Kannās vairākas filmas par ekonomisko krīzi

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Divus gadus pēc ASV investīciju bankas "Lehman Brothers" bankrota, ar ko aizsākās globālā ekonomiskā krīze, trīs filmas Kannu kinofestivālā piedāvā atšķirīgu, taču papildinošu skatījumu uz to, kāpēc viss aizgāja šķērsām.

Šo tēmu apspriež gan Olivera Stouna (Oliver Stone) Holivudas drāma "Wall Street: Money Never Sleeps" (skat.video rullīti) ar Maiklu Duglasu (Michael Douglas) galvenajā lomā, gan vācu režisora Kristofa Hohauslera (Christoph Hochhausler) klusās pārdomas "The City Below", gan Čārlza Fergusona (Charles Ferguson) dokumentālā filma "Inside Job".

"Nav daudz filmu, kuru darbība norisinās finanšu pasaulē, izņemot oriģinālo filmu "Wall Street", jo tajā būtībā nav nekā vizuāla," kino industrijas izdevumam "The Hollywood Reporter" skaidroja Hohauslers. "Šie baņķieri un hedžfondu menedžeri ir jaunie karaļi, viņiem ir neizmērojama vara, taču viņus nekad neredz, visas viņu darbības notiek pelēkos birojos un uz datora ekrāniem."

Stouns šo problēmu risinājis, uzkurinot spriedzi un uzņemot "Wall Street: Money Never Sleeps" kā trilleri, gluži kā viņš to izdarīja ar savu 1987.gada oriģinālu. Gala rezultāts ir masu izklaides produkts ar vienkāršu vēstījumu - kapitālisms, kāds tas bija pēdējo 20 gadu uzrāviena periodā, ir cietis neveiksmi.

Hohauslers savā filmā "The City Below" piedāvā daudz intīmāku skatu. Tā vietā, lai padarītu finanšu pasauli aizraujošāku, vācu režisors rāda, kā banku pasaules manipulācijas un amoralitāte tiek izspēlētas privātā vidē. Kad augsta ranga baņķieris Rolands iemīl Svenju, viņš rīkojas gluži kā ķēniņš Dāvids un panāk, ka viņas vīrs tiek pārvests uz kādu bīstamu posteni vienā no bankas filiālēm Indonēzijā, kur viņš, visticamāk, tiks nogalināts. Hohauslers tēlo Rolandu kā Stouna filmas "Wall Street" personāža Gordona Geko pretstatu, viņu vada vēss aprēķins, nevis pašpārliecināta bravūra.

"Kad mēs veicām izpētes darbu Frankfurtes baņķieru vidu, mēs nemitīgi atdūrāmies pret [filmu] "Wall Street", jo Gordons Geko šiem puišiem ir elks," sacīja Hohauslers.

Tas apliecina to, cik grūti kino radīt patiesu antivaroni.

Tikmēr Fergusona filma "Inside Job" vairāk koncentrējas uz Volstrītas patiesās sejas izpēti. Tā izved skatītāju cauri finanšu krīzes detaļām, saglabājot humora pilnu skatu uz notikušā absurdumu.

Kannu filmu festivāls norisinās no 12. līdz 23.maijam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu