Koncerta apskats: Elija Goldinga Rīgā (35)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Pasaules turnejas «Halcyon» ietvaros šovakar (17. aprīlī) pārpildītā (izpārdots jau pirms mēneša) «Palladium» koncertzālē izjustu un gaumīgu popmūzikas koncertu sniedza 26 gadus vecā dziedātāja un komponiste Elija Goldinga (Ellie Goulding). Dziedātāja šo tūri sāka pagājušā gada oktobrī ar uzstāšanos Ņujorkā. Lai arī sākumā klusi un nedroši, koncerta gaitā māksliniece atraisījās arvien vairāk un populārā singla «Anything Could Happen» laikā jau līdzi dziedāja visa zāle.

Pirms vairāk nekā trīs gadiem ikgadējā BBC ekspertu jauno talantu saraksta (Sound Of 2010 Top 10) favorīte Goldinga startēja ar smalku un gana inteliģentu popmūziku. Daudzas no pirmās plates dziesmām dzirdējām arī šovakar («Starry Eyed», «Under the Sheets» u.c.). 2009. gadā Elija pieminēta arī TVNET rubrikā «Uz radara». (skat. resursus)

Tomēr, kā tas reizēm notiek, asinis alkstošā mūzikas industrija uzspieda savus noteikumus un jau ar otro albumu «Halcyon» Goldinga lēnām kļuvusi par vēl vienu no britu sintētiskās popmūzikas glīti iesaiņotajām konfektēm. Arī viņa pati atzīst, ka ir liela Rianas un Keitijas Perijas fane un labprāt līdzinātos saviem elkiem.

Fakts, ka koncerts tika izpārdots, manuprāt, spilgti apliecina Goldingas ambīcijas.

Viņa vienlaikus uzrunājusi gan Latvijas Top40 auditoriju, gan nosacīti alternatīvāk domājošo klausītāju.

Elijas dziesmas regulāri atskaņo gan «Eiropas Hitu Radio» un «Spin FM» (publika aptuveni no 6 līdz 17), gan «Radio 101» un «SWH» (17 un uz augšu). No koncerta organizētāju puses - precīzs šāviens desmitniekā.

Eliju uz skatuves pavadīja četri mūziķi. Ģitārists un pianists (uz skatuves tiešām bija lielās klavieres), bundzinieks, kas spēlēja aiz caurspīdīga skaņu slāpējoša aizsargstikla, basists/taustiņnieks un vēl viens multiinstrumentālists. Pati Goldinga laiku pa laikam uzspieda dažas pogas, lai palaistu kādus samplus un šur tur izteiksmīgi uzsita pa bungu tomu.

Skanot pirmajām dziesmām - «Don't say a Word» un «Halcyon», šķita, ka daudzi klātesošie ir mazliet apjukuši par kluso apskaņošanu - bija sajūta, ka mūzika uz skatuves ir kā fons skaļajām čalām zālē. Goldingas viegli piesmakušais tembrs brīžiem šķita par daudz apslāpēts - tas līdz galam nespēja izlauzties uz āru. Kā komentēja viens no pašmāju skaņas ekspertiem, tāda bieži vien ir šādu koncertu prakse - negriezt skaņu līdz galam, ļaut izskanēt visām niansēm, skaņu efektiem (tādi iepriekš ierakstīti fona bīti, vokāli, sintezatori bija ļoti uzkrītoši dzirdami), tiesa, ar nosacījumu, ka zālē valda klusums un visi uzmanīgi klausās.

Koncerta otrā puse skanēja jau mazliet labāk un sasniedza loģisko kulmināciju ar «Anything Could Happen».

«Ai, galvenā dziesma jau bija, varam iet prom,»

garām ejot, izteicās kādi jaunieši. Tie, kas tomēr sagaidīja līdz beigām, tika iekustināti ar «I Need Your Love» un «Lights».

Arī pati Goldinga šova otrajā daļā atraisījās arvien vairāk un beigās grozīja gurnus gluži kā Šakira. Tie klausītāji, kas koncertu baudīja lejā pirmajās divdesmit rindās, noteikti to izbaudīja uz 100%, diemžēl tie, kas atradās zem malās esošajiem koncertzāles zemajiem griestiem un otrajā stāvā aiz pirmo divu rindu mugurām - kā nu kurš.

«Esmu patīkami saviļņota. Rīga ir brīnišķīga pilsēta, es no rīta biju izskrējusi nelielu krosiņu,» kādā no pauzēm pastāstīja Goldinga, kura, kā zināms, katru rītu cenšas noskriet pāris kilometrus un sapņo kādu dienu piedalīties maratonā. «Paldies un uz tikšanos!»

Pēc koncerta interesenti varēja tikt pie suvenīriem - krekliņiem, somām ar Goldingas vārdu. Taču sirsnīgākais pārsteigums sagaidīja, izejot no «Palladium», - uz mazās Pērses ieliņas pie izejas savus pusaudžus, bērnus, jauniešus smaidīgi gaidīja vecāki.

p.s. kā atklāja koncerta organizators Aivars Līpenītis, koncertā līdzi savam draugam Metjū Komam (viens no iesildītājiem) bija atbraukusi un koncertu publikā kopā ar visiem baudījusi kanādiešu popzvaigzne, savulaik konkursa «Canadian Idol» laureāte Kārlija Reja Džepsena (Carly Rae Jepsen) - «Call me Maybe» zvaigzne.

Komentāri (35)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu