TOP 10 lietas, kas tev jāizdara martā (44)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Marts ir viens no tiem gada mēnešiem, kad daba un līdz ar to arī cilvēks piedzīvo lielākās pārmaiņas. TVNET sadarbībā ar Latvijas lauku tūrisma asociaciju «Lauku celotajs» piedāvā desmit veidus, kā padarīt šo mēnesi interesantāku.

Dodies vērot, kā atgriežas gājputni

Marta sākumā Latvijā ierodas pirmie gājputni – ķīvītes, mājas strazdi, lauku cīruļi, dzērves un citi. Migrācijas maksimums gan parasti novērojams marta otrajā pusē, un to var perfekti savienot ar došanos nelielā piknikā pie dabas. Kur īsti vērot putnu atgriešanos? Protams, Kolkasragā, kur tam ir radīti arī labvēlīgi apstākļi. Gājputnu reemigrāciju var uzskatāmi redzēt arī lielo upju – Lielupes, Daugavas un Gaujas grīvas būs piemērotas vietas šai dabas izziņai.

Foto: LETA

Leduskritumi

Ziema pamazām ieiet beigu fāzē, tāpēc, ja ir vēlme redzēt patiesi iespaidīgu dabas skatu, - vairākās ūdenstilpēs ir vērojami skaisti leduskritumi. Tie vēl ir atrodami Braslā (lejpus Braslas ūdenskrātuves), pie Vizuļu ieža (Amata) un Ežurgu klintīm Vidzemes piekrastē. Taču, vēloties noķert šo neparasto skatu, ir jārēķinās, ka leduskritumi jau kūst.

Foto: flickr.com/ DrStarbuck

Pastaigas pa sērsnu

Kad sniegs saplacis un no rīta vēl sasalis, pa sērsnu var staigāt kājām, braukt ar slēpēm vai staigāt ar sniega čībām. Lai to izdarītu, iesakām apmeklēt Tukuma pusē esošo Jaunmoku pili, ko aprakstījām pagājušajā mēnesī (skatīt resursos). Tur piedāvāta mūsu pusē vēl neredzēta atrakcija – pārgājiens sniega čībās. Ja vēlaties uzzināt ko vairāk par pils parku un bijušās muižas apbūvi, piesakiet gidu un dodieties dabā kopā! Savukārt Vienkoču parkā Līgatnē ir iespēja izmēģināt sniega kurpes.

Foto: mammadaba.lv

Medīt mākslu Kalnciema kvartālā

9.martā no plkst. 12.00 vienā no Pārdaugavas mājīgākajām apkaimēm, Kalnciema kvartālā, tiks atklātas ikgadējās Mākslas medības, kas turpināsies līdz pat mēneša beigām. Atklāšanas laikā Kalnciema kvartāls kopīgi ar Latvijas Mākslas akadēmiju izvēlēsies vienu darbu, kura autoram tiks piešķirta balva – iespēja rīkot personālizstādi Kalnciema kvartāla galerijā. Līdzās tam pasākuma laikā varēs satikt pašus māksliniekus, kā arī saņemt konsultācijas par darbu izvēles jautājumiem, piedalīties radošajās darbnīcās.

Foto: LETA

Upju gravas!

Kamēr vēl nav sazaļojis augājs un kokiem izplaukušas lapas, jāstaigā pa mazo upīšu gravām, kur paveras iespaidīgi skati, kas vasarā nemaz nav redzami. Tādas ir Imulas, Amulas, Gaujas un tās pieteku - Amatas, Rauņa un Braslas gravas.

Foto: LETA

Vēro, kā uzplaukst daba

Marta pirmajā pusē noteikti ieraudzīsim pirmos pavasara ziedus - sniegpulkstenītes un krokusus. Martā un aprīlī zied lazdas. Pēc sniega nokušanas violetiem ziediem zied parastā zalktene – ļoti indīgs, bet skaists augs, ko sauc arī par meža ceriņu.

Foto: LETA

Vai esi kādreiz devies pūču vērošanas ekspedīcijā?

Mēneša otrajā pusē (15., 19. un 22. martā) Ķemeru nacionālajā parkā tiks organizētas pūču vērošanas ekskursijas, kas ļaus iepazīt labāk šo visnotaļ interesanto putnu sugu.

Foto: LETA

Lielā pavasara tīrīšana

Astronomiskais pavasaris šogad iestājas 20.martā, kas ir ideāls laiks, lai paveiktu nepadarītos darbus un sagaidītu jauno gadalaiku, un sāktu «jaunu dzīvi». Atbrīvojoties no nevajadzīgajām lietām (īpaši jau elektroierīcēm), iesakām tās aizvest uz piemērotu vietu vai arī atdot kādam, kas atradīs tām izmantojumu.

Foto: flickr.com/ Mathieu Muller

Sēņosim!

Vietās, kur parādīsies no sniega brīva zemsedze, varam meklēt vienu no Latvijā košākajām un pirmajām pavasara sēnēm – košo agreni. Kur to meklēt? Mežos uz trūdošas lapu koku koksnes. Dosimies uz Ķemeru nacionālo parku meklēt šo skaisto sēni!

Foto: LETA

Lieldienu svētdiena visā Latvijā

Lieldienu svētdienā, 31.martā, gaidāmi dažādi pasākumi visā Latvijā. Interesants pasākums solās būt «Olu kaujas bānītī», kas norisināsies, braucot no Gulbenes uz Alūksni. Tāpat «Lauku ceļotājs» izceļ svinēšanu Mežotnes pilī, Brīvības laukumā Tukumā, kā arī atzīmēšanu pēc sentēvu tradīcijām Pastariņa muzejā.

Foto: LETA
Komentāri (44)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu