Festivāla "Zemlika" viesis: Faarao Pirttikangas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

28. un 29. oktobrī Latvijas mazākajā pilsētā Durbē pirmo reizi notiks mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls "Zemlika". Tā muzikālā programma tiek veidota, ietverot tautas un pasaules mūziku, mūsdienu akadēmisko un ambiento mūziku, kā arī elektroniskās un ģitārmūzikas dažādas izpausmes. Un ne tikai. Uz trim skatuvēm, kas atradīsies dažādās vietās pilsētā – Durbes kultūras namā, Durbes luterāņu baznīcā un vēsturiskajā Ata Kronvalda skolas ēkā –, divu dienu laikā muzicēs gandrīz divdesmit vietējie un ārvalstu mūziķi un to kolektīvi. Šoreiz vairāk par vienu no viņiem – Faarao Pirttikangas no Somijas

Faarao Pirttikangas jeb "Farons Pirtikangas" ir mūziķa Pekas Pirtikangas (Pekka Pirttikangas) pirms dažiem gadiem dibināts projekts. Lai arī aiz šā nosaukuma mūziķis un biedri slēpjas salīdzinoši nesen, Pekas ceļojums blūza, “americana”, somu tautas un pat afrikāņu mūzikas iepriekš vienlaikus vēl neatklātajā teritorijā sākās jau pagājušā gadsimta 90.gados, kad, somu pionieru "Chop Suey" iedvesmots, viņš ar kolēģiem aizsāka apvienību "Cosmo Jones Beat Machine". Kopā ar kolēģi Paulu Štaufenbīlu (Paul Staufenbiel) mūziķi aizsāka “jaunu grupu, kuras mūziku caurstrāvotu robusts blūza skanējums”, vēsta oficiālie avoti. Tandēmam pievienojās vairāki citi mūziķi, kolektīvs sevi nosauca par "Bad Vugum" un jau pavisam drīz, tūkstošgades nogalē, izdeva savu debijas albumu. Skanējums bija savāds – bez basa, daudz perkusiju un ar pavisam īpatnēju pieeju afrikāņu “turbo rhythm-and-blues” mūzikai. Mutācijas laika gaitā turpinājās. Gan mūziķu sastāvā, gan dažādo muzikālo žanru sintēzē.

Jau ar "Cosmo Jones Beat Machine" nosaukumu kolektīvs izdeva vairākus kritiķu un klausītāju augsti vērtētus ierakstus, koncertēdami krustu šķērsu izbraukāja dzimto Somiju un pārējo Eiropu. "The Guardian" mūziķu radošo biogrāfiju ilustrējis ar atsaucēm uz “niknu, kustīgu blūzu bez mazākās vēlmes reiz kļūt par t.s. meinstrīma ansambli”. Lai arī ne tik eksperimentālā, taču "Cosmo Jones Beat Machine" mūzikā nereti ieskanoties pa norādei uz Captain Beefheart daiļradi.

Kamēr bez publiska paziņojuma par savas darbības pārtraukšanu Peka Pirtikangas ar kolēģiem "Cosmo Jones Beat Machine" ietur daudznozīmīgu radošo pauzi, mūziķis pats atpūsties negrasās un turpinājumu pēdējos gadus iemieso viņa jaunākais projekts – Faarao Pirttikangas. Mainoties mūziķu sastāvam un skaitam, Peka tik un tā turpina ignorēt jebkādas žanru ģeogrāfiskās robežas, un tāpēc Faarao Pirttikangas mūzikā joprojām satiekas gan gospeļu blūzs, gan senatnīga somu deju mūzika, gan Jamaikas mūzika, džezs un “jenkka” jeb somu tautas pāru dejas mūzika. Rudenī gaidāms jauns Faaro Pirttikangas albums, kura izdošanu Peka un viņu pavadošie mūziķi atzīmēs ar turneju pa Baltijas valstīm, Poliju un Vāciju.


KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu