Informē par resursa "#Ēkultūra" piedāvājumu Ziemassvētku laikam

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Svētku laikā un Covid-19 dēļ noteikto ierobežojumu apstākļos Latvijas iedzīvotājiem ir iespējas lasīt e-grāmatas, skatīties koncertus un Latvijas kino klasiku, preses konferencē, iepazīstinot ar resursa "#Ēkultūra" piedāvājumu, pauda kultūras digitālo resursu turētāji.

Kultūras informācijas sistēmu centra (KISC) pārstāve Ilma Elsberga piedāvāja izmantot iespēju bez maksas lasīt e-grāmatas latviešu valodā tīmekļvietnē "3td.lv". Patlaban platformā ir pieejamas 450 grāmatas, no kurām divas trešdaļas ir latviešu autoru oriģināldarbi.

Elsberga pastāstīja, ka divu gadu "3td.lv" pastāvēšanas laikā, bibliotēka iekarojusi zināmu popularitāti un lasītāju skaits sniedzas vairāk par 11 500. Pēc KISC pārstāves paustā, lasītāju skaita ziņā "3td.lv" ir viena no lielākajām bibliotēkām, par kuru lielāka ir Rīgas Centrālā bibliotēka.

E-bibliotēkā var lasīt dažādu žanru un kategoriju grāmatas, piemēram, vēsturiskus romānus, biogrāfijas, garīgo literatūru, darbus bērniem un jauniešiem, kriminālromānus, dāmu romānus un citus. Elsberga skaidroja: lai kļūtu par "3td.lv" lasītāju, jāsazinās ar tuvāko pašvaldības publisko bibliotēku un jākļūst par tās lasītāju. Tad bibliotekārs iedos autorizācijas datus "3td.lv" bibliotēkai.

Tāpat Elsberga aicināja apmeklēt audiovizuālo ierakstu portālu "diva.lv", kur līdz pat nākamā gada septembrim būs skatāmi 12 koncerti.

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) pārstāve Dagnija Segliņa pavēstīja, ka tradicionālais Vecgada izskaņas koncerts notiks arī šogad, bet digitālajā formā. Paredzēts, ka koncertu ierakstīs un ieskaņos 30.decembrī.

Koncertā LNSO uzstāsies kopā ar pianistu Vestardu Šimku, dziedātāju Beāti Zviedri un diriģentu Andri Pogu. Plānots sadarboties arī ar režisoru Dāvi Sīmani, kurš piedalīsies pasākuma inscenēšanas darbā, tādējādi radot svētku sajūtu tiem, kas koncertu baudīs attālināti, pauda Segliņa, norādot, ka koncerts interesentiem būs pieejams no 31.decembra plkst.16 vairāku dienu garumā. Biļetes uz Vecgada koncertu var iegādāties "Biļešu paradīzes" tīklā.

Segliņa norādīja, ka Digitālajā koncertzālē LNSO tīmekļvietnē un LMT "Straumē" ir pieejami divi bezmaksas bērnu pasākumi, no kuriem viens ir "Lenesons un Mocarta opera", bet otrs - muzikālā izrāde "Zenīts".

Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma pavēstīja, ka platformā "filmas.lv" visiem interesentiem ir pieejama Latvijas klasisko filmu programma, kur skatāma 21 restaurēta kinolente ar titriem angļu valodā. Viņa atzīmēja, ka kopš decembra sākuma šīs filmas ir skatītas ASV, Lielbritānijā, Vācijā, Kanādā, Zviedrijā, Austrālijā, Igaunijā, Norvēģijā, Lietuvā un citviet. Izlasē iekļautas ne tikai spēlfilmas, bet arī dokumentālās un animācijas filmas.

Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) mārketinga un komunikācijas direktore Monta Tīģere norādīja, ka LNOB Ziemassvētku programmā iekļāvis divas izrādes un vienu koncertu, proti, austriešu komponista Johana Štrausa opereti "Sikspārnis", krievu komponista Pētera Čaikovska baletu "Riekstkodis" un Gadumijas koncertu operā. Biļetes uz pasākumiem var iegādāties "Biļešu paradīzes" tīklā, un skatītājiem tie būs pieejami līdz 10.janvārim.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) pārstāvis Augusts Zilberts uzsvēra, ka bibliotēka piedāvā 12 digitālās bibliotēkas kolekcijas un vairākus desmitus datu bāzu, no kurām vislielāko popularitāti iemantojusi "perodika.lv" un "gramatas.lndb.lv". Šie resursi būs pieejami bez maksas neatkarīgi no atrašanās vietas tik ilgi, kamēr bibliotēkās pastāvēs Covid-19 ierobežojumi. Zilberts norādīja, ka "periodika.lv" dienā apmeklē 3000 unikālo skatītāju, savukārt grāmatu portālu - 1500.

Viņš īpaši izcēla Nacionālo enciklopēdiju, kas šodien svin savu otro dzimšanas dienu. LNB pārstāvis norādīja, ka aizvadīto gadu laikā enciklopēdijas saturs tīmekļvietnē "enciklopedija.lv" ir audzis un palielinājusies arī auditorija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu