Necaurredzamība, noziedzība un nesodāmība. Kas ir Putina ēnu armija?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Ziņojot par karadarbību Ukrainā, arvien biežāk līdz ar Krievijas armijas pastrādātajiem noziegumiem izskan arī "Wagner Group" nosaukums. Lai arī oficiāli dēvēta par "privātu militāru organizāciju", tomēr arvien vairāk pavedienu to saista ar Putina administrāciju.

Группа Вагнера, Wagner Group, PMC Wagner, Chvk Wagner ir paramilitāra vienība, kas Krievijas uzdevumā piedalās citu valstu militārajās operācijās, lai ar ieroču palīdzību ietekmētu notikumus attiecīgajā valstī Krievijai vajadzīgā virzienā, piemēram, Austrumukrainā, Sīrijā, Centrālāfrikas Republikā, Sudānā un pašlaik Lībijā.

Pastāv versijas, ka šī vienība ir īpašā Krievijas Aizsardzības ministrijas divīzija, kas aktīvi piedalās militārajos konfliktos, kuros Krievija oficiāli demonstrēt savu klātesamību nevēlas. Šajos "Putina kaujinieku" grupējumos 2017. gada decembrī cīnījās ap 6000 algotņu. Tās komandu centrāle atrodas krievu armijas bāzē Krasnodarā, un tā tieši pakļaujas Krievijas militārajai izlūkošanai GRU.

Vispirms jāuzsver, ka Vāgnera grupai nepatīk žurnālisti un netīk, ja par viņiem raksta. Četri krievu žurnālisti, kas līdz šim nodarbojās ar šīs kaujas "vienības" analīzi, ir miruši.

Parādi komandē Putina "pavārs" Jevgeņijs Prigožins, kas ne tikai nodarbojas ar keiteringu jeb izbraukuma banketiem, bet arī komandē Kremļa troļļu armiju. Viņam pieder tā saucamais uzņēmums "Internet Research Agency" (Pēterburgas priekšpilsētā Olgino), kas rīkoja troļļu uzbrukumus ASV prezidenta vēlēšanu laikā, lai panāktu Donalda Trampa uzvaru.

Vāgnera grupu formāli it kā esot nodibinājis "specnaza" kaujinieks Vladimirs Utkins (pastāv arī citas versijas) pēc 2014. gada cīņām Austrumukrainā. Pēc tam (pateicoties "pavāra" finansējumam) šī kaujinieku vienība asiņaini izrēķinās ar sev nevēlamiem režīmiem un cilvēkiem Sīrijā, Magadaskarā, Mozambikā un Venecuēlā.

"Vāgnera grupa – Putina ēnu armija"

Divu franču žurnālistu veidotā dokumentālā filma "Vāgnera grupa – Putina ēnu armija" (Wagner, Putin’s Shadow Army) atklāj skarbus faktus par Krievijas slepeno armiju.

Filma pirmizrādi piedzīvoja 2022. gadā telekanālā "France 5", īsi pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā, un tā sasniedza rekordu ar vairāk nekā miljons skatījumiem. Rūpīga žurnālistiskā izmeklēšana atklāj, uz kādiem pamatiem turas “vāgnerieši” un kas ir viņu mērķis. Dokumentālā filma skatāma LMT Viedtelevīzijā.

Padziļinātajā žurnālistiskajā izmeklēšanā, veidojot dokumentālo filmu, tiek pētīta Putina ēnu armijas darbība. "Wagner Group" ir slepenais ierocis, lai veicinātu Krievijas ekspansijas ambīcijas un destabilizētu Rietumus. Tas ir jauns aukstā kara laikmets, kura viens no galvenajiem organizatoriem ir "Wagner Group".

Kas stāv aiz šīs armijas? Kā tā tiek finansēta? Kas ir likts uz spēles starptautiskajā arēnā?

Izmantojot starptautisku ekspertu veiktu ģeopolitisko analīzi, ekskluzīvus dokumentus un tiešas liecības, ko sniedz gan no militārā grupējuma cietušie žurnālisti, gan bijušie "Wagner" algotņi, šī bezprecedenta izmeklēšana atklāj spokainu un slepenu organizāciju līdz pašiem pamatiem.

Dokumentālo filmu "Vāgnera grupa – Putina ēnu armija" veidojusi pieredzējusī franču žurnāliste Ksenija Boļčakova (Ksenia Bolchakova), kura vairākus gadus strādājusi kā speciālkorespondente Krievijā, un režisore Aleksandra Žisē (Alexandra Jousset), kas veidojusi neskaitāmas dokumentālās filmas par karadarbību un izdzīvošanu karstajos punktos.

Foto: publicitātes

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu