Foto: Karmiņu Rīgā (10)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

«Man ir liels prieks dziedāt jums šovakar,» skaidrā latviešu valodā Latvijas publiku otrdienas vakarā uzrunāja lieliskā jaunās paaudzes fadišta (fādu izpildītājs) jeb fado (latviskojot - fādu) dziedātāja Karmiņu (Carminho), kas Kongresu nama zāli uz vienu vakaru pārvērta par «casa de fado» ‒ fādu namu. Jau šovakar, 13. februārī, Karmiņu viesosies Valmieras Kultūras centrā.

Pilsētas romances, kas radušās visnabadzīgāko iedzīvotāju vidū Portugālē, mūsu pusē, šķiet, pirmo reizi dzirdējām 2004. gadā, kad Rīgā viesojās dziedātāja Mariza. Pateicoties viņas harismai un šarmam, koncertu rīkotāji laiku pa laikam uzdrošinās rīkot atsevišķus fādu kocertus. Mariza, piemēram, Rīgā ir bijusi divreiz, esam iepazinuši arī tādas fadištas kā Miziju, Krištinu Branku (Cristina Branco) un šonedēļ - 28 gadus veco Karmiņu (Maria do Carmo Carvalho Rebelo de Andrade).

Dziedātājas priekšnesums bija askētisks, bez liekiem izskaistinājumiem. Tikai balss un trīs pavadošie mūziķi - basģitārists ar austiņām, kurš bija ieņēmis akadēmiski ļoti pareizu ģitārista pozu (kājas paliktnīšus bieži koncertos neredzam), stalts ritma ģitārists un portugāļu ģitāras virtuozs, kura solo iespēles visa koncerta garumā radīja nepieciešamo balansu starp Karmiņu emocionālo dziedājumu un muzikālo pavadījumu.

Arī bez lielas līdzi plaukšķināšanas, došanās publikā, skatītāju iesaistīšanas kopdziesmā vai tml. trikiem koncerta dramaturģija izveidojās ar augšupkāpjošu līkni. Pavisam negaidīti koncerta pēdējais fādu izskanēja bez vadiem un mikrofoniem, proti, autentiskā skaļumā, ļaujot klātesošajiem uz brīdi justies kā īstā Lisabonas tavernā.

Kā intervijā stāsta Karmiņu, fadišta ir arī fādu klausītājs. Tas nozīmē to, ka katram dziedātājas koncerta klausītājam ir iespēja kļūt par fadištu vismaz uz vienu vakaru, ļaujot sevī ienākt fādu nostalģijai un īpašajai enerģētikai.

Nenokavē! Šovakar Valmierā, 14. februārī Preiļu Kultūras centrā un 15. februārī Garkalnes Berģu kultūras centrā.

Biļetes uz koncertiem nopērkamas «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās visā Latvijā.

www.bilesuparadize.lv

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu