The WoW: mākslinieki Eirovīzijā drusciņ sajūk prātā (34)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Pagājušogad pašmāju mūzikā gana spilgti debitējusi jauna muzikāla apvienība «The WoW». Pavisam nesen grupa iesildīja duetu «Instrumenti» «Arēnā Rīga» un 2011.gada Vecgada vakarā uzstājās koncertzālē «Palladium» pirms kanādiešu grupas «Austra». Par grupas straujo izaugsmi, džezu un Eirovīziju aprunājāmies ar zaļā matu ērkuļa īpašnieci - solisti Maiju Gaili.

Jau vēstījām, ka elektropopa grupā «The WoW» apvienojušies profesionāli mūziķi ar daudzu gadu muzikālo un skatuves pieredzi - soliste, «Sony Jazz Stage» laureāte Maija Gaile, basģitārists Valters Sprūdžs, bundzinieks Uģis Eihvalds un ģitārists Jānis Lācis.

TVNET: Pēdējos mēnešos par «The WoW» dzirdēts daudz. Dziesmas bieži skan radio, jūs bijāt dueta «Instrumenti» tūres viesi - spēlējāt Liepājā, Valmierā un pat uz lielās «Arēna Rīga» skatuves... Vecgada vakarā galu galā iesildījāt vienu no patlaban svaigākajiem un aktuālākajiem vārdiem popmūzikā - kanādiešu grupu «Austra». Atklāj noslēpumu, kā tik īsā laikā ko tādu iespējams paveikt?

Maija Gaile: Zini, tā varbūt no malas liekas, ka tas izdarīts ātri un bez piepūles, bet visas dziesmas, ko spēlējam, ir mūsu pašu radītas kompozīcijas, kas nākušas pasaulē apmēram divu gadu laikā.

Mūsu pirmā uzstāšanās bija 2010. gada martā, kad pirmo reizi parādījāmies plašākai publikai, nospēlējot dzīvo koncertu LMA Studentu klubā. Tad sekoja festivāli «Positivus», «Pīlādzis», «Piena festivāls», vēl visvisādi koncerti, un tikai 2011. gada vasarā izkristalizējās, kuru dziesmu gribam izlaist kā pirmo singlu, un tā bija «Let Me Out». Bija jāpaiet laikam, kopā strādājot gan mēģinājumos, gan daudz uzstājoties, lai saprastu īsto «The WoW» skanējumu, ko gribam sūtīt savam klausītājam.

«Instrumentu» iesildīšana bija lieliska iespēja parādīties uz lielākām skatuvēm, un bijām sajūsmā par šādu pavērsienu grupas attīstībā. Šī nebija pirmā sadarbība ar «Instrumentiem». 2010. gadā iznāca mūsu kopīgā dziesma «Freaked Out», kuru izpildīju gan pagājušā gada «Sapņu Fabrikas» koncertos, gan šogad visos trijos «Instrumentu» koncertos un iejutos gliemeža tēlā. Tas bija fantastisks piedzīvojums - vairāku mēnešu garumā strādāt ar kolosālo «Instrumentu» komandu. Un tajā pašā laikā būt kopā arī ar savu grupu visos tūres koncertos. Lieliska pieredze un iespaidi!

2010. gadā iznāca mūsu kopīgā dziesma «Freaked Out», kuru izpildīju gan pagājušā gada «Sapņu Fabrikas» koncertos, gan šogad visos trijos «Instrumentu» koncertos un iejutos gliemeža tēlā
2010. gadā iznāca mūsu kopīgā dziesma «Freaked Out», kuru izpildīju gan pagājušā gada «Sapņu Fabrikas» koncertos, gan šogad visos trijos «Instrumentu» koncertos un iejutos gliemeža tēlā Foto: Publicitātes foto

«Austras» iesildīšana acīmredzot bija pierādījums tam, ka esam iepatikušies, ka cilvēki grib mūs dzirdēt un savukārt koncerta rīkotāji mums uzticas, piedāvājot šo svarīgo, ļoti patīkamo Vecgada vakara «Austras» koncerta ieskandināšanas iespēju.

TVNET: Cik ilgi tad īsti pastāv «The WoW»?

Maija Gaile: «The WoW» - divus gadus. Bet vispār mūsu sastāvā apvienojušies profesionāli mūziķi ar daudzu gadu muzikālo un skatuves pieredzi - es, basģitārists Valters, kas sadarbojas arī ar Goran Gora un citiem Latvijā populāriem mūziķiem, bundzinieks Uģis un ģitārists Jānis.

TVNET: Kādas ir grupas muzikālās ietekmes? Pati nāc no džeza mūzikas vides?

Maija Gaile: Mēs katrs klausāmies ļoti dažādu mūziku, sākot ar akadēmisko un džeza mūziku, beidzot ar tādiem meistariem kā Erykah Badu, Jamiroquai, John Mayer, Michael Jackson, Moloko, Skrillex un daudziem citiem.

Maija Gaile
Maija Gaile Foto: Publicitātes foto

Sapratu, ka skatuve mani ļoti vilina, satiku domu biedrus un sākām lēnām «skrubināt» džeziņu. Tas gan nav pareizākais, ar ko sākt, bet tas tik ļoti interesēja, ka galu galā 2008. gadā nokļuvu līdz «Sony Jazz Stage» finālam un ieguvu 2. vietu. Vēlāk biju arī konkursos un koncertos Lietuvā, Igaunijā, Somijā. Esmu dziedājusi visdažādāko mūziku, saprotot, ka visforšāk ir miksēt visu kopā. Visu savu pieredzi gribu ielikt «The WoW». Ļoti daudz dod arī akadēmiskā izglītība. Tas ir kā liels, drošs pamatakmens. Bet tas jau ir plašāks temats, par ko parunāt.

TVNET: Vai nav tā, ka bieži akadēmiskā izglītība mazliet traucē ļauties kādiem šķietami nepareiziem muzikāliem eksperimentiem?

Maija Gaile: Vispār laikam tā ir. Bet jāgrib un jāvar no tā visa aizbēgt, ja vēlies eksperimentēt. Kad, pats nemanot, uzraksti kādas desmit klišeju pārbagātas dziesmas, tad vienā mirklī tu klausies un saproti, ka kaut kas ir jāmaina. Manā gadījumā tas notika ar sevis laušanu. Reāli -

mēģināju rakstīt tā, kā nav man pa spalvai.

Un vienā mirklī tu paliec gandarīts, ka kaut kas tur sāk veidoties. Jāklausās daudz mūzikas. Vispār pasaulē neviens vairs nebaidās eksperimentēt un būt ačgārns. Tas iedvesmo un priecē.

TVNET: Vai padomā ir kāds jauns singls?

Maija Gaile: Jā, šobrīd, pēc visiem koncertiem, beidzot ir atsākušās darbības ap jauno singlu «Say it», kuru bijām jau ierakstījuši novembrī. To producē Reinis Sējāns, un punktu uz i uzliks Gatis Zaķis. Drīz būs klāt!

"The Wow"
"The Wow" Foto: Publicitātes foto

TVNET: Vai seko līdzi Eirovīzijai un vai pašiem nav doma kādu gadu piedalīties?

Maija Gaile: Es noskatos Eirovīzijas raidījumus, ja tajā mirklī esmu pie TV, bet ar katru gadu arvien vairāk sajūta ir tāda, ka mākslinieki drusciņ sajūk prātā, kad jāraksta dziesma Eirovīzijai un jāveido šovs. To izraisa Eirovīzijas formāts. Tā visa dēļ pazūd individualitāte, jaunrade un mūzika.

Dziesmas Eirovīzijā pārsvarā ir vājas tieši jaunu meklējumu ziņā.

Gadās pa kādai retai «ne eirovīziskai» dziesmai, bet visbiežāk tās paliek pēdējās vietās. Tas it kā skaitās dziesmu konkurss, bet jau sen tas ir pārvērties par kaut ko daudz savādāku. Arī es reiz piedalījos, biju tajā visā, ieviesās skaidrība - tas nav priekš manis. Arī ne priekš «The WoW».

TVNET: Piedalījies kā Maija Gaile vai ar kādu projektu? Kurā gadā tas bija? Kā tas viss beidzās?

Maija Gaile: Piedalījos 2006. gadā kā Maija Gaile - pusfināls un otrreiz 2008. gadā ar «Funky Drivers» tikām finālā. Reāli ļoti daudz kas kopš tā laika ir mainījies. Bija laba pieredze, jautrs pasākums.

TVNET: Nobeigumā - kad gaidāmi kādi grupas koncerti un vai šogad varam cerēt uz «The WoW» debijas albumu?

Maija Gaile: Gaidāma uzstāšanās 28. februārī Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvas ceremonijā, 16. martā LMA studentu klubā, vēlāk vasaras festivāli, bet gan jau vēl pa vidu kādi koncerti saskries! Vēlamies parādīt savu mūziku pēc iespējas vairāk cilvēkiem. Šogad pagaidām plānojam izdot EP ar kādām piecām dziesmām, vēlāk ķersimies klāt arī albumam.

thewow.lv

Komentāri (34)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu