Kas jāņem līdzi uz festivālu? (35)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Brīvdabas mūzikas festivāli nekad nav aprobežojušies ar koncertu baudīšanu. Lai uzkrātu spēkus un, būsim atklāti, «iesildītos» pasākumiem, liela daļa apmeklētāju daudz laika pavadīs telšu pilsētiņā, kur ballīte nebeidzas līdz rītam vai pēdējam paģirainajam «Tagil!» izsaucienam. TVNET uzrunāja divus pašmāju melomānus ar ievērojamu festivālu stāžu, Tomu Grēviņu un Uldi Rudaku, lai uzklausītu viņu praktiskos ieteikumus potenciālajiem festivālu braucējiem.

Nekas nav sliktāks par slapjām kājām

«Radio 101» ētera personība Toms Grēviņš, kura vasaras plānā mūzikas festivālu apmeklēšana ietilpst jau daudzus gadus, pārliecinājies, ka ir svarīgi radīt komfortablus apstākļus telšu pilsētiņā, pirmkārt jau teltī. Domājot par guļasvietas iekārtošanu, viņš iesaka izvēlēties divslāņu telti, lai nenāktos izmirkt spēcīgāku lietusgāžu laikā, kā arī gaisa matraci, uz kā ērti jutīsies arī tie, kas teltīs paliek nelabprāt. «Uzreiz gan iesaku iegādāties elektrisko pumpi, jo uzpumpēt ar kājām – tas ir atsevišķs piedzīvojums,» viņš smejoties piebilst.

Toms Grēviņš
Toms Grēviņš Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Izšķiroties starp koncertiem, iesaka izvēlēties jaunāko

Pētot koncertu sarakstu, festivālu apmeklētājiem nereti jārisina dilemma – kā redzēt divas vai pat vairākas vienlaikus notiekošas mūziķu uzstāšanās. Iedzīvojoties šādā situācijā, visprātīgāk būs izvēlēties vienu, jo, ķerot no visa pa mazumiņam, netiek gūts baudījums ne no viena koncerta, uzskata Rudaks. Viņa domubiedram pie dīdžeja pults (abi vada DJ setu «Viss jaunais ir labi aizmirsts vecais») Grēviņam šajā ziņā ir vienkārša recepte –

dot priekšroku gados jaunākajam.

Šajā ziņā viņš atsauc atmiņā 2005.gadu Dānijā notiekošajā Roskildes festivālā – uz skatuves kāpis leģendārās grupas «The Beach Boys» līderis Braiens Vilsons, bet citviet tikmēr spēlējis ar saviem koncertiem kontroversiālu reputāciju ieguvušais indīfolka ansamblis «Bright Eyes». Grēviņš nosliecies par labu otrajam un, kaut arī Vilsona uzstāšanos nav redzējis līdz pat šodienai, ne mirkli nenožēlo savu toreizējo izvēli. «Kad sāku braukt uz festivāliem, man bija svarīgi skatīties pēc iespējas vairāk koncertu. Tagad, ja mani grupa pārliecina pirmo trīs gabalu laikā, es palieku pie tā koncerta, kur esmu,» viņš saka.

Līdzīgā situācijā šogad nonācis arī Rudaks, kurš, sazvanīts savā vārdadienā, jau atradās ceļa jūtīs uz Roskildi, kur vienlaicīgi koncertēs mūsdienu rokenrola ikona Džeks Vaits (Jack White) un britu apvienība «The Vaccines». Ņemot vērā, ka pēdējie uzstāsies arī «Positivus» festivālā, viņš izvēlējies par stabilu vērtību kļuvušo kādreizējo «The White Stripes» solistu.

Festivāla apmeklējums kā iepirkšanās lielveikalā

«Es to iemācījos tikai ar gadiem – aizbraukt uz festivālu un atgriezties ar balsi un bez iesnām,» stāsta radio dīdžejs. Apmeklējot koncertus, viņš reizumis piedzīvojis balss zudumu, bet šovasar «Hurricane» festivālā Vācijā atklājis visai iedarbīgu metodi, kā atjaunot balss saites un uzturēt možumu, – ar asu maltīti. «Kad gāza lietus, mēs atguvām enerģiju, ēdot karija ēdienus.»

Uldis Rudaks
Uldis Rudaks Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Spriežot par rokfestivālu būtību, grāmatas «Rokupācija» autoram neviļus nāk prātā salīdzinājums ar iepirkšanos. «Festivāli ir kā lielveikals, kur tu skrien, skaties uz visādiem piedāvājumiem un met tos savā grozā,» - tā Rudaks.

Komentāri (35)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu