«El Mars» Himalaju pavasaris «Palladium» (7)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Angliski dziedošais pasaules apceļotājs, kas vakar priecēja Kristas Bellas koncerta (skat. galeriju) apmeklētājus ar spānisko pseidonīmu El Mars (Marss), īstajā vārdā Raimonds Gusarevs, šoruden pie klausītājiem atgriežas ar jaunu studijas albumu «Mind Heroes». Tas seko pirms četriem gadiem izdotajam ierakstam «Bare Love To Bare Soul» un, kā apgalvo pats Raimonds, muzikāli un saturiski ir daudz nobriedušāks. Albuma dzīvo versiju klātienē būs iespējams baudīt jau 6.decembrī koncertzālē «Palladium». Par Himalajiem, viedo cilvēku, tautas mūziku un gaidāmo koncertu lasi sarunā ar Raimondu.

Jaunais ieraksts citē 1970.gadu folk un rokmūziku - Nīlu Jangu, «Pink Floyd», šur tur ieskanas arī kādas pasaules mūzikas dekorācijas, kuras El Mars sevī uzsūcis, ceļodams apkārt pasaulei. Dziesmas «Pacific» vārdi ir rakstīti, sēžot Klusā okeāna krastā. «The Void» ir uzrakstīta Ņujorkā, sēžot uz mājas jumta Bruklinā un raugoties, kā Manhetenu aprij miglas mākonis.

TVNET: Jaunā albuma nosaukums «Mind Heroes» radies Indijā 2010.gadā. Tad tā ir taisnība, ka šajā mītiskajā zemē atveras kāda trešā acs? Kā tu tur nokļuvi?

Raimonds Gusarevs: Reiz satiku cilvēku, kurš Indijā pirmo reizi ciemojās 1950. gados. Tad, viņš teica, bija sajūta, ka esi nokļuvis pasakā - izrotāti ziloņi, tradicionālie tērpi, princeses utt. Ar katru gadu šī pasaka mazinās, bet savu devu mītiskuma var dabūt, pilnīgi noteikti. Par trešo aci neko daudz nezinu, taču skatījums uz to, kā var dzīvot, izdzīvot un baudīt šo dzīvi, noteikti paplašinās. Albuma nosaukums radās Dharamsalā, lielākajā tibetiešu apmetnē Indijas ziemeļos, kur es braucu, lai baudītu Himalaju pavasari, komunicēt ar kolosālas kultūras pārstāvjiem un varbūt kaut ko iemācīties.

TVNET: Esmu ievērojis, ka tie, kas bijuši Indijā, vēlāk draugiem silti iesaka neapmeklēt tradicionālās tūrisma vietas, tās var sagādāt milzīgu vilšanos un sagraut daudzas ilūzijas par šo mītisko Indiju. Nabadzība, netīrība...

Raimonds Gusarevs: Netīrību un nabadzību var sameklēt, arī nekur nebraucot. Man ļoti patīk kalni, un Himalaji ir varenākie no tiem, tur tad arī parasti dodos. Mīti apvij arī Burtnieku ezeru un Zilā kalna Martu!

TVNET: Jaunā albuma preses paziņojumā minēji, ka dziesma «Wise Man» ir par Viedo Vīru, par kādu tu uzskati ikvienu cilvēku, kurš spējis labprātīgi atteikties no kaitniecīgiem emocionāliem modeļiem sevī. Kas ir šie modeļi?

Raimonds Gusarevs: Jebkurš, kurš pēc savas brīvas gribas analizē savas emocijas un kādu iespaidu tās atstāj uz apkārtējiem un izvēlas iznīdēt tās, kuras rada visnelabvēlīgākās sekas citiem, ir drosmīgāks par jebkuru pārgalvi. Bieži vien tas ir kāds nevainīgs, taču ass vārds, kuram apakšā slēpjas skaudība. Nevērība, neiedziļināšanās, otra nedzirdēšana ir visvieglākais, kā var nodarīt otram pāri, un tas ir šķietami nevainīgi. Taču atstātās sekas bieži vien pāraug ilgtspējīgā aizvainojumā. Citiem vārdiem, labi padomājot, tas nevienam nav izdevīgi. Ar to saskaros pats uz katra soļa, kad sev nemanot domāju, ka apstākļi darbojas pret mani. Mazliet atkāpjoties no emocionālas iesaistes, var izsvērt šos apstākļus, analizēt un nonākt līdz konkrētam cēlonim. Tad šo cēloni var mēģnāt mainīt, radot citus cēloņus. Tāds šahs vien sanāk.

TVNET: Kā tev pašam sokas šajā šaha spēlē?

Raimonds Gusarevs: Pagaidām līdz šaha meistara titulam ir vēl ļoti tālu. Apgūstu noteikumus.

TVNET: Atgriežamies pie jaunā albuma. Pēc elektroniskiem eksperimentiem projektā «Prince and Crosby» esi atgriezies 1960. un 70. gadu estētikā. Vai arī šis radošais lēmums radies, lūkojoties uz varenajiem Himalaju kalniem?

Raimonds Gusarevs: Atgriešanās notika likumsakarīgi. Gan ceļojot, gan klausoties mūziku, visdziļākos iespaidus atstāj īstas un patiesas lietas - pusdienas brīvdabā ar daudzbērnu indiešu ģimeni, vai dziesmu vārdi un mūzika, kuri gan rakstīti, gan izpildīti tā, ka ļauj noticēt un izdzīvot aprakstītās sajūtas. Tā laika mūzikā šis fenomens biežāk sastopams nekā mūsdienās. Otrs iemesls, kādēļ es ķēros pie elektriskās ģitāras, ir tas, ka iepriekšējais albums bija akustisks, un, būdams aktīvs un impulsīvs cilvēks, ar elektrisko ģitāru rokās es jūtos ļoti stabili.

«Mind Heroes»
«Mind Heroes» Foto: Publicitātes foto

TVNET: Vari minēt kādas konkrētas jaunā albuma muzikālās ietekmes?

Raimonds Gusarevs: Kad rakstīju iepriekšējo albumu («Bare Love To Bare Soul») skaidri bija jūtama tā laika akustiskā viļņa ietekme. Taču arī tur cauri mierīgajai noskaņai ir jūtams grūvs. Šajā albumā es

nolēmu attīstīt ideju, kas savienotu noskaņu ar grūvu,

un visā tajā censties nepazaudēties. Kad ierakstīju albumu, nevarēju paklausīties citu mūziku, taču zinu, ka pirms tam vienmēr esmu klausījies Shuggie Otis albumu «Inspiration Information», marokāņu Gnawa mūziku, 60., 70. gadu psihedēliju un garāžroku. 2009.gadā palaimējās apmeklēt Sixto Rodriguez koncertu Londonā, kas joprojām man šķiet patiesākais koncerts, kurā esmu bijis. Pasaules mūzikai vienmēr ir īpaša vieta manās pleilistēs, Turku psihedēlija, piemēram, lieliskā Selda, neskaitāmās Kambodžas psihedēliskā roka izlases. Ļoti iedvesmoja arī Alan Lomax Amerikas cietumnieku dziesmu ieraksti - tā ir soulmūzika ārpus jebkādas mūsdienu mūzikas standartiem.

TVNET: Saprotu, ka pats arī visu mūziku ieraksti, producē un izdod?

Raimonds Gusarevs: To esmu spējīgs paveikt tikai ar lielisku cilvēku palīdzību. Saprotams, ka vienam pašam man to nepavilkt - nav nedz tādu zināšanu, nedz arī finanšu. Taču vienmēr vēršos pēc padoma un pieeju lietām kritiski. Tieši tas mani ir izvedis saulītē. Lai dabūtu kaut ko no sevis ārā, kas nākamajā dienā nešķistu pilnīgs mēsls, man ir jābūt vienam. Esmu sociāla būtne un bieži komunikācijā ar citiem sanāk pazaudēt sākotnējo vīziju par dziesmu, par formu, par izpildījumu. Darīt pašam visas šīs lietas ir daudz ilgāk un riskantāk, jo var sanākt nošaut pilnīgi greizi. Līdz ieraksta sākšanai centos konsultēties maksimāli par skaņu, ieraksta veidu, apstrādi, bet, tiklīdz sāc darboties, tā ir pilnīga improvizācija. Par šo albumu varu teikt, ka esmu izdarījis visu pēc tīrākās sirdsapziņas. Tāpat arī ļoti palaimējās ar sadarbību ar Braienu Lūsiju, kurš veica ieraksta gala apstrādi.

TVNET: 6.decembrī esi nomērķējis uz «Palladium» koncertzāli. Nav mazliet bail?

Raimonds Gusarevs: «Palladium» koncertzāle tika izvēlēta kā atbilstošākā vieta labam koncertam. Bail nav, bet ir daudz jāstrādā, lai šo pasākumu uztaisītu par tādu, kā esmu iedomājies. Turklāt man patīk riskēt. Pateicoties «Palladium» koncerta idejai, esmu daļa no lieliskas komandas, ar kuru kopā ir lieliski strādāt.

TVNET: Ko mēs varēsim redzēt un dzirdēt «Palladium» koncertā?

Raimonds Gusarevs: Noteikti vēlos šo koncertu organizēt citādāk nekā parasti. Tāpat kā šo plati «Mind Heroes», koncertu es gribu pārvērst ceļojumā, kur cilvēki var sajust brīvību. Muzikāli būs visas dziesmas no jaunās plates, tāpat arī liela daļa no pirmā albuma. Man ļoti patīk improvizēt, un uz tā rēķina ir radušās vairākas tēmas, kuras atskaņosim. Piesaistīti būs lieliski akadēmiskie mūziķi.

***

Šobrīd «El Mars» sastāvā ir Raimonds Gusarevs, Matīss Akurāters (sitamie instrumenti) un Toms Valmiers (basģitāra), un koncerta laikā uzstāsies arī pieaicinātie viesmākslinieki - Uģis Krišjānis (klavieres), Gidons Grīnbergs (vijolnieks), Gatis Gorkuša (trompetists).

Biļetes iespējams iegādāties ekase.lv un bilesuserviss.lv tirdzniecības vietās. Biļešu cena no 10 Ls līdz 12 Ls.

Biļetes ekase.lv

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu