Ceļošana laikā ir stipri iespējama (70)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Viena no gada gaidītākajām zinātniskā žanra filmām jau apmēram nedēļu redzama uz mūsu kino ekrāniem. Jauniešu filmas «Brick» režisors Raiens Džonsons piedāvā mums savdabīgu filmu par ceļošanu laikā «Laika cilpa» («Looper»).

Ja tu satiktu sevi pēc 30 gadiem, ko tu sev teiktu, ko prasītu?

Apraksts. Salīdzinoši tuvā nākotnē, kad ceļošana laikā būs kļuvusi ierasta lieta, kāda korporācija novāc nevēlamos cilvēkus, sūtot viņus uz pagātni plastikāta maisos. Sūtījumu saņemošās puses uzdevums - ielaist lodi upurim galvā, tādējādi izdzēšot nelaimīgo no vēstures. Viss iet gludi līdz brīdim, kamēr galvenais varonis, izsaiņojot kārtējo maisu, atrod tur ieliktu... sevi pašu, atsūtītu no nākotnes.

Pārdomas. Raiens Džonsons sevi jau iepriekš ir pierādījis kā ļoti prātīgs režisors. Viņa iepriekšējās filmas ir pozitīvi novērtētas, taču «Laika cilpa» viņa vārdu neļaus aizmirst nekad. «Laika cilpa» ir vairāku žanru apvienojums vienā, pasniegts it kā piezemēti, vienkārši, tomēr arī galva skatītājam ir drusku jāpalauza, lai saprastu visu, kas norisinās kino ekrānā. Šī filma ir vairāku žanru apvienojums, proti, tā ir drāma, zinātniskā fantastika, asa sižeta ar komēdijas elementiem. Tas viss ir prātīgi sabalansēts un viens otru nevienā brīdī nenomāc. «Laika cilpā» arī netrūkst atsauču uz citām filmām, piemēram, «Terminator» pirmo daļu, «Scanners», «Back to the future» un daudzas citas. Precīzāk sakot, Raiens Džonsons ir liels kinomāns un ļoti ietekmējies no kulta kino, viņš šo kino ciena, tāpēc ar pietāti cenšas atgādināt par klasiskām vērtībām un arī radīt kaut ko drusku jaunu.

Džozefs Gordons-Levits atveido Brūsu Vilisu jaunībā filmā "Laika cilpa"
Džozefs Gordons-Levits atveido Brūsu Vilisu jaunībā filmā "Laika cilpa" Foto: Ekrānuzņēmums no YouTube video

Džozefs Gordons-Levits (Joseph Gordon-Levitt) un Brūss Viliss (Bruce Willis) atveido vienu un to pašu tēlu, tikai dažādos laikos. Džozefs ir veselus 30 gadus jaunāks Brūss. Šis tēls, vārdā Džo, ir slepkava, kuram no nākotnes piegādā upuri, viņam tas ir jānogalina un līķis jālikvidē, par to saņemot smukus dārgmetāla stieņus. Šis darbs savā ziņā ir kā dvēseles pārdošana par naudu, jo šo darbu darot, pēc 30 gadiem pašu slepkavu aizsūta pagātnē uz iznīcināšanu. Par nelaimi, šiem slepkavām pienāk brīdis, kad nākas nogalināt pašiem sevi, tikai par 30 gadiem vecāku. Tieši tas notiek ar mūsu varoni un galveno slepkavu Džo. Kādu dienu viņš uz savas upuru plēves ierauga pats sevi, tikai vecāku; vecākais izmanto mulsuma brīdi un aizbēg. Tā arī sākas filmas piedzīvojumi un cilpošanas laikā turp un atpakaļ.

Sākumā es bažījos, kā tad Džozefs Gordons-Levits notēlos Brūsu Vilisu jaunībā. Laikam jāsaka paldies viņa aktiermākslai un ikrīta trīs stundu garajai grimēšanai, filmas vidū brīžiem pat pašam nākas noticēt, ka nudien Brūss Viliss jaunībā. Pats Brūss Viliss esot bijis patīkami pārsteigts par šo faktu. Šis panākums ir arī japāņu vizāžista Kadzuhiro Cudzi nopelns, viņš pats arī grimēja Bredu Pitu filmā «Bendžamins Batons».

Šajā filmā ir kāda aina ar Frenka Brenana (Frank Brennan) atveidoto Setu no nākotnes. Es nestāstīšu, kas tajā notiek, tas jāredz pašam, bet droši varu apgalvot, ka šo ainu es nekad dzīvē neaizmirsīšu.

Diezgan droši varu apgalvot, ka šī ir viena no labākajām filmām šogad.

Režisors laika cilpās un brīžiem pat ļoti elpu aizraujošos kadros ir ievērpis pavisam vienkāršu domu. Šī filma ir par mūsu dzīvēm, viņš it kā atgādina par to, kā mēs bojājam savas dzīves. Iedomājies, ja tu varētu satikt pats sevi pēc 30 gadiem. Par ko jūs abi runātu? Par savu vienīgo dzīvi, vienīgo, kas abiem pieder, vai arī par aizgājušo gadu laimīgo loterijas biļešu numuriem? Ko tu būtu gatavs mainīt, kam ziedoties, lai mainītu sevi nākotnē? Tieši tik vienkāršas un ikdienišķas pārdomas ir iepītas savā ziņā supersarežģītajā «Laika cilpā».

Lai arī šis nav tipiskais popkorna graužamais gabals, «Laika cilpa» ir filma, kura valdzinās jebkuru skatītāju, gan prasīgāku, gan vienkāršu piektdienas vakara kinomīli,

jo «cietie rieksti» netraucēs priecāties par visu pārējo. Es zinu, ka vairāki skatītaji ir sūdzējušies, ka visu filmā nav sapratuši. Vai režisoram būtu viss jāpaskaidro? Atbilde ir - nē! Tas taču ir tik interesanti, ka filmas autori atstāj pāris neatminētas mīklas skatītāju iztēlei, līdzīgi, kā to izdarīja Kristofers Nolans ar filmu «Inception».

Vērtējums: 9/10

Kā jau daudziem zināms, Latvijas kino blogeri regulāri aicina uz īpašiem kino seansiem. Arī filmai «Laika cilpa» bija savs īpašais seanss un interesanta prezentācija pirms tā. Lūk, vēlos palielīt, ka mūsu blogeru malači pat ir sarunājuši ar filmas «Laika cilpa» režisoru Raienu Džonsonu, lai tas pasveicina mūsu tautiešus. Skaties zemāk pievienoto video.

Komentāri (70)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu