Aizsargājamo sugu suvenīru konfiskācijai desmit gadu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvija Vašingtonas konvencijai Par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām jeb tā dēvētajai CITES pievienojās 1997. gadā.

Šogad aprit jau desmit gadu, kopš Latvija iesaistījusies aizsargājamo sugu nelegālo suvenīru tirdzniecības ierobežošanā.

Pēdējo trīs gadu laikā konstatēti 36 Vašingtonas konvencijas pārkāpumi, atsaucoties uz Galvenās muitas pārvaldes sniegto informāciju. Lai izteiktu pateicību muitniekiem, kuru darba laikā konfiscēti aizsargājamo dzīvnieku suvenīri vai aizsargājamo augu sugas, vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) ar atzinības rakstu apbalvojis 21 muitnieku.

Pagājušajā gadā konfiscētas piecas čūskas pudelē, 11 gliemežvāku, koraļļu kolonijas fragmenti un vēl citi suvenīri.

"Ja, veicot ceļotāju bagāžas muitas kontroli, tiek atklāta nelegāla dzīvu aizsargājamo dzīvnieku pārvadāšana, tad dzīvnieks nokļūst zoodārzā, savukārt, ja ceļotāju bagāžā muitas kontrole atklāj aizsargāto dzīvnieku vai augu izstrādājumus, ar Dabas aizsardzības pārvaldes līdzdalību konfiscētie priekšmeti visbiežāk nonāk Latvijas Dabas muzejā," sacīja Galvenās muitas pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Marika Salmiņa

Šobrīd Rīgas zooloģiskā dārza Tropu mājā sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi atklāta plaša muitā konfiscēto suvenīru ekspozīcija, kurā aplūkojami gan čūsku un krokodilu ādas izstrādājumi, gan kobru degvīns un ķīniešu brīnumzāles, gan savvaļas kaķu ādas un bruņrupuču bruņas.

Tāpat tropu mēneša laikā zooloģiskajā dārzā būs iespējams apskatīt Latvijas muitnieku vērtīgāko guvumu – konfiscētu Kazahstānas brūnā lāča ādu.

Izstādē kopumā ir aptuveni 40 eksponātu, un tā izveidota, lai vērstu sabiedrības uzmanību uz problēmām, kas varētu rasties, ceļojumu laikā iegādājoties un ievedot Latvijā izstrādājumus, kas izgatavoti, nogalinot apdraudēto un Vašingtonas konvencijas sarakstos iekļauto sugu dzīvniekus.

Lai ierobežotu un kontrolētu tirdzniecību ar apdraudēto sugu dzīvniekiem un augiem vai izstrādājumiem, kas no tiem darināti, 1973. gadā vairāku valstu pārstāvji Vašingtonā parakstīja vienošanos, kura daudziem šobrīd pazīstama kā CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). CITES konvencija aizsargā vairāk nekā 30 000 sugu. Šobrīd konvenciju ir parakstījušas 169 valstis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu