Neprātības «Baltijas pērles» noslēgumā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / "Baltijas pērle"

21. septembra pusnaktī Rīgas Kongresu namā vispārgalvīgākie un izturīgākie kinomāni tiek aicināti uz vērienīgām kinoneprātībām trīs filmās viena seansa ietvaros. Ja pirmā kinonakts 14. septembrī būs tikai mazliet pakutinājusi nervus, nu nāksies pieredzēt daudz nopietnākus pārbaudījumus.

Festivāla centrā Rīgas Kongresu namā variet steigt iegādāties biļetes uz Kinoneprātību nakti – festivāla «Baltijas pērle» noslēdzošo kinomaratonu.

Šis brāzmaino kaislību vizualizējums gan piemērots tikai tiem, kuri var attiecināt uz sevi skatītāja briedumu, gatavību izaicinājumiem, liekulības un svētulīguma neesamību, kā arī spēju norobežoties no netīksmes pret svešiem kultūrkodiem.

Jau pirmā filma, visticamāk, būs estētisks un psiholoģisks satricinājums. Kinodarbu ar grūti tulkojamo nosaukumu «Love Actually... Sucks» radījis Honkongas režisors, kurš izvēlējies sev pseidonīmu Scud. Mēs to esam nosaukuši par «Mīlestība... skaudri viļ!» – tāpēc, ka cilvēks bieži jūtas vīlies savā dzīvē, bet dzīve ir mīlestība. Tāda, kāda nu tā ir.

Filmā atainoti neparasti mīlasstāsti ar dīvainu sākumu un dīvainām beigām: aizliegta mīlestība, šokējoša mīlestība, nosodāma mīlestība.

Vai skatīties šo filmu maz ir vērts? Gan jā, gan nē. Kāds tajā saskatīs leģendārās «Jūtu impērijas» cienīgu neapvaldītas kaisles stāstu. Kāds ieslīgs rimtajā atmosfērā, kurā itin kā negribot attīstās sižets, un atradīs tajā dziļu eksistenciālu jēgu.

Kādam, lai arī cik neiedomājami tas pirmajā brīdī šķistu, filma paliks prātā kā spēcīgs patiesas, neiespējamas mīlestības slavinājums. Līdztekus jau minētajam, filmā ir plašs galējību klāsts, ar kādu cilvēki parasti skatītāju praksē nesaskaras, – seksuālas ainas dažādā ticamības, atklātības un izvirtības pakāpē.

Ja jūs izbiedējis jaunā Honkongas eksperimentētāja naturālisms, variet klusītēm iziet no zāles, lai remdētu savu satraukumu, jo drīz tiksiet uzmundrināti ar negaidītu juteklisko baudu vērpeti erotiski-huligāniskajā Lorāna Bunika darbā «Iekāre» (Q). «Mans galvenais uzdevums bija izraisīt šoku kinozālē, lai skatītāji nespētu noticēt savām acīm: vai patiesi tā var būt?!» – izmisīgi taisnojas režisors. Viņa asprātīgā, bet neviennozīmīgā recepte izkļūšanai no emocionālās krīzes, iespējams, samulsinās ar klajo nekautrumu, bet neapšaubāmi – arī izklaidēs, jo Buniks izjusti un izlaidīgi paplosījies Tinto Brasa manierē.

Ja nu, paguruši no tumšo kārdinājuma spēku uzbrukumiem, monotonās kinoprojektora čirkstoņas ieaijāti, nolemsiet pasnaust savā krēslā, nakts kinoseansa trešā filma aizgaiņās miegu, iesveļot saltu nojautu un aizdomu trīsas. Viens no mūsdienu kinoandergraunda radikālākajiem režisoriem – kanādietis Gajs Medins – turpina savu odiseju cilvēka psihes apslēptajās dzīlēs. Ne bez pornogrāfijas un trillera elementiem.

Šīs filmas sniegtā bauda mazliet atgādina vuārismu – skatītājs noskatās un noklausās varoņu gaitās, pats kļūdams par notiekošā dalībnieku.

Būsiet spiesti klejot pa koridoru labirintiem un krēslainām istabām, kurās mīt neskaidras vīzijas un draudīga spriedze, atkauties no gangsteriem un rēgiem.

Ja jūs vēl joprojām māc šaubas – atturieties no šā seansa apmeklējuma. Ja esat gatavi riskēt – drosmīgi dodieties uz kasēm, festivāla pēdējā kinonakts būs neaizmirstama.

Atgādinām, ka 21. septembrī tieši pusnaktī Rīgas Kongresu namā notiks pēdējā festivāla «Baltijas pērle» kinonakts...

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu