Bītli vinilā: «Magical Mystery Tour» (1967) (4)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šogad apritēja 50 gadu kopš «The Beatles» debijas singla, savukārt visi grupas albumi nupat atkal laisti klajā vinila formātā. Godinot grupu, kas pārvērta vairāku paaudžu mūziku, TVNET sadarbībā ar apgādu «Mansards» publicē šo leģendāro ierakstu recenzijas no Klāsa Vāveres grāmatas «Roka faili 1: The Beatles».

«Magical Mystery Tour» (1967)

Dziesmu saraksts: Magical Mystery Tour; The Fool On The Hill; Flying*; Blue Jay Way**; Your Mother Should Know; I Am The Walrus; Hello Goodbye; Strawberry Fields Forever; Penny Lane; Baby You’re A Rich Man; All You Need Is Love.

* Autori ir Lenons/Makartnijs/Harisons/Stārkijs (Ringo Stārs), ** autors ir Harisons, visas pārējās dziesmas sacerējuši Lenons/Makartnijs.

«Magical Mystery Tour»
«Magical Mystery Tour» Foto: Publicitātes foto

1967. gada Ziemassvētkos britu publiku samulsināja TV filma «Magical Mystery Tour» – vienīgais fiasko bītlu karjerā. Svētku nedēļā klajā nāca arī divu disku minialbums (EP) ar sešām filmā skanošām dziesmām. Savukārt ASV tās, papildinātas ar pieciem iepriekš singlos tiražētiem gabaliem, tika publiskotas «lielajā» albumā (LP), kas vēlāk kļuvis par «MMT» pamatizdevumu. Pragmatiski mākslīgs produkts? Varbūt. Taču, ja ne mazliet formālā «Flying» un monotonā «Baby You’re A Rich Man», šis būtu pretendents uz viņu labākā albuma godu. Harisons, kurš te pārstāvēts ar letarģiski hipnotisko «Blue Jay Way», no grupas identitātes jau sāk atsvešināties, toties Lenons un Makartnijs, intuitīvai muzikālai izsmalcinātībai saplūstot ar abpusējā konkurencē motivētu ambiciozitāti un studijas iemaņām, ir sasnieguši talanta kulmināciju. Pola sacerētā tituldziesma ir gudri būvēts mākslas pops, «The Fool On The Hill» – aizkustinoša balāde ar skaistu flautas partiju, «Your Mother Should Know» un «Hello Goodbye» – vodeviļiski retro popa hiti. Aizraujošu kontrastu šim spilgti izteiktajam melodismam sniedz Džona neprognozējamība. «All You Need Is Love» ar plakātisko message un lipīgo piedziedājumu ir nedaudz vienmuļa, bet atjautīgi producēta laikmeta himna, savukārt «I am The Walrus» – viens no bītlu neparastākajiem gabaliem – drudžaina skaņu kolāža ar sarkastiskiem verbāliem kalambūriem Luisa Kerola džabervokija stilā. Ārpus konkurences ir Džona «Strawberry Fields Forever» un Pola «Penny Lane» – radītas «Sgt. Pepper’s…» tapšanas sākumstadijā, kad tas vēl bija iecerēts kā atskats uz bītlu zēnības Liverpūli, tās skaidri uzrāda abu autoru personības atšķirības. Džona dziesma, kurā narkotiski sapņainas vīzijas savijas ar bērnības atmiņām, ir tumši noslēpumaina un vilinoši biedējoša, savukārt Pola sacerējums – saldi rūgtens noskaņā un simpātiski tiešs muzikalitātē – izstaro gan pagājuša mirkļa neatgriezeniskumu, gan optimistisku ticību nākotnei. Zīmīgi, ka nereti par bītlu labāko singlu atzītais «Penny Lane»/ «Strawberry Fields Forever» bija pirmais, kam pēc vienpadsmit (!) Nr 1. pozīcijām Anglijā nācās samierināties ar 2. vietu – pat raugoties uz savām saknēm, viņi progresē ātrāk par laikabiedru uztveri, tā nodrošinot ilgtermiņa biļeti uz nākamo paaudžu prātiem.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu