Opera atklāj sezonu ar "Spēlēju, dancoju"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr / by Bertelsmann Stiftung

Šovakar, 15.septembrī Latvijas Nacionālā opera (LNO) jauno sezonu atklās ar Imanta Kalniņa operas "Spēlēju, dancoju" koncertuzvedumu, informē LNO direktors Andrejs Žagars.

LNO mākslinieciskais direktors Arturs Maskats stāsta, ka koncertuzvedums ir velte komponistam Kalniņam 70 gadu jubilejā. "Šajā pirms trīsdesmit pieciem gadiem tapušajā darbā ir ļoti spēcīga un enerģētiska mūzika, un mums beidzot ir dziedātāji, kas to var pacelt un iznest. Manuprāt,

šī opera joprojām saviļņo cilvēkus ar latvisko mītu un simbolu šķietami vienkāršo, bet universālo valodu,"

pauda Maskats.

Savukārt Žagars atklāja: "Ir cerība, ka sezonas laikā "Spēlēju, dancoju" pārtaps par pilnvērtīgu operas iestudējumu." Pašlaik notiek sarunas ar Cēsu Mākslas festivāla rīkotājiem, ka šo operu varētu izrādīt nākamā gada festivālā, tāpat tiek plānots, ka ar laiku "Spēlēju, dancoju" tiks iekļauts arī operas repertuārā.

Operas iestudējumu veido diriģents Aleksandrs Viļumanis, režisore Dace Volfarte, scenogrāfs Andris Freibergs, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka un Gints Gabrāns (lāzerprojekcijas). Tota lomā iejutīsies dziedātājs Andris Ludvigs, Lelde būs šā gada Mūzikas akadēmijas absolvente Silga Tīruma, Trejgalvis - Jānis Aepinis, Ragana - Ilona Bagele; izrādē piedalās arī citi LNO solisti, koris un orķestris.

Savukārt 22.septembrī Operā notiks gadskārtējā "Latvijas gāzes" balvas ceremonija, kad tiks apbalvoti aizvadītās sezonas desmit labākie mākslinieki, mūziķi un arīdzan administratīvie darbinieki.

Par labāko operas solisti atzīta Liene Kinča, par kuru Andrejs Žagars teic - tas ir labs piemērs, kā koriste izaug par solisti un jau veido starptautisku karjeru; labākais operas solists bijis Jānis Apeinis, kuram aizvadītā sezona bijusi ļoti spoža; baleta solisti Elza Leimane-Martinova un Raimonds Martinovs - "izcils, spožs pāris gan uz skatuves, gan dzīvē"; dziedātājai Kristīnei Opolais balva pieršķirta par īpašiem mākslinieciskiem sasniegumiem iepriekšējā sezonā, tostarp Tatjanas lomu operā "Jevgeņijs Oņegins". Balva piešķirta arī labākajam orķestra māksliniekam Uldim Zilbertam.

Par mūža ieguldījumu balvu saņems dziedātājs Andris Blaumanis, baletmeistare un pedagoģe Irēna Strode un kurpnieks Jānis Plānics - lielisks vēsturisko apavu izgatavošanas meistars.

Vēl šosezon notiks baleta "4 pasaules. 4 stihijas" pirmizrāde (13.oktobrī). 19.novembrī būs Riharda Vāgnera operas "Dievu mijkrēslis" pirmizrāde, ko iestudē režisors Viesturs Kairišs, scenogrāfe, kostīmu māksliniece Ieva Jurjāne un vācu diriģents Korneliuss Meisters.

3.decembrī notiks simfoniskās mūzikas koncerts "Ziemas sapņi", kura programmā būs Pētera Čaikovska 1.simfonija "Ziemas sapņi" un Georgija Sviridova muzikālā svīta "Putenis". Tās atskaņojumā piedalīsies arī Rīgas Krievu teātra aktieris Jakovs Rafalsons.

17.decembrī Rīgā savu 50 gadu jubileju ar koncertu LNO atzīmēs Egils Siliņš, viņš dziedās Gaetāno Doniceti, Antona Rubinšteina, Sergeja Rahmaņinova, Džakomo Pučīni un Riharda Vāgnera operu ārijas. Viņš piedalīsies arī tradicionālajos Vecgada koncertos, kas notiks decembra beigās.

Operas "Lucia di Lammermoor" iestudējumā titullomā būs dziedātāja Marina Rebeka
Operas "Lucia di Lammermoor" iestudējumā titullomā būs dziedātāja Marina Rebeka Foto: flickr / by Bertelsmann Stiftung

2012.gadā pirmā pirmizrāde būs 28.janvārī - Pētera Čaikovska opera "Mazepa", kura tiks iestudēta sadarbībā ar Horvātijas Nacionālo teātri Zagrebā. Savukārt 17.februārī pirmizrādi piedzīvos Džakomo Pučīni "Bohēma", kuru iestudēs režisors Pēteris Krilovs.

Nākamā gada 20.aprīlī pirmizrādi piedzīvos Ludviga Minkusa balets "Bajadēra", kurš līdz šim nekad nav bijis LNO repertuārā. Kā stāsta Nacionālā baleta vadītājs Aivars Leimanis, tā būšot grezna, krāšņa un vērienīga izrāde, turklāt beidzot baleta trupā izveidojies spēcīgs sieviešu kolektīvs, kāds nepieciešams šai izrādei.

Sezonas noslēgumā, 24.maijā, pirmizrādi piedzīvos Gaetāno Doniceti "Lucia di Lammermoor", ko iestudēs Andrejs Žagars. Paredzēts, ka titullomu šajā izrādē dziedās Marina Rebeka, kurai pašlaik veidojas spoža starptautiska karjera gan Eiropā, gan Amerikā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu