«Rīgas biržā» notiks vēsturiskās ēkas arhitektam veltīta izstāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No 14.septembra līdz 21.oktobrim Mākslas muzeja «Rīgas birža» Boses zālē būs skatāma vēsturiskās «Rīgas biržas» ēkas arhitektam Haraldam Jūliusam fon Bosem veltīta izstāde «200 gadi Haraldam Jūliusam fon Bosem». Septembrī Sanktpēterburgā, Drēzdenē, Potsdamā un Rīgā tiek organizēti vairāki pasākumi par godu ievērojamā 19.gadsimta beigu arhitekta un akadēmiķa Haralda Jūliusa fon Boses (1812-1894) 200 gadu jubilejai, informē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pārstāve Natālija Sujunšalijeva.

Paralēli izstādes atklāšanai 14.septembrī «Rīgas biržā» visas dienas garumā norisināsies lasījumi.

Lasījumi notiks Konferenču zālē, un tajos varēs iepazīties ne tikai ar «Rīgas biržas» ēkas rekonstrukcijas projektu un tā realizāciju, Boses ģimenes dzīves vietām Rīgā, bet arī ar 19.gadsimta otrās puses arhitektūras un tēlniecības paraugiem, biržas ēku celtniecību Eiropā. Lasījumos piedalīsies lektori no Sanktpēterburgas ar lekcijām par Boses rasējumu kolekciju Sanktpēterburgā, viņa dzīvi, nozīmīgākajiem projektiem un darbību Vācijā. Lasījumus noslēgs Mākslas muzeja «Rīgas birža» vadītājas Daigas Upenieces lekcija par muzeja pastāvīgās ekspozīcijas veidošanu speciāli rekonstruētajai bijušajai biržas ēkai.

Haralds Jūliuss fon Bose

Latvijā arhitekta Boses vārds saistās tikai ar vēsturisko «Rīgas biržas» ēku, kas tobrīd bija vecpilsētas pirmā monumentālā eklektisma celtne Ziemeļitālijas neorenesanses stilā. Lielai daļai sabiedrības nav zināms par arhitekta iemantoto slavu Krievijā - Sanktpēterburgā, kā arī fakti, ka pēc Boses projekta Drēzdenē uzcelta gan pareizticīgo, gan reformātu baznīca un abi viņa vecāki ir bijuši rīdzinieki.

Mākslas muzeja «Rīgas birža» Boses zālē tiks izstādīts Boses tēva gleznotāja Ernsta Gothilfa fon Boses radītais sievas Vilhelmīnes Denemarkas portrets un pašportrets, kā arī paša arhitekta portrets un slavenāko objektu projekti no Krievijas Mākslas akadēmijas arhīva Sanktpēterburgā. Daļa no Krievijas Mākslas akadēmijas arhīva Boses darbu kolekcijas būs apskatāma Latvijas Arhitektūras muzejā.

Foto: publicitātes

Jūgenda salonā varēs aplūkot biržas ēkas 16 rasējumu oriģinālus no Latvijas Arhitektūras muzeja. Daži interjera fragmenti 1850.gados būvniecības laikā realizēti atšķirīgi. Izstādes apmeklētājs to varēs izvērtēt, salīdzinot projekta ieceres un realizāciju šodienas fotoattēlos.

APMEKLĒTĀJIEM IZSTĀDE ATVĒRTA NO 15.09.2012.

Izstāde MMRB skatāma līdz 2012. gada 21. oktobrim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu