Šonedēļ «Latvijas jaunās mūzikas dienas 2013»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 5.aprīļa līdz 14.aprīlim norisināsies Latvijas Komponistu savienības (LKS) rīkotais festivāls «Latvijas jaunās mūzikas dienas 2013», kas ir vienīgais festivāls, kas veltīts latviešu dažādu paaudžu komponistu radītajai jaunākajai laikmetīgajai mūzikai. Šoreiz festivālā tiks atskaņoti vairāk nekā 25 latviešu autoru skaņdarbi, informē LKS pārstāve Dace Bluķe.

Atskaņos vairāk nekā 25 latviešu autoru skaņdarbus

Festivāla programmā būs klausāmi Maijas Einfeldes, Jāņa Porieša, Vinetas Līces, Ata Stepiņa, Romualda Jermaka, Gundegas Šmites, Kristapa Pētersona, Evijas Vecumnieces, Anitras Tumševicas, Sabīnes Ķezberes, Alberta Jēruma, Mārtiņa Viļuma, Daces Aperānes, Pētera Vaska, kā arī topošo komponistu - Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) studentu - jaunākā mūzika.

Festivāla tradīcija ir katru gadu izcelt kādu izcilu, bet ne pārāk bieži atskaņotu latviešu mūzikas personību. Pagājušajā gadā tas bija komponists Romualds Grīnblats, bet šogad festivāls pievērsies komponista Tālivalža Ķeniņa (1919-2008) daiļradei. Komponista mūzika guvusi lielu atzinību, atskaņota daudzos festivālos un koncertos visā pasaulē, jo īpaši Kanādā. Ķeniņš bijis Tiju Zvaigžņu ordeņa kavalieris, JVLMA Goda profesors, Toronto Universitātes profesora Emeritus titula īpašnieks pēc 32 gadu darba šajā augstskolā. Par mūža ieguldījumu 2005.gadā viņš saņēmis «Lielo mūzikas balvu».

Šogad festivāla koncertos piedalīsies valsts kamerorķestris «Sinfonietta Rīga», diriģents Normunds Šnē, soprāns Ieva Parša, flautiste Ilona Meija, pianistes Agnese Egliņa un Diāna Zabdberga, altiste Ināra Brīnuma, akordeoniste Natālija Meļņikoviča, pūšaminstrumentu kvintets «Kurland Quintet», kamerorķestris «Sinfonia Concertante» un diriģents Guntis Kuzma.

Atklāšanas koncerts Lielajā ģildē

«Latvijas jaunās mūzikas dienas 2013» tiks atklātas 5.aprīlī ar koncertu Lielajā ģildē. Koncertprogrammā skanēs Alberta Jēruma «Esejas», Tālivalža Ķeniņa «Concerto Da Camera Nr.2», Mārtiņa Viļuma «Tvyjōraan» un Maijas Einfeldes «Divas impresijas» mecosoprānam un kamerorķestrim, kas būs pasaules pirmatskaņojums.

Šogad festivāla koncertos piedalīsies valsts kamerorķestris «Sinfonietta Rīga»
Šogad festivāla koncertos piedalīsies valsts kamerorķestris «Sinfonietta Rīga» Foto: Publicitātes foto

Festivāla koncerti notiks ne tikai Lielajā ģildē, bet arī Rīgas Latviešu biedrības namā, JVLMA «LMT» zālē un Siguldas koncertzālē «Baltais flīģelis».

«Latvijas jaunās mūzikas dienas» notiek kopš 2008.gada. Festivāla rašanās iniciators ir toreizējais Komponistu savienības priekšsēdētājs Uģis Prauliņš. 2010.gadā «Latvijas jaunās mūzikas dienas» bija veltītas Marģera Zariņa 100.dzimšanas dienai un to koncepcijas autors bija komponists Kristaps Pētersons. Festivāls tika nominēts laikraksta «Diena» Gada balvai kultūrā.

Biļetes uz festivāla koncertiem var iegādāties «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu