"Mercury" balvas nominanti (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

7. septembrī notiks prestižās "Mercury" balvas pasniegšanas ceremonija. Katru gadu kopš 1992. gada, kad par labāko britu albumu tika atzīts Primal Scream «Screamadelica», notiek mūzikas speciālistu aptauja par gada spilgtākajiem un interesantākajiem ierakstiem. Arī šogad uz balvu pretendē 12 jaunas plates. TVNET piedāvā savu versiju par to, kurš šogad pelnījis vienu no mūzikas biznesa prestižākajām balvām.

Atgādinām "Mercury Music Prize-2004" albumu sarakstu (izpildītājs - albums):

Basement Jaxx - "Kish Kash"

Belle & Sebastian - "Dear Catastrophe Waitress"

Franz Ferdinand - "Franz Ferdinand"

Jamelia - "Thank You"

Keane - "Hopes And Fears"

Snow Patrol - "Final Straw"

Joss Stone - "The Soul Sessions"

The Streets - «A Grand Don''t Come For Free»

Ty - "Upwards"

Amy Winehouse - "Frank"

Robert Wyatt - "Cuckooland"

The Zutons - "Who Killed...The Zutons"

 

TVNET "Mercury Music Prize" top12:

1. Franz Ferdinand "Franz Ferdinand"

(Domino)

10/12

Pēdējo mēnešu laikā šī Glāzgovas grupa ir kļuvusi par vienu no spilgtākajiem atklājumiem britu mūzikā. Grupa izveidojusies tikai 2001. gadā, un tajā darbojas trīs puiši - Bob Hardy, Paul Thomson, Alex Kapranos un Nick McCarthy. Mākslinieki paspējuši pārdot jau vairāk nekā miljonu savu ierakstu kopiju (ieskaitot singlus). Franz Ferdinand seko 80. gadu post punk muzikālajai estētikai, aizgūstot kaut ko no Joy Division un Talking Heads. Blakus Dogs Die In Hot Cars un The Futureheads šī ir viena no spilgtākajām gada debijām britu mūzikā un gandrīz drošs pretendents uz šā gada "Mercury" balvu.

2. Amy Winehouse "Frank"

(Island)

10/12

Otrs reālākais (iespējams, galvenais) favorīts uz "Mercury" balvu ir 19 gadus jaunās dziedātājas Amy Winehouse ieraksts "Frank", kas apvieno savā arsenālā kaut ko no Erikas Badu vokālā šarma, Ms. Dynamite vieglā garage un dīvu Sarah Vaughan un Dinah Washington džeza estētikas.

3. The Zutons "Who Killed The Zutons?"

(Deltasonic/Sony)

10/12

Grupu (The Coral, Bandits) izveidoto kustību prese mēdz dēvēt par Cosmic Scouse, The Zutons šim apzīmējumam atbilst pat burtiski, proti, Zutona ir planēta, kuras naudas mērvienība ir zuti. Viens zuts pielīdzināms 100 zitijiem... Liverpūles trakuļi un The Coral pudelesbrāļi un kolēģi patiesībā ir īsta Liverpūles grupa atšķirībā no The Coral, kas nāk no Hoileikas. Paši puiši savu mūziku raksturo ar vārdiem „soul-funk-voodoo vibe”, kam var pievienot vēl nedaudz kantrī un ska muzikālās dekorācijas.

"Who Killed The Zutons?” debitēja britu albumu topā augstajā 13. vietā, iespējams, daļēji tas ir arī albuma producenta - bijušā Lightning Seeds solista Ian Broudie nopelns.

4. Ty "Upwards"

(Big Dada)

9/12

Viens no britu hiphopa nosacītajiem veterāniem atgriežas ar jaunu ierakstu "Upwards", kas sintezē dzīvās mūzikas klātbūtnes efektu, džeza un fanka pūšamo instrumentu tēmas, afro bītus un sociālus tekstus.

5. Basement Jaxx "Kish Kash"

(Astralwerks)

9/12

Basement Jaxx radies tālajā 1994. gadā, un tā kodolu veido divi dīdžeji – Simon Ratchliff un Felix Buxton. 2003. gada veikums „Kish Kash” paspējis iegūt daudzu mūzikas kritiķu labvēlīgas atsauksmes, vienīgais pārmetums saistīts ar mākslinieku atrastās veiksmes formulas pārmērīgu ekspluatēšanu. Varētu piekrist, ka Basement Jaxx vairāk ne ar ko jaunu nepārsteidz un turpina radīt jaunus deju grīdas hitus vienu pēc otra.

6. The Streets “A Grand Don''t Come For Free"

(679 Recordings)

8/12

“A Grand Don''t Come For Free” ir konceptalbums, kā apgalvo pats autors, tas pilda citas funkcijas - tas ir vēstījums par Maika Skinera ikdienas mazajām sadzīves peripetijām, mūzikai pildot tikai pavadījuma funkcijas. Teksts ir albuma galvenais virzītājspēks.

7. Keane "Hopes And Fears"

(Universal)

8/12

Atzīšos, ka pēc Coldplay uzvaras gājiena pieklājīgi zēni, kas dzied par mīlu un attiecībām klavieru pavadījumā, manī izraisīja zināmu skepsi, taču uzreiz atmiņā iespiedās Keane solista Tom Chaplin spēcīgais un emocionālais vokāls. Protams, savs nopelns Keane panākumos ir mediju milzīgajam atbalstam, kas nevar neietekmēt sabiedrisko domu, taču, abstrahējoties no visa, Keane, manuprāt, ir radījuši vienu no skaistākajiem gada popmūzikas skaņdarbiem „Somewhere Only We Know”.

8. Belle & Sebastian "Dear Catastrophe Waitress"

(Rough Trade)

8/12

Grupa, kas savu nosaukumu ieguvusi no franču televīzijas seriāla par kādu meitenīti un suni, turpina ekspluatēt 60. gadu pop un folk mūzikas paņēmienus, ko ietērpj brīnišķīgos aranžējumos. Pirmais studijas albums (ja neskaita skaņu celiņu „Storytelling”) triju gadu laikā grupas skanējumu būtiski nav mainījis, ņemot vērā ierakstu kompānijas maiņu un divu pamatsastāva dalībnieku aiziešanu. Lielākais zaudējums, manuprāt, ir Isobel Campbell, kas pazīstama arī kā grupas blakus projekta The Gentle Waves dziedātāja.

9. Robert Wyatt "Cuckooland"

(Hannibal)

8/12

Bijušais britu art roka grupas Soft Machine bundzinieks pēc sešu gadu klusēšanas laidis klajā savu astoto soloierakstu 32 gadu laikā. Mākslinieks pieaicinājis virkni ievērojamu viesmākslinieku – Brian Eno, Paul Weller, David Gilmour u.c. Dziesmu rakstīšanā autoram palīdzējuši Karen Mantler un dzīvesbiedre Alfreda Benge. Netrūkst arī politiskās kritikas, adresētas britu un ASV valdību agresijai Irākā. Muzikāli daudzas norādes uz džezu un ambient, 59 gadus vecā Wyatt lieliskā trompetes spēle, smalkais tenors un artistiskais rokraksts piešķir ierakstam savu zināmu šarmu.

10. Snow Patrol "Final Straw"

(Universal)

7/12

„Final Straw” ir grupas trešais albums, pirms tam grupas dalībnieki piedalījušies Glāzgovas superprojekta The Reindeer Section ierakstos kopā ar Mogwai, Arab Strap u.c. Neskatoties uz skotu puišu komerciālajiem panākumiem un biežo MTV rotāciju, viena lieta runā Snow Patrol par labu - viņu izcelsme, ierakstu izdevniecība "Jeepster", kuras paspārnē iznākuši grupas pirmie ieraksti.

11.Joss Stone "Soul Sessions"

(EMI)

6/12

Sešpadsmitgadīgās baltās britu dziedātājas smeldzīgo un vienlaikus popsīgo soul sagremot būs pa spēkam ikvienam. Līdzīgi kā Norah Jones fenomenālie ierakstu pārdošanas rādītāji, Joss Stone tie tika prognozēti šogad, taču šķiet šoreiz jāsamierinās ar pieticīgākiem rādītājiem.

Mūzikas kritiķu atsauksmes ir visai pretrunīgas, daži viņu dēvē par labāko 21. gadsimta jauno soul dīvu, citi Joss Stone vairāk salīdzina ar Britniju nekā ar Vitniju. Katrā ziņā blondās meitenes vārds, kas pirmoreiz tika atklāts BBC talantu šovā, kad meitenei bija tikai 14 gadi, tiek bieži minēts starp gada lielākajiem jaunajiem muzikālajiem atklājumiem.

12. Jamelia "Thank You"

(EMI)

6/12

„Thank You” ir visai solīds R&B, hip hop, ragga ieraksts ar pāris prominentiem viesmāksliniekiem – Bubba Sparxxx, Rah Digga. Mākslinieces satriecoši lipīgais popgrāvējs „Superstar” jau paspējis iekļūt daudzu Eiropas valstu topos un nopelnījis viņai nomināciju "Mercury" balvai.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu