Lāce: muzejs "Rīgas birža" ir īsta pērle!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Jaunā mākslas muzeja "Rīgas birža" atjaunotā ēka ir kā spoža pērle!" piektdien, iepazīstinot žurnālistus ar muzeju, pauda Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce. Publikai muzejs būs pieejams, sākot ar pirmdienu, 22.augustu, informē muzeja pārstāvji.

Lāce atzina, ka viņai kā "vecam muzejniekam" jauna muzeja atklāšana ir emocionāls brīdis, kas vienlaikus šķiet ļoti sarežģīts. "Šī perfekti atjaunotā ēka savā spožumā sāk jauno dzīvi kopā ar šeit izvietotajiem mākslas darbiem. Un man ir interesanti vērot, kā bagātīgā un greznā ēka ar šiem darbiem sadzīvos; vai tā izturēs spriedzi?" prātoja Lāce, neslēpjot - būs nepieciešams vēl vismaz gads un tāls ceļš, lai nākamā gada laikā visu pieslīpētu, sakārtotu un pārveidotu tā, lai greznā ēka sadzīvotu ar šeit izvietotajām izstādēm un darbiem.

Par abām izstādēm, kuras varēs apmeklēt, sākot ar 22.augustu, - "Glasstress Rīga - darbi no Berengo studijas" un "Austrumu porcelāns un Nīderlande. Austrumu un Rietumu mijiedarbība 17.gadsimtā" - LNMM direktore Lāce teic: tas pierāda, ka muzejs nav tikai butaforija, bet ka muzejā ir sastopama arī mūsdienu dzīve un procesi.

Jauno mākslas muzeju "Rīgas birža" LNMM direktore Māra Lāce salīdzina ar pērli
Jauno mākslas muzeju "Rīgas birža" LNMM direktore Māra Lāce salīdzina ar pērli Foto: publicitātes

Muzeja direktore arī piebilda, ka "Rīgas biržā" būs apskatāmas trīs pastāvīgās ekspozīcijas: Rietumu galerijā izvietots 18.-20.gs. Rietumeiropas porcelāns, Gleznu galerijā - Rietumeiropas 16.-19.gs. glezniecības ekspozīcija, kā arī Sudraba kabinets.

Nākamgad muzejā tiks atklāts mākslinieka Dmitrija Gutova darbs "Lidojošā gondola", kas pašlaik ir tapšanas stadijā un ko mākslinieks veido sadarbībā ar Berengo studiju Venēcijā. "Pateicoties mecenātiem, tostarp Borisa un Ināras Teterevu fondam, šis darbs nonāks mūsu muzeja kolekcijā," norāda Lāce, atklājot, ka nākamgad muzeja ātrijā gondola "pacelsies debesīs".

"Tas būs nebijis projekts savā apjomā un domas neierobežotībā,"

atzīst LNMM direktore.

Savukārt izdevniecība "Jumava" sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju izdevusi albumu "Mākslas muzejs "Rīgas birža"". Albumā iemūžinātas unikālās, 1852.-1855.gadā būvētās Biržas ēkas un 1920.gadā dibinātā Valsts mākslas muzeja, vēlāk Ārzemju mākslas muzeja, vēsture,

sniegts plašs, attēliem bagāts materiāls par restaurācijas procesu

un parādīts tā rezultāts - interjers kopā ar muzeja kolekcijām, kas tajos ievietotas.

Jaunatvērtajā muzejā būs pieejamas moderni aprīkotas izstāžu zāles, kafejnīcas, muzeja suvenīru un mākslas katalogu veikals. Jaunums būs speciāli veidotās atpūtas zonas un moderno tehnoloģiju lietojums vietējiem un ārvalstu viesiem.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu