Festivāla "Zemlika" viesis: Library Tapes

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

28. un 29.oktobrī Latvijas mazākajā pilsētā Durbē pirmo reizi notiks mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls "Zemlika". Tā muzikālā programma tiek veidota, ietverot tautas un pasaules mūziku, mūsdienu akadēmisko un ambiento mūziku, kā arī elektroniskās un ģitārmūzikas dažādas izpausmes. Un ne tikai. Uz trim skatuvēm, kas atradīsies dažādās vietās pilsētā – Durbes kultūras namā, Durbes luterāņu baznīcā un vēsturiskajā Ata Kronvalda skolas ēkā – divu dienu laikā muzicēs gandrīz divdesmit vietējie un ārvalstu mūziķi un to kolektīvi. Šoreiz vairāk par vienu no viņiem – "Library Tapes" no Zviedrijas.

"Library Tapes" 2004.gadā iesākās kā divu draugu – Dāvida Vengrēna (David Wenngren) un Pēra Jardsela (Per Jardsell) – kopīgs klaviermūzikas projekts. Pēc diviem gadiem un diviem izdevniecības "Resonant" izdotiem albumiem Pērs izšķīrās par labu studijām un kopš tā brīža "Library Tapes" pazīstam kā Dāvida alter ego.

"Höstluft" ir pirmais vienatnē tapušais un izdotais "Library Tapes" ieraksts. Šajā albumā D. Vengrēns nav centies aizpildīt vai kā kompensēt bijušā kolēģa vietu, bet gan koncentrējas uz savu divu roku pirkstiem pa ziloņkaula taustiņiem un atturīgiem lauka ierakstiem fonā. Vieni šajās etīdēs saklausa "Ēriku Satī no apputējušas vinila plates" (Pitchforkmedia.com), citiem kompozīciju vienkāršība un cilpu uzbūve atgādina Aphex Twin ierakstu "Selected Ambient Works" (The Silent Ballet). Pat tad, ja pats Vengrēns savulaik mazliet nokaunējies atzinies, ka nemaz tik labi nepārzina viena no pēdējās simtgades ievērojamākajiem minimālisma estētiem Filipa Glāsa (Philip Glass) daiļradi, vēl citiem atturīgais "Höstluft" asociējas tieši ar šī komponista daiļradi. Pat vairāk nekā pazīstamā Dāvida Vengrēna līdzgaitnieka Metju Kūpera (Matthew Cooper) jeb Eluvium, kurš nekad arī mutvārdos nav slēpis savu mīlestību pret Glāsu, muzikālie centieni.

Jau togad, uzreiz pēc tam, kad dienasgaismu ieraudzīja "Höstluft", D. Vengrēns ķērās pie jaunu ideju materializēšanas. Turklāt, atkal nedarīja to viens. Vispirms īsu klavieru un čella skiču ierakstā “Sketches” viņam piebiedrojās Denijs Norberijs (Danny Norbury), īsi pēc tam arī Rīgā pagājušogad koncertējušais Pīters Broderiks (Peter Broderick), kurš, iespējams, līdz šim muzikālām aranžijām bagātākajā "Library Tapes" ierakstā "A Summer Beneath The Trees" iespēlējis vairākus instrumentus: vijoli, ģitāru, akordeonu, trompeti, bandžo un citus. Triju kopīga darba studijā rezultāts ir kādas neuzņemtas filmas skaņu celiņam līdzīgs ieraksts, kurš prasa vairākkārtēju klausīšanos un iedziļināšanos, jo pirmajās reizēs klausītāja selektīvā uztvere, visticamāk, nespēs noķert katru no detaļām. Ieraksta daudzslāņainības atklāšana no klausītaja paģēr pacietību un rūpību.

Pagājušogad sevis paša dibinātās izdevniecības "Auetic" paspārnē klajā tika laists "Library Tapes" piektais albums "Like Green Grass Against A Blue Sky", kurā Vengrēns turpinājis sadarbību ar čellistu Norberiju. Līdzīgi kā iepriekšējos ierakstos, arī šajā īsas, mazliet biedējošas un vēsas muzikālas frāzes mijas ar garākām, melanholiski melodiskām (vai otrādi) kompozīcijām. Tiesa, iepriekš bieži sastopamos apcerīgi izstieptos skaņdarbu nosaukumus nu aizstājis strups lakonisms. Piemēram, “02”, “09” vai “Enslig”, kas zviedru valodā nozīmē “vientuļnieks”. Šķiet, darbā studijā Dāvids Vengrēns viens īsti labi tomēr nejūtas. Ierakstu sesijās bez jau pieminētajiem viņam līdz šim izpalīdzējuši arī vairāki citi ievērojami domubiedri, tostarp Colleen un Silvēns Šavo (Sylvain Chauveau). Pavisam drīz dienasgaismu jāierauga Dāvida Vengrēna un Kristofera Bizonetes (Christopher Bissonnette) kopīgam ierakstam tumša ambient estētikā, kas tapis Kanādā un Zviedrijā, vairāku mēnešu garumā abiem apmainoties audio failiem. Kristofers līdz šim bijis pazīstams kā solo mākslinieks, kura daiļrade iemūžināta izdevniecības “Kranky” paspārnē.

"Library Tapes" koncerts Durbes luterāņu baznīcā mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāla "Zemlika" ietvaros būs pirmais un pagaidām vienīgais koncerts Baltijas valstīs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu