Fotoreportāža: «Jauns Mēness» gatavojas koncertam (30)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: twitter

Līdz pašmāju grupas «Jauns Mēness» vienīgajam atkalapvienošanās koncertam 1.decembrī «Palladium» atlicis vien mēnesis. Sazinājos ar Ainaru Mielavu, lai apjautātos par gaidāmo koncertu, tā iespējamo programmu, mūziķu sastāvu un sajūtām, kas šos pēdējos mēnešus kopš koncerta izsludināšanas pavasarī pārņēmušas gan viņu, gan pārējos «mēnesiešus». Vienā no drēgnajām oktobra rudens dienām kopā ar fotogrāfu devāmies izbraucienā uz Siguldu, kur pilsētas kultūras nama kinozālē ierīkota improvizēta mēģinājumu telpa.

Bundzinieks Juris Kroičs, uz brīdi atlaidies vienā no kinozāles pirmās rindas krēsliem blakus Ainaram, domīgi vēro, kā vienu no albuma «Garastāvoklis» dziesmām restaurē tautas mūzikas meistars Māris Muktupāvels un ģitārists Gints Sola. Gints datorā atskaņo fragmentu no grupas oriģinālā albuma ieraksta, savukārt Māris, arī pārējie mūziķi – Aigars Voitišķis un jaunais basģitārists Norberts Skraucis - šīs savulaik ierakstītās notis mēģina salikt pareizā secībā.

Ainars Mielavs
Ainars Mielavs Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

«Vairākām dziesmām esam izveidojuši nedaudz atšķirīgus aranžējumus, pielāgojot mūsdienu situācijai,» paskaidro Gints. «Protams, tiek saglabāts pats pamats, galvenās muzikālās tēmas, bet kopējais skanējums veidojas mazliet citādāks. Piemēram, dziesma «Pārcēlājs» mums mēģinājumos ieskanējusies pavisam savādāk, un pat sākam nopietni apsvērt iespēju to no jauna ieskaņot studijā.»

Kad notis sarindojušās pareizā secībā, Juris pieiet pie bungām, uzsit tradicionālos četrus bungu kociņu sitienus un, it kā vairāk nekā desmit gadu pauze grupas darbībā nebūtu bijusi, precīzi un enerģiski sāk skanēt melodiskais folkroka skaņdarbs «Ai, naivā sirdspuķīt». Ainaram priekšā mape ar dziesmu vārdiem, arī pārējie veic dažādas piezīmes savās setlistēs, un izskatās, ka visi to dara ar patiesu interesi un prieku.

Taujāts par koncerta programmu, Ainars atklāj, ka ir atlasītas gandrīz 30 dziesmas no dažādiem albumiem un, visticamāk, dziesmas izskanēs hronoloģiskā secībā. «Esmu konservatīvs šajā ziņā, man nepatīk krustām šķērsām jaukt dažādus daiļrades posmus,» paskaidro Ainars.

«Iesim cauri visiem mūsu periodiem.

Sāksim ar «veco mēnesi», kur mums uz skatuves pievienosies pirmā sastāva mūziķi Guntars Račs un Aivis Kalvāns, un tad uz priekšu ar pārējiem albumiem. Apsolījis piedalīties ir arī Uģis Prauliņš.»

Jautāts vai viss šis atkalapvienošanās process – dziesmu atlase, mēģinājumi u.tml. - ir nācis viegli, vai tomēr bija jāpārvar kādi iekšēji un varbūt arī ārēji šķēršļi, Ainars atbild, ka, šādi atkal kopā muzicējot, ir sajūta, ka šie daudzie gadi starpā nemaz nebūtu bijuši. «Visi ir saglabājuši to pašu humora izjūtu, arī muzikāli visiem, izņemot jaunpienācēju Norbertu, kas aizvietos grupas oriģinālā sastāva basģitāristu Ilvaru Zālīti un kuram dziesmu partijas jāmācās no jauna, iemaņas nav pazudušas un dziesmas atmiņā saglabājušās labi.»

«Lai arī sākumā biju mazliet nobažījies un manī gruzdēja neliels uztraukums, jau pēc pirmā kopīgā mēģinājuma sapratu, ka viss būs kārtībā,» piebilst Ainars.

Grupas «Jauns Mēness» 25 gadu dibināšanas jubilejas vienīgais koncerts Rīgā, «Palladium» koncertzālē notiks šā gada 1.decembrī. Biļetes pieejamas «Biļešu servisa» tirdzniecības sistēmā.

Biļetes šeit!

Koncerta vides reklāmā izmantots grupas 1991.gada albuma "Aizlaid šaubas negaisam līdz" vāks, kurā iestrādāta jauna Ainara Mielava fotogrāfija
Koncerta vides reklāmā izmantots grupas 1991.gada albuma "Aizlaid šaubas negaisam līdz" vāks, kurā iestrādāta jauna Ainara Mielava fotogrāfija Foto: twitter
Komentāri (30)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu