«Baltā nakts 2012» jau šonakt! (6)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Naktī no šodienas, 8.septembra, uz rītdienu Rīgā norisināsies gadskārtējais mūsdienu kultūras forums «Baltā nakts», kura māksliniecisko ideju realizēšanā būs iesaistījušies vairāk nekā 200 mākslinieki gan no Latvijas, gan arī ārvalstīm.

«Baltās nakts» programmu rīdziniekiem un pilsētas viesiem bez maksas piedāvās vairāk nekā 60 mākslas un kultūras projekti. «Baltā nakts 2012» pasākumi sāksies jau dienas vidū, vislielāko intensitāti sasniedzot laika posmā no plkst.19 līdz 24, un turpināsies līdz pat plkst.6 no rīta.

Pilsētas centrā un apkaimē notiks koncerti, dzejas lasījumi, teātra un dejas performances, kino seansi, būs apskatāmas instalācijas, sagaidāmi arī daudzi starpnozaru projekti un pasākumi gados jaunākajiem «Baltās nakts» apmeklētājiem.

"BALTĀS NAKTS" PASĀKUMI

Šā gada forums balstīsies uz devīzi «Uz paplātes»

«Baltās nakts 2012» centrālās vietas šoreiz būs Rīgas Kongresu nams, kur no plkst.14 līdz 4 darbosies spāņu mākslinieku «Itinerania» interaktīvs projekts «Labirints», Vērmanes dārzs, kur notiks dažnedažādas aktivitātes, tostarp bezmaksas kino seansi, kā arī Esplanāde.

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Pēcpusdienā ikviens, bet jo īpaši jaunieši un ģimenes ar bērniem, tiks aicināti apmeklēt projektus sadaļā «Vakarēšana». Savukārt no plkst.23 līdz 4 rītā dažādi pasākumi rīdziniekiem un pilsētas viesiem tiks piedāvāti programmā «Pusnakts pusdienas», savukārt

no plkst.4 līdz 6 rītā pirmo reizi Esplanādē plānots īpašs pasākums «Baltās brokastis»,

kad vēl nomodā esošie apmeklētāji būs aicināti tikties īstās brokastīs un apspriest nakts laikā pieredzēto. Visas nakts garumā Esplanādē uzstāsies pazīstami dzejnieki un jaunās mūzikas grupas, savukārt Vērmanes dārzā varēs skatīties jaunākās latviešu kino filmas, bet Kronvalda parkā pie Rīgas Kongresu nama varēs aplūkot instalācijas, tostarp «Baltās nakts» viesu - spāņu mākslinieku interaktīvu projektu «Labirints».

Spīķeru kvartālā varēs aplūkot vairākas izstādes un noskatīties kino filmas, teātra un mūzikas priekšnesumus, bet Pārdaugavā dažādas aktivitātes norisināsies gan Kalnciema kvartālā, gan uz AB dambja, kā arī Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejā, «Dienas» ābeļdārzā, Torņakalna baznīcā un citviet.

Miera ielas kvartālā apjomīga programma būs aplūkojama gan Tabakas fabrikā, gan vairākās kafejnīcās. Miera ielas 39 pagalmā būs skatāms vides objekts «Baltie ikri», «Dad Cafe» piedāvās laikmetīgās dejas, kafejnīcā «Mierā» notiks degustācija, kafijas darbnīca «UzPap Lattes», radošais foto konkurss, bet kafejnīcā «Taka» tiks rīkots atraktīvs pasākums «Satiec savu zvēru takā». Tomēr vērienīgākie pasākumi šajā vakarā Miera ielā notiks Tabakas fabrikā, kur par dažādiem pārsteigumiem parūpēsies laikmetīgās mākslas festivāla «Survival Kit 4» mākslinieki.

VEF teritorijā no plkst.18 galerija «Ziema» tiks piedāvāts pasākums «Mūzika un uzkodas galerijā Ziema», savukārt «Totaldobže» mākslas centrā varēs baudīt urbānās kultūras projektu «Urbban Poetry», kurā piedalīsies Lielbritānijas un ASV pārstāvji - «spoken word» dzejnieki no Londonas, laikmetīgās mūzikas komponists no Ņūmeksikas un «Trish Brown Dance Company» dejotāja no Ņujorkas, kā arī starptautiska laikmetīgās dejas projekta «E-Motional Bodies & Cities» dalībnieki, informēja biedrības «Totaldobže» vadītājs Kaspars Lielgalvis.

Pirmo reizi «Baltās nakts» programmā piedalīsies nodibinājums «Kinoskola», kas savas radošās ieceres īstenos kinoteātra «Splendid Palace» pagalmā. Kā vēstīja «Kinoskolas» pārstāve Daira Āboliņa, šajā vakarā tiks īstenots pasākums «Kino uz paplātes» - kino uzņemšanas imitācija-akcija.

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Šoreiz mūsdienu kultūras forums apdzīvos arī Centrāltirgu, kur laikmetīgās mākslas aktivitātes Sakņu paviljonā norisināsies paralēli dārzeņu un sakņu tirdzniecībai. Uz Sakņu paviljona fasādes tiks projicēts video «Dzērvenes aizlido», savukārt iekštelpās varēs baudīt audiovizuālu projektu «Videogrāfija 7», kas idejiski turpina iepriekšējo gadu «Baltās nakts» pasākumu «Videogrāfija».

Savukārt pa ceļam uz Centrāltirgu, «Zelta zivtiņas» gājēju tunelī, ikviens varēs iesaistīties zvanu skaņas radīšanā.

Aktivitātes notiks arī «Nabaklab» pagalmā, kur tiks izveidots televīziju dārzs, jo tur vienuviet atradīsies daudz televīzijas uztvērēju, televizoru un video, kā arī radio dīdžeju.

BALTĀS NAKTS KARTE

26 konkursa projekti

Šogad mūsdienu kultūras forumā «Baltā nakts» piedalīsies 26 konkursa projekti, kas guvuši pašvaldības līdzfinansējumu, bet pārējie būs iniciatīvas projekti, kurus brīvprātīgi realizē gan individuāli mākslinieki, gan radošās organizācijas, gan uzņēmumi.

Pērn Mūsdienu kultūras forumā «Baltā nakts» tika īstenoti 56 projekti, kurus piedāvāja sabiedriski aktīvi uzņēmumi, galerijas, klubi un kafejnīcas, kultūras centri un nevalstiskās organizācijas. Pasākumus apmeklēja ap 50 000 iedzīvotāju.

Rīga šo tradīciju turpina jau sesto gadu.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu