Ģeniālais Robina Huda ceļš uz Šervudas mežiem (27)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

14.maijā Latvijas kinoteātros sāka demonstrēt jaunāko Ridlija Skota (Ridley Scott) filmu "Robins Huds". Galvenajā lomā – Rasels Krovs (Russell Crowe).

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Režisors Ridlijs Skots, vārds, kas kinomīļu sirdīs iekalts pēc tādām filmām kā "Svešais" (Alien), "Gladiators" (Gladiator), "Amerikāņu gangsteris" (American Gangster) un citām, ir radījis brīnišķīgu stāstu par visiem pazīstamo un mīlēto britu folkloras varoni Robinu Hudu.

Apraksts. "Oskara" balvas ieguvējs Rasels Krovs galvenajā lomā Ridlija Skota jaunajā piedzīvojumu filmā "Robins Huds"!

Leģendām apvītais Robina Huda tēls pazīstams jau paaudzēm ilgi, viņa varoņdarbi, taisnīgums un piedzīvojumu gars ir iedvesmojuši lielus un mazus.

13. gadsimts, Anglija. Pēc karaļa Ričarda nāves Robins Huds atgriežas no dienesta armijā un dodas uz Notingemu, ciematu, kas cieš no despotiskā šerifa varas.

Viņš iemīlas enerģiskajā lēdijā Merionā (Oskara balvas ieguvēja aktrise Keita Blanšeta (Cate Blanchett)), kura gan ir diezgan skeptiski noskaņota pret viņu un viņa nolūkiem. Cerēdams iekarot Merionas sirdi un glābt ciematu, Robins kopā ar laupītāju bandu stājas pretī netaisnībai un sāk sacelšanos, kas uz visiem laikiem mainīs lietu kārtību.

Pārdomas. Domājams, ka nevienam nav jāskaidro, kas ir Robins Huds, jo no tālās Anglijas drūmajiem viduslaikiem stāsts ir apceļojis visu pasauli un bijis gan apdziedāts dziesmās, gan spēlēts teātros un nu jau astoņdesmit gadu tiek rādīts uz mūsu mīļajiem kinoekrāniem. Tieši šīs regularitātes un leģendas popularitātes dēļ daudzi pie sevis nodomās: "Atkal, vai tad neko jaunu nevar izgudrot?" Atzīšos, tā nodomāju arī es, kad pirmo reizi izdzirdēju par Ridlija Skota ieceri veidot šo filmu, bet  apsolu - nebūs nekā tāda, ko iepriekš jūs būtu paredzējuši vai iedomājušies redzēt šajā filmā.

"Robins Huds"
"Robins Huds" Foto: publicitātes

Filmas stāsts nav par pašu leģendāro nabago aizstāvi, laupītāju, draiskuli un lielāko zagli, kāds uz zemes redzēts, bet gan kāda karavīra ceļu uz šo titulu. Patiesībā nosaukums filmai pat īsti nav atbilstošs, jo Robins Huds, slavenās leģendas tēls, kas dzīvoja Notingemā mežā, radās stipri vēlāk, pēc šīs filmas stāsta, bet lai nu paliek.

Stāsta autentiskumu filmai pārmest nedrīkst, jo leģendas ir leģendas, teorētiski patiesi stāsti, kuriem īstu pierādījumu nav, tāpēc filmas sižets sev liek noticēt par visiem simts procentiem.

Baidos, ka šodien daudziem Robins Huds asociēsies ar 1991. gada Robinu Hudu, kuru atveidoja toreiz jaunais, jautrais, naivais un seksīgais Kevins Kostners (Kevin Costner), tāpēc Ridlija Skota versijas oskarotais, drūmais Holivudas vecis Rasels Krovs Robina Longstraida (Robin Longstride) lomā liksies par skarbu, bet nedomāju, ka tik komiksēta un smieklīgi izklaidējoša filma piestāv drūmajiem viduslaikiem, jo tie bija smagi laiki, nopietnā filmā nepieciešama nopietnāka seja, un Raselam Krovam tāda neapšaubāmi ir.

"Robins Huds"
"Robins Huds" Foto: publicitātes

Robina Huda lielo mīlu Merionu Loksliju (Marion Loxley) atveido skaistā oskarotā Holivudas aktrise Keita Blanšeta, kura nosaukta par Holivudas hameleonu viņas lielisko tēlojumu dēļ. Ketrīna Hepberna Martina Skorsēzes "Aviatorā", elfu karaliene Galadriēla Pītera Džeksona "Gredzenu pavēlnieka" visās daļās, grēcīgā skaistule Lēna Stīvena Soderberga "Labajā vācietī", kaislības māktā skolotāja Šēba Ričarda Eira "Piezīmēs par kādu skandālu", viena no leģendārā mūziķa Boba Dilana inkarnācijām Toda Heinsa filmā "Manis tur nav". Ik reizi viņa ir likusi skatītājam noticēt un līdzi just, arī šī filma nav izņēmums.

Ridlijs Skots nevēlējās radīt kārtējo filmu par vīru, kas "apzaga bagātos un laupījumu atdeva nabagajiem", viņš vēlējās paskaidrot, kāpēc Anglija nonāca tādā stāvoklī (jā, jā - es visu filmu bārdā smīkņāju un salīdzināju toreizējo Anglijas stāvokli ar tagadējo Latviju un ļauno karali Džonu ar mūsu pašu trekno Kalvīti) un kāpēc tai bija nepieciešams varonis, kas stājas pret likumu tautas labā. Korupcija, varaskāre, kāre pēc zelta un naudas, tautas tiesību nepildīšana, tautas pazudināšana, tieši to Ridlijs Skots uzsver šajā filmā.

Negaidiet no "Robina Huda" 2000. gadā kritušo Maksimusu no filmas "Gladiators", varbūt dažas kaujas ainas ir nedaudz līdzīgas, bet filmas stils ir pilnīgi cits. Arī iepriekšējos "Robinus Hudus" negaidiet, jo teju nekādas romantikas, nekādu komēdijas pekstiņu nav, tas ir stāsts par izdzīvošanu, dzīve nav rožu dārzs, īpaši dzīve viduslaikos - par to arī stāsts. Šī filma ir uzdrīkstēšanās leģendu interpretēt savādāk, parādīt tās svarīgo pusi, neaizmirstot par lieliskām izklaides un jociņu piedevām.

"Robins Huds"
"Robins Huds" Foto: publicitātes

Kaujas ainas, iespējams, nebūs tik iespaidīgas, kā ierasts modernajās filmās, tomēr tas nav trūkums, gluži otrādi, tās ir reālistiskākas un dabiskākas. Piļu un apkārtējās vides attēlojums, Londonu ieskaitot, šķita tik patiess, ka vēlos to definēt kā dokumentālu raksturojumu.

Ļoti iesaku noskatīties "Robinu Hudu" ar atvērtiem prātiem, uzņemot un novērtējot kaut ko atšķirīgu no ierastā un redzētā. Es šo darbu iekļauju savu mīļāko episko piedzīvojumu filmu sarakstā par vizuālo, emocionālo un reālistisko noskaņu ar lieliskas izklaides elementiem.

Vērtējums: 9.5/10

Komentāri (27)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu