Pašmāju jaunie mūzikas albumi (2004) (60)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šogad, pateicoties "Talantu Fabrikas" saražotajām zvaigznēm, mazpazīstamo grupu atbalsta programmai "Raibā Taureņa Ieraksti" un pašu mūziķu iniciatīvai, ir izdevies "sagrabināt" dažus interesantus latviešu jaunās mūzikas ierakstus. Piedāvājam TVNET versiju par top 10 albumiem (bez noteiktas secības). Kaut kas no hiphopa, eksperimentālās elektronikas, postroka, folka, popa, roka, poproka un alternatīvā roka...

Jānis Žilde "Stāvi"

(Jānis Žilde)

Jānis Žilde, kas ir pazīstams kā grupas Satellites Lv un projekta kuba dalībnieks, 8.martā laidis klajā pirmo soloalbumu, kura nosaukums ir „Stāvi”. Ieraksts, tāpat kā Satellites Lv „Kind Of Glue” EP un "kuba" „15 Episodes Of Kuba”, ir galvenokārt instrumentāls.

Albumā piedalās vairāki viesmākslinieki, to skaitā leģendārais trompetists Gunārs Rozenbergs, mecosoprāns Antra Bigača, kontrabasists Andris Grunte un elektroniskās mūzikas projekti "Rostislav" un "Oid". Albuma vizuālo konceptu darinājis pazīstamais fotogrāfs Mārtiņš Grauds, kas iepriekš strādājis arī pie Satellites Lv videoklipa „I Wish I Was A Beach Boy”.

<+:r>Paralēli jaunā albuma “Stāvi” ierakstīšanai Jānis Žilde strādājis pie vairākiem kino un animācijas projektiem, to starpā Edmunda Jansona animācijas īsfilmas „Šķērrocis” un "Dāvana", Aijas Bley kinofilmas „Daudz laimes” un Vides Filmas darba "Melnais nārsts" muzikālā skaņu celiņa, kā arī ierakstījis pavadošo mūziku LTV1 literatūras raidījumam „Melns uz balta”.

Dons un Lily "Viens otram"

(Platforma)

Albumā iekļautas 16 kompozīcijas - vairums no tām latviešu valodā, bet pa kādai arī angļu mēlē; to skaitā gan dueti, gan "Dona un Lily" solodziesmas, kā arī īpaši pārsteigumi - dziesmas "Bad Guy" remikss un instrumentālā versija dziesmai "Once In My Lifetime" ar saksofonista Denisa Paškeviča (TAT) piedalīšanos. Savu pieredzējušo producenta roku lielākajai daļai albuma dziesmu pielicis Jānis Lamsters, kā arī jaunais producents Artūrs Palkēvičs un Arnis Mednis.

Gada spilgtākais pusaudžu muzikālā formāta paraugs.

<+:r>Hospitāļu Iela "Pilnmēness"

(Raibā Taureņa Ieraksti)

1997. gadā Edgars Šubrovskis pēc grupas "Kartāga" izjukšanas mēģina sākt jaunu projektu, kurā realizēt savas dziesmas. Vienā no dziesmām ir izmantots Klāva Elsberga dzejolis "Hospitāļu iela", kas arī kļūst par iecerētā projekta nosaukumu. Tomēr tajā laikā projekts nerealizējas un autors uz diviem gadiem pazūd Latvijas lauku ārēs.

2001. gadā sākas darbs pie albuma Ingus Baušķenieka studijā. Mainoties dalībniekiem un nākot klāt jaunām dziesmām, tas tiek pabeigts 2003. gadā.

Re:public "Strēlniece"

(Platforma)

<+:r>26.augustā "Platforma Records" izdevusi grupas "re:public" debijas albumu "Strēlniece". "Strēlniece" ir draiska pavedinātāja, "Strēlniece" ir nežēlīga kā spogulis agri pirmdienas rītā, "Strēlniece" ir harmoniska un vieda grūtniece. Sociāli asie Ingus Bērziņa un Jāņa Rībena dziesmu teksti un Valmieras puišu jaunības maksimālisms atsauc atmiņā laiku, kad mūzika bija izteikšanās veids, nevis bankas konta papildināšana. Tauta to ir novērtējusi.

Albums ierakstīts "GEM" studijā 2004. gada pavasarī, producents - Niks Matvejevs, ieraksta režija - Gatis Gaujenieks.

<+:r>Selffish "Ēna"

(Thinner)

Agrāk plašāk pazīstams kā "Mr Byte", viens no Latvijas neatkarīgās elektroniskās mūzikas nozīmīgākajiem vārdiem 90. gados. Viņš izveidojis interneta mūzikas lapu "Andrews", kurā publicē savus ierakstus daudzi elektroniskās mūzikas mākslinieki (Martinez Gonzalez, Gas Of Latvia, Spinners, Gosh u.c.). Vairāk par "Selffish" (www.selffish.org).

<+:r>Aparāts "Lielgabals un zvirbulis"

(Melo)

Jaunās plates koncepciju ietekmējis pēdējos gados aktuālais „garage revival” vilnis. Albums rakstīts Latvijā, Tautas mūzikas centrā. Plati producējusi pati grupa. Kā pastāstīja "Aparāta" līderis Pēteris Helmss - albums ir daudz homogēnāks, daudz kas iespēlēts ar pirmo reizi.

Baložu Pilni Pagalmi "Runā ar mani"

(Ingus Baušķenieka ieraksti)

<+:r>"Runā ar mani" ir jau septītais grupas "Baložu pilni pagalmi" albums. Visu albuma sagatavošanu veica paši grupas dalībnieki, Ieraksts veikts "Torņa" studijā, bet albumu izdod "IB Ieraksti".

Šogad grupa "Baložu pilni pagalmi" atzīmēja arī 10 gadu pastāvēšanas jubileju.

Gustavo "Beidzot"

(Gailītis G)

<+:r>„Beidzot!” muzikālais materiāls radies vairāku gadu garumā un, kā apgalvo Gustavo, atspoguļo viņa pārdzīvojumus, pārdomas un atziņas. Gribētu šo ierakstu pat nosaukt par tādu kā retrospekciju, izlasi, kurā apkopoti dažādu laika posmu muzikālie pieturas punkti. "Beidzot" piedalījušies arī vairāki viesmākslinieki – Čižiks (ex Fact), Žaks (S.T.A.), Guiseppe, Dj Monstrs un instrumentālās mūzikas projekts "kuba". Albumā iekļauti arī vairāki skiti (īsas epizodes), vienu no tiem ierunājis pazīstamais TV vadītājs Mārtiņš Ķibilds („Cik Ātri”).

<+:r>Gas Of Latvia "We Are The Champions"

(Sturmmandat 15)

Albumā visi audioviļņi ierakstīti ar klasisko VEF 206 modeļa radiouztvērēju. To kompozīcija ir kā savdabīga radio hronika, kuru veido radio ētera starpstaciju trokšņi.

Albumā ir divas vairāku daļu kompozīcijas: "Layers of Excitement" un "We are the Champions", kuras kopā veido monolītu skaņas ceļojumu "ambient-noise" mūzikas teritorijā. CD-Rom audiomateriālam pievienota arī "We are the Champions" videoversija (paredzēta PC datoriem).

<+:r>Laiksne "Es, jauna būdama"

(Laiksne)

Grupa Laiksne (Ūdensroze) pastāv jau 10 gadus un sastāv no piecām dziedātājām/muzikantēm. Grupa ir izdevusi vairākus kompaktdiskus: "Jāņu nakti zelta rasa" (2002), Kyukova Dzaguze" un "Es, jauna būdama" (2004).

Jaunākajā albumā ir iekļautas tautasdziesmu apdares, kam ir saistība ar sievieti kā līgavu, māsu, meitu un māti. Lielais vairums dziesmu ir no Latgales un maz pazīstamas daudziem klausītājiem. Tas padara pirmo šo dziesmu noklausīšanos vēl intersantāku.

Grupa ir sakopojusi dziesmas ar lielu izjūtu un tās izpilda ar lielu enerģiju dziedot un spēlējot. Skaņu režisors Gatis Gaujenieks ir veicis apsveicamu darbu, paturot īsto, dzīvo Laiksnes skaņu.

Grupā muzicē Dace Prūse, Baiba Suško, Vineta Romāne, Lauma Garkalne un Dina Kalniņa.

Mary Jane "Lost Innosence Vast Ago"

(Raibā Taureņa Ieraksti)

<+:r>Visu albumā iekļauto dziesmu autori ir grupas dalībnieki. Ieraksts veikts Latvijas Radio 1. studijā, to producējusi grupa kopā ar Jāni Kalniņu. Muzikālais materiāls albuma skanējumu ieguvis "Sound Division" studijā. Albuma dizainu un fotogrāfijas veidojis Jānis Birznieks. Vairāku dziesmu ierakstos piedalījušies arī viesmūziķi.

"mary jane" ir grupa no Vecrīgas, kas savu radošo darbību sāka 1995.gadā. Šobrīd grupā muzicē Jānis Grants (balss, bass), Ernests Lībietis (balss, ģitāra), Raivis Rubenis (balss, ģitāra) un Pauls Ozols (bungas).

Alexandroid "False Starts"

(Lo recordings)

<+:r>Alexandroid ir elektroniskās mūzikas projekts, ko izveidojuši divi rīdzinieki - Aleksejs un Aleksandrs, vēlāk gan pārcēlušies uz dzīvi Sanktpēterburgā. "False Starts" ir puišu piektais studijas darbs un to izdod progresīvā ierakstu izdevniecība "Lo recordings" (Luke Vibert, Mileece u.c.).

Komentāri (60)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu