Fotoreportāža: «Jauns mēness» Palladium koncertzālē (28)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtinš Otto

Sestdienas, 1.decembra vakarā pārpildītajā «Palladium» koncertzālē savu 25 gadu jubilejas koncertu sniedza viena no pašmāju ievērojamākajām grupām «Jauns mēness», kas pēc vairāk nekā desmit gadu pārtraukuma atkalapvienojusies, lai pēdējo reizi pateiktos klausītājiem un atvadītos. Pēdējā iespēja skatīt leģendāro grupu vaigā tiem, kas diemžēl netika uz šo koncertu, būs 1.februārī, kad izsludināts papildkoncerts.

Kā jau tas bija sagaidāms, grupa sniedza retrospektīvu trīspadsmit gadu ilgās karjeras koncertu, nospēlējot dziesmas no dažādiem «Jauna mēness» albumiem un radošajiem posmiem.

Lielākais notikums, protams, bija grupas pirmā sastāva apvienošanās. Pēc 22 gadu pārtraukuma uz vienas skatuves atkal kopā muzicēja grupas 1987. gada modelis - bundzinieks Guntars Račs, Ainars Mielavs, ģitārists Gints Sola un basģitārists Aivis Kalvāns, kas uz šo koncertu bija speciāli atlidojis no Šveices, kur dzīvo jau gandrīz desmit gadus. Turklāt, lai iesaistītu arī pārējos mūziķus, vienlaikus koncerta pirmās trīs dziesmas tika izpildītas ar diviem bungu komplektiem (ar otru Juris Kroičs) un divām basģitārām (Norberts Skraucis).

Jau mēģinājumos vīru starpā gaisā virmoja pozitīvas emocijas. To īsā sarunā ar TVNET apliecināja arī Aivis Kalvāns, piebilstot, ka šis koncerts ir gluži kā svētki, lieliska iespēja vēlreiz satikties un kopā uzspēlēt. «Pirms došanās uz Rīgu atsaucu atmiņā veco dziesmu basa partijas, izrādījās, ka tās turpat pirkstos vien bija, nekas nebija aizmirsies,» pastāstīja Kalvāns.

Pēc 22 gadu pārtraukuma uz vienas skatuves atkal kopā muzicēja grupas 1987. gada modelis - bundzinieks Guntars Račs, Ainars Mielavs, ģitārists Gints Sola un basģitārists Aivis Kalvāns
Pēc 22 gadu pārtraukuma uz vienas skatuves atkal kopā muzicēja grupas 1987. gada modelis - bundzinieks Guntars Račs, Ainars Mielavs, ģitārists Gints Sola un basģitārists Aivis Kalvāns Foto: Mārtiņš Otto

Grupa koncertam gatavojās ļoti rūpīgi, vairākkārt sanākot kopā Siguldas kinoteātra telpās un piemeklējot katrai dziesmai savu īpašo 2012.gada aranžējumu. Koncertu ievadīja viens no zīmīgākajiem grupas skaņdarbiem «Pārcēlājs», kas 1990.gadā guva panākumus «Mikrofona» aptaujā. «Palladium» koncertā dziesma izskanēja mazliet roķīgākā aranžējumā - Gints Sola necentās atdarināt tā laika mazliet «edžisko» (U2 ģitārists Edžs) spēles manieri, tā vietā spēlējot tiešāk un asāk. Arī «Nemanot» un «Pie tevis» izskanēja savādāk nekā ierakstos, un tas tikai loģiski - ir pagājuši gandrīz 25 gadi un mūziķi, arī pats Ainars Mielavs, ir atraduši savu unikālo izpildījuma manieri, kurā jūtas komfortablāk.

No grupas pirmā oficiālā albuma, vinilplates «Aizlaid šaubas negaisam līdz» izskanēja tituldziesma un zīmīgais «Piekūns skrien debesīs», kuru skanējuma tapšanā liels nopelns ir folkmūziķim Mārim Muktupāvelam. Sekoja skaņdarbi no «Izrāde spogulī», «100 + 1 vēlēšanās» un koncerta izskaņā abu baltroka albumu «Garastāvoklis» un «Dzīvotājs» pazīstamākās melodijas. Tiesa, šeit hronoloģija netika ievērota un pēdējā albuma «Dzīvotājs» dziesmas izskanēja pirms lielākajiem «Garastāvokļa» grāvējiem «Ai, naivā sirdspuķīt» vai «Nāc ar mani paklusēt».

Tieši jestrās un pacilājošās «Garastāvokļa» folkroka dziesmas ir tās, kurām līdzi dzied teju visa zāle. Pēc īsas pauzes, kas seko pamatprogrammai, publika vienojas «Kad mēness jūrā krīt» un tautasdziesmas «Ai, jel manu vieglu prātu» kopkorī un beidzot tā pa īstam atraisās. Izskan filosofiskā «100 + 1 vēlēšanās» plates tituldziesma, kur vēlreiz uz skatuves atgriežas Račs un Kalvāns un pēc kuras Ainars publiski pateicas gan klausītājiem, gan visiem mūziķiem, kas šo gadu gaitā ir bijuši saistīti ar «Jaunu mēnesi» - gan agrofirmai «Mālpils», kas grupai sniedza pirmo atbalstu, gan skaņu vīram Andrim Blūmam, bijušajiem un esošajiem dalībniekiem, īpaši noliecot galvu ģitārista Ginta Solas priekšā, ar kuru Mielavs turpina veiksmīgi radoši strādāt arī šodien.

Komentāri (28)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu