītībā. Arī patlaban šāda līguma vēl nav, taču ir cerība, ka tuvākajā laikā tas varētu tikt parakstīts.

Mākslas muzeja "Rīgas Birža" vadītāja Daiga Upeniece (no kreisās), Filipīnu Goda konsuls Latvijā Dmitrijs Trofimovs, Filipīnu vēstniece Zviedrijā un Baltijas valstīs Marija Zeneida Angara Kolinsona un mākslinieks Pjērs Patrisio piedalās preses konferencē, kurā informē par Latvijas un Filipīnu diplomātisko attiecību 20.gadadienas kultūras programmu
Mākslas muzeja "Rīgas Birža" vadītāja Daiga Upeniece (no kreisās), Filipīnu Goda konsuls Latvijā Dmitrijs Trofimovs, Filipīnu vēstniece Zviedrijā un Baltijas valstīs Marija Zeneida Angara Kolinsona un mākslinieks Pjērs Patrisio piedalās preses konferencē, kurā informē par Latvijas un Filipīnu diplomātisko attiecību 20.gadadienas kultūras programmu Foto: LETA

"Līgums par sadarbību kultūras un izglītības jautājumos atvieglotu sadarbību gan abu valstu māksliniekiem, gan arī studentiem. Ar Kultūras ministriju visi jautājumi ir atrisināti, taču vēl ir palikuši neatrisināti jautājumi ar Izglītības un zinātnes ministriju, lai jau tagad varētu parakstīt sadarbības līgumu," atklāja Filipīnu goda konsuls Latvijā.

Viņš arī minēja, ka latviešus un filipīniešus vieno tas, ka šīm abām tautām patīk dziedāt, par ko varēs pārliecināties Sv.Tomasa Universitātes kora koncertā.

Mākslas muzeja "Rīgas birža" vadītāja uzsvēra, ka Sv.Tomasa Katoļu universitāte ir vecākā universitāte Āzijā un pastāv jau no 16.gadsimta, savukārt koris izveidots 1992.gadā, un savas aktīvās koncertēšanas laikā dziedātāji ieguvuši daudzas starptautiska mēroga godalgas un ir klausītāju iecienīti daudzviet pasaulē - Vācijā, Polijā, Bulgārijā, Čehijā, Šveicē, Nīderlandē, Beļģijā, Dānijā, Anglijā, Itālijā, Spānijā un citur.

Rīgā koris ieradies savas koncerttūres laikā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu