"Artelī" ebreju grupas "Forshpil" koncerts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: draugiem.lv

Ceturtdien, 31.martā, klubā "Artelis-gandrīz teātris" notiks ebreju mūzikas ansambļa "Forshpil" koncerts "Tradīcijas variācijas", kurā ansamblis klausītājiem piedāvās savu jauno programmu, informē biedrības "Shamir" pārstāvis Vladimirs Rešetovs.

Daļa no jaunās programmas ir dziesmas jidiša valodā par mīlestību, kas dažreiz ir skumīgas, dažreiz sirsnīgas, bet dažreiz liriskas vai pat agresīvas.

Katrai dziesmai ir savs raksturs un stāsts, kas bija aktuāls gan aizpagājušajā gadsimtā, gan šodien. Īpašu vietu programmā ieņem niguni - meditatīvie vai ekstatiskie hasidu dziedājumi bez vārdiem. Tāpat programmā iekļautas instrumentālas kompozīcijas, kas balstītas uz tradicionālajām klezmeru melodijām.

"Forshpil" ir dibināta 2003.gadā. Grupa kļuva pazīstama gan izpildot tradicionālo Austrumeiropas ebreju mūziku, gan apvienojot ebreju un latviešu tradīcijas kopprojektā ar grupu "Dzelzs vilks".

Grupas jaunajā programmā visas dziesmas ir tradicionālas, apgūtas no 20.gadsimta sākuma etnogrāfiskiem ierakstiem un dziesmu un melodiju krājumiem. Lai arī mūziķi ietekmējas no tādiem laikmetīgiem mūzikas stiliem kā modālais džezs, progresīvais roks vai regejs, galvenā iedvesma tomēr nāk no pirmavota. Īpašu vietu "Forshpil" mūzikas skanējumā ieņem improvizācija, kas ir raksturīga arī tradicionālajai mūzikai, tomēr šajā projektā tā tiek pārcelta pilnīgi jaunā līmenī.

Ebreju mūzikas ansambļa "Forshpil" koncerts klubā "Artelis-gandrīz teātris" sāksies plkst.20.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu