Borowa MC: Latgale parāda spēku (111)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Borowa MC kļuvusi par vienu no lielākajiem pēdējā laika atklājumiem latvju mūzikā.

Kad pirmoreiz plašākai auditorijai izskanēja latgaliešu Borowa MC dziesma Vysskaistuokai meitinai, šķita, ka tā dos tikai eksotikas garšu latvju mūzikai. Taču Aigars Runčis&Co pierādījuši, ka ar viņiem nāksies rēķināties ikvienam. Arī šodien, kad Ventspilī risināsies Muzikālās bankas 2005 finālkoncerts.

Ārstēsies bez šņabja

Uz Ventspili grupas Borowa MC līderis Aigars Runčis dosies nedaudz apslimis, taču tas nemazina viņa optimismu. "Esmu saķēris kaut kādu pavisam nepateicīgu vīrusu, taču vēl ir laiks, lai to ārstētu ārā un atkal būtu optimālā formā. Dzeru visādas zāles. [Kopmītņu] istabiņas biedri gan mēģina pielauzt uz tradicionālām metodēm – kādu Piparu rūgto vai ko tamlīdzīgu, taču es uz to neparakstos. Esmu medicīnas piekritējs," joko Aigars.

Šā gada sākumā borovieši jau guvuši uzvaru Radio SWH Latvijas mūzikas gada topā. "Tas notika un nāca pavisam negaidot, bet esam ar to jau samierinājušies. Dzīvojam un strādājam tālāk," sev ierasti humorīgajā manierē komentē jaunietis. Latgalieši savējo panākumu bez ievērības nav atstājuši, un visvairāk ticis grupas dalībniecei Guntrai Kuzminai: Rēzeknes dzelzceļa stacijā pat uz perona viņa sagaidīta ar ziediem, sanākuši "radi, draugi un vienkārši labi cilvēki".

Savukārt Aigars un trešais grupas dalībnieks Ingars Gusāns uz dzimto pusi braukuši vēlāk. "Pie pašas Rēzeknes vilcienā pienāca klāt kāda sirma kundzīte un teikusi: "Ā, tu esi tas jaunais cilvēks, kas tur pirms pāris dienāms visiem pa dupsi sadeva!" Vēl – autobusā kāda sieviete palūdza autogrāfu. Arī Rēzeknē daudzi pilnīgi sveši cilvēki biežāk pazīst, smaida un nāk klāt runāties, bet, tā kā mums patīk runāties – un man jau it īpaši –, tad tas ir patīkami."

Vai Latgales fenomens?

Grupas panākumus daudzi saista tikai ar vienu aspektu – latgaliešu doto uzticības kredītu savējiem. Runčis tam nepiekrīt: "Domāju, ka daudzus vienkārši aizķer šī dziesma: viņiem patīk mīlestības tēma. Latgalieši noteikti balso, bet vai nu tiešām ir tā, ka visa Latgale bliež pa pogām, es stipri šaubos. Šis viedoklis kārtējoreiz ir tikai stereotips un kārtējoreiz atkal nepareizs stereotips par Latgali."

Par labu tam runā arī fakts, ka Borowa MC tiek aicināti uz koncertiem ne tikai Latgalē. "Neuzskatām, ka tā būtu latgaliešu mūzika. Mēs sevi uzskatām par normālu, parastu Latvijas grupu. Tikai atšķirībā no citiem, kas dzied latviešu valodā vai mēģina ķēmoties angliski, mēs dziedam latgaliešu valodā." Lai gan Aigars ir maltietis, pēdējā laikā viņš tur pavada salīdzinoši maz laika – lielākās aktivitātes un darbošanās norisinās Rēzeknē.

Grupas nosaukuma izvēle norisinājusies šādi: 11. klasē Aigaram bijis jāraksta pētnieciskais darbs un pēc ilgām pārdomām nolemts rakstīt par Maltas vēsturi. Kad vajadzējis prezentēt Maltu, izmantojuši šīs mazpilsētas seno nosaukumu Borova.

Lai gan Rīgā latgaliešu valoda joprojām daudziem ir eksotika, ģimenē un ar draugiem Latgales pusē cilvēki lielākoties runā dzimtajā valodā. "Skolā stundas norisinās latviski, bet, tiklīdz kaut kas jāuzjautā savam sola biedram, tā tiek vaicāts latgaliski. Latgaliešu valodas areāls ir visa Latvija, jo visur ir pa kādam latgalietim. Nevar taču teikt, ka Rīgā ir tikai latvieši vai Daugavpilī – tikai krievi," pārliecinoši saka Runčis.

Aktīvists visās jomās

Betmenc ir aktīvs puisis un tāds bijis arī skolā. Maltas 1. vidusskolā viņš bijis skolēnu padomes prezidents. "Kopā ar saviem kolēģiem sasniedzām tādu līmeni, ka bijām viena no labākajām Latvijas skolu pašpārvaldēm," lepojas Aigars. Skolēni rīkojuši dažādus pasākumus ("tā, lai pašiem būtu jautrāk"), kas skolotājiem gan sagādājis lielas galvassāpes ("kam gan patīk dežurēt pasākumos, bet tie mums bija vismaz katru otro piektdienu!").

Vēl viena viņa dzīves lielā mīlestība ir aktiermāksla. Vēl pērn mūziķis darbojies Rēzeknes jauniešu teātra studijā. "Teātris – tā ir manas dzīves lielākā kaislība un hobijs. Esmu diezgan daudz laika pavadījis tajā apritē."

Savukārt pašlaik, kā var noprast, Runčis ir nopietni pievērsies savai studiju tēmai – vēsturei. Neatkarīgās apskatnieku ieinteresēja, kāpēc tikai 240 kilometrus no Rīgas esošā Rēzekne (no tās Malta ir vēl 20 kilometrus tālāk), par attālākām vietām nemaz nerunājot, daudziem liekas kaut kas tāls, nomaļš un maz izprotams. "Nu redzi," Aigars noskaņojas uz garāku skaidrošanu. "Mācoties vēsturi, esmu izpētījis, ka atšķirība starp Austrumlatviju un Rietumlatviju aizsākās jau neolīta laikmetā, tas ir, kādus 2000 gadus pirms mūsu ēras. Tā tas turpinās, un liela loma tur ir vēsturei, jo Latgale ilgus gadus bija atdalīta no Latvijas – bija Polijas, Lietuvas sastāvā. Līdz ar to vēstures attīstības gaita ir gājusi mazliet citādi. Iespējams, tieši tāpēc šis novads tiek nedaudz atgrūsts. Tas, ka šeit ir nedaudz sarežģītāka sociālā vide un sociālā situācija, arī ir kārtīgi iestrādājies stereotips, kas dzīvē nemaz tik smagi nepierādās."

"Galu galā – kas tad Latgalē ir tāds īpašs, kā nav citos novados?! To vien runā: dzer kandžu, nodzeras, kaujas, bezdarbs utt. Tas ir visos novados! Bet, ja izrauj tikai kaut kādus atsevišķus fragmentus un tad par to runā – manuprāt, tas ir negodīgi." Argumentēti, vai ne?

***

Aigars Runčis

- Grupas Borowa MC līderis

- Latvijas Radio 2 rīkotās aptaujas Muzikālā banka 2005 finālā piedalās ar dziesmu Vysskaistuokai meitinai. Finālkoncerts notiek šodien Ventspils olimpiskā centra hallē

- Dzimis 1986. gada 17. augustā, Rēzeknē. "Dzīvoju gan jau no savas pirmās dienas Maltā: kad mani izņēma no slimnīcas, uzreiz arī aizveda uz Maltu."

- Izglītība – beidzis Maltas 1. vidusskolu, tagad mācās Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes 1. kursā, topošais vēsturnieks

- Divus gadus mācījies Maltas mūzikas skolā. "Tāpēc arī atšķiru do no fa diēza, tik daudz zināšanu man ir!"

- Ģimene – pusotru gadu jaunāks brālis un 15 gadus jaunāka māsa, tēvs, māte, vecāmāte – "viņa man ir ļoti tuvs un nozīmīgs cilvēks". Ir draudzene. "Vysskaistuoka meitina! Viņai jau arī tā dziesma tika rakstīta. Agnese noteikti man ir vislielākais atbalsts, kas vien varētu būt, viņa ir kā sargeņģelis."

- Skatuves vārds – Betmenc. "Šis skatuves vārds radies jau skolas laikos, bet tā izcelsmi zina tikai mani tuvākie draugi. Un tā tas lai arī paliek.

Komentāri (111)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu