Ārzemju eksperti kritizē latviešu popmūziku (89)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latviešu mūziķi un to izpildītā mūzika atšķiras no ārvalstu kolēģu snieguma vairāk, nekā varētu likties, šodien notikušajā Baltijas mūzikas industrijas konferencē atzinuši Lielbritānijas mūzikas industrijas eksperti.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja viens no konferences organizatoriem Ingus Ulmanis, ārzemju mūzikas eksperti konstatējuši salīdzinoši lielu atšķirību starp latviešu popa un roka mūziku un tās izpildītājiem un to ārzemju ekvivalentiem. TVNET novēroja, ka ārzemju eksperti kritizēja latviešu ierakstu zemo tehnisko kvalitāti, arī muzikālais saturs bieži vien tika raksturots kā "pārāk melodisks", "infantils" un "pārlieku tradicionāls", ar to saprotot latviešu mākslinieku vēlmi līdzināties Rietumu mūzikas paraugiem. Eksperti uzsvēra Baltijas mūziķu kopējās identitātes apzināšanos, savas unikālās tradīcijas iesaistīšanu popmūzikā. Galvenās apskatītās konferences tēmas skārušas tādas mūzikas industrijas jomas kā izdevniecība un producēšana. Par īpaši izdevušos un vērtīgu Ulmanis atzina ārzemju ekspertu veikto latviešu mūziķu snieguma praktisko analīzi. Kaut jāmin, ka ekspertiem tika demonstrēti tikai latviešu populārās mūzikas paraugi - Marie N, Lauris Reiniks, Yana Kay u.c., nepiedāvājot ieskatu daudz plašākā latviešu mūzikas klāstā. "Piemēram, viena no grupām, kas uzstājās, bija "R.A.P.". Viņi uzstājās "dzīvajā", turklāt notika mēģinājums viņu izpildījumu uzreiz arī producēt," stāsta Ulmanis. TVNET novēroja, ka eksperti bija vienisprātis, ka "R.A.P." bundzinieka sniegums ir nedrošs, ko iespējams var skaidrot ar uztraukumu, kā arī dziesmas uzbūve ir brīžiem nenolasāma un nesakārtota. Eksperti izteica savus ierosinājumus kā minēto dziesmu varētu producēt, padarīt interesantāku, pievienojot papildus harmonijas un papildus vokālus. Vakar Baltijas mūzikas industrijas konferences dalībnieki turpināja darbu, dodoties uz Tukumu, kur plkst. 21 notika latviešu, lietuviešu un igauņu grupu prezentācijas koncerts klubā "Grands". Tajā uzstājās "Vic Anselmo", "Autobuss debesīs", "R.A.P.", "Cosmos", lietuviešu grupa "Skamp" un "Mild" no Igaunijas.

Komentāri (89)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu