"Oskara" balvu kā labākā filma saņem "The Departed" (45)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Losandželosā kino industrijas prestižo "Oskara" balvu pasniegšanas ceremonijā triumfēja amerikāņu kino veterāns Mārtins Skorsēze.

Skorsēze ieguva balvu kā labākais režisors, bet viņa veidotā lente "The Departed" ("Atkritēji") izpelnījās labākās filmas titulu. Šis Skorsēzem ir pirmais "Oskars" viņa vairāk nekā 40 gadus ilgajā karjerā kino, lai gan režisora kontā līdz šim bijušas septiņas ASV Kino akadēmijas balvu nominācijas - piecas kā režisoram un divas kā scenāristam.

Skorsēzes filma, kas ir 2002.gada Honkongas trillera "Infernal Affairs" jauna ekranizācija, stāsta par detektīvu, kas iefiltrējas Bostonas noziedznieku bandā, kuru vada Frenks Kostello. Likuma sargu filmā attēlo Leonardo Dikaprio, bet viņa partneris noziedznieku vadoņa lomā ir Džeks Nikolsons. Kopumā filma saņēma visvairāk apbalvojumu - četrus "Oskarus", pievienojot arī balvu par labāko adaptēto scenāriju un montāžu.

Uz labākās filmas godu pretendēja arī Alehandro Gonsalesa Injarritu drāma "Babel" ("Bābele"), Džonotana Deitona un Velerijas Ferisas mazbudžeta komēdija "Little Miss Sunshine" ("Mis Saulstariņš"), Klinta Īstvuda kara drāma "Letters from Iwo Jima" ("Vēstules no Ivodzimas") un Stīvena Frīrsa filma "The Queen" ("Karaliene").

"Oskara" balvu kā labākā aktrise ieguva Helēna Mirrena par lomu filmā "The Queen", bet atzinību kā labākais galvenās vīrieša lomas atveidotājs saņēma Forests Vitekers par lomu filmā "The Last King of Scotland" ("Pēdējais Skotijas karalis").

Pārsteidzot publiku, kā pirmais svētdien ceremonijā prestižo statueti saņēma 72 gadus vecais Alans Ārkins, kurš tika atzīts par labāko otrā plāna lomas atveidotāju filmā "Little Miss Sunshine", pārspējot slaveno komiķi Ediju Mērfiju, kurš tika uzskatīts par favorītu šajā kategorijā par atveidoto lomu filmā "Dreamgirls" ("Sapņu meitenes").

Šī Ārkinam bija pirmā "Oskara" balva viņa kinoaktiera karjeras laikā.

Savukārt cīņā par labākās otrā plāna aktrises balvu pārsteigumi negadījās, un to par savu tēlojumu filmā "Dreamgirls" ("Sapņu meitenes") saņēma debitante Dženifera Hadsone.

Lai arī šī bija Hadsones pirmā loma, viņa par to jau paspējusi saņemt ievērojamu skaitu balvu, ieskaitot "Zelta globusu" un Lielbritānijas Kino un televīzijas mākslu akadēmijas (BAFTA) balvu, kā arī ASV Kinoaktieru ģildes balvu (SAG) un Ņujorkas kinokritiķu balvu.

Par labāko filmu svešvalodā atzīta vācieša Henkela fon Donnersmarka filma "Das Leben der Anderen" ("Citu dzīves"), apsteidzot meksikāņu režisora Giljermo del Toro filmu "El Laberinto del Fauno" ("Pāna labirints"), kas ar balvām trīs kategorijās - par labāko mākslinieka darbu, operatora darbu (kinematogrāfiju) un grimu - bija otrā visvairāk godalgotā filma aiz filmas "The Departed" ("Atkritēji").

"Happy Feet" ("Jautrās pleznas") saņēma balvu kā labākā pilnmetrāžas animācijas filma, bet "The Danish Poet" ("Dāņu dzejnieks") atzīta par labāko īsmetrāžas animācijas filmu.

Par labāko īsmetrāžas mākslas filmu balvu ieguva režisora Ari Sendela muzikālā satīra "West Bank Story" ("Rietumkrasta stāsts").

Savukārt par labāko pilnmetrāžas dokumentālo filmu tika atzīta "An Inconvenient Truth" ("Neērtā patiesība"), kurā vēstīts par klimata pārmaiņu draudiem. Tās veidošanā ievērojama loma bijusi kādreizējam ASV viceprezidentam Alam Goram, bet balva par labāko īsmetrāžas filmu tika piešķirta ķīniešu lentei "The Blood of Yingzhou District" ("Indžou rajona asinis"), kas stāsta par AIDS problēmu šajā provincē.

Labākās filmas balvai nominētā savdabīgā mazbudžeta filma "Little Miss Sunshine" ("Mis Saulstariņš") saņēma "Oskaru" par labāko oriģinālo scenāriju, kopumā šogad iegūstot divas ASV Kinoakadēmijas balvas.

Cita labākās filmas "Oskara" kandidāte meksikāņu režisora Alehandro Gonsalesa Injarritu izslavētā filma "Babel" ("Bābele"), par kuru tika prognozēts, ka tā radīs vissīvāko konkurenci Skorsēzes "The Departed" ("Atkritējiem"), saņēma tikai balvu par labāko oriģinālo mūziku filmai.

Savukārt Klinta Īstvuda kara drāma "Letters From Iwo Jima" ("Vēstules no Ivodzimas") saņēma ASV Kinoakadēmijas atzinību par labāko skaņas montāžu, bet Helēmas Mirrenas "Oskars" tā arī palika vienīgā zeltītā statuete Stīvena Frīrsa filmai "The Queen" ("Karaliene").

Vēl pie "Oskara" tika Sofijas Kopolas vēsturiskā filma "Marie Antoinette" ("Marija Antuanete"), kas saņēma balvu par labākajiem kostīmiem, un Gora Verbinska fantastiskā piedzīvojumu filma "Pirates of the Carribean: Dead Man''s Chest" ("Karību jūras pirāti: miroņa lāde") par labākajiem vizuālajiem efektiem.

Kategorijā "Labākais ieskaņojums/skaņas mikss" savdabīgu rekordu uzstādīja skaņu tehniķis Kevins O''Konnels, kurš šogad bija nominēts par Mela Gibsona filmu "Apocalypto" ("Apokalipto"). Šis cilvēks tagad jau 19 reizes nominēts "Oskaram", taču joprojām nevienu reizi to nav saņēmis.

Balvu šajā kategorijā saņēma filma "Dreamgirls" ("Sapņu meitenes"), kas ļāva filmai pievienoties to filmu pulciņam, kuras šogad saņēmušas divus "Oskarus".

Goda "Oskaru" par mūža ieguldījumu saņēma daudzu kinofilmu komponists Ennio Morikone, bet balvu par labāko oriģinālā dziesmu sīvā konkurencē ar trijām dziesmām no filmas "Dreamgirls" ("Sapņu meitenes") saņēma Melisas Eteridžas dziesma "I Need To Wake Up" no dokumentālās filmas "An Inconvenient Truth" ("Neērtā patiesība").

Šī gada ceremonija atšķīrās ar to, ka nebija izteikta favorīta, kas būtu saņēmis lielāko daļu balvas, konkurentiem atstājot tikai atsevišķas un nenozīmīgas balvas, kā tas bieži gadījies pagātnē.

Daudzas godalgotas filmas šogad nesaņēma nevienu "Oskaru". To skaitā bija "Volver" ("Atgriezties"), "Little Children" ("Bērnu spēlītes"), "Notes on a Scandal" ("Piezīmes par kādu skandālu"), "Children of Men" ("Cilvēces bērns"), "Blood Diamond" ("Asiņainais dimants"), "United 93" un "Apocalypto" ("Apokalipto").

Visvairāk godalgu 79.gadskārtējā ASV Kino mākslas un zinātņu akadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā saņēma šādas filmas:

"The Departed" ("Atkritēji") - četri "Oskari";

"El Laberinto del Fauno" (''''Pāna labirints") - trīs "Oskari";

"Little Miss Sunshine" ("Mis Saulstariņš") - divi "Oskari";

"Dreamgirls" ("Sapņu meitenes") - divi "Oskari";

"An Inconvenient Truth" ("Neērtā patiesība") - divi "Oskari".

Komentāri (45)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu