LNMM izstāde par sievietes seksualitāti - «Es pieskaros sev»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) 8. martā plkst.16 notiks piecu mākslinieču grupas izstādes «Es pieskaros sev» atklāšana, aģentūru LETA informēja muzeja pārstāve Natālija Sujunšalijeva.

Izstāde LNMM galvenās ēkas Kupola zālē būs skatāma no 9. marta līdz 23.aprīlim. Projektā piedalās mākslinieces Ingrīda Pičukāne, Rasa Jansone, Inga Meldere, Eva Vēvere un Anda Magone.

Sujunšalijeva skaidro, ka izstādes impulss atrasts, lasot franču filozofi Lūsu Irigaraju. Viņa apgalvo, ka Rietumu kultūrā trūkst valodas, kas artikulētu un adekvāti izteiktu sievietes pieredzi un skatījumu, jo dominē šķietami dzimumneitrāla, taču vairumā gadījumu vīrišķi kodēta gramatika un valodas kārtulas. «Es pieskaros sev» ir mēģinājums runāt par sievietes pieredzi, kritiski pārskatot ierastās domāšanas kategorijas un meklējot jaunus izteiksmes līdzekļus.

Pēc Sujunšalijevas paustā, viens no svarīgākajiem projekta konceptuālajiem lokiem ir sievietes ķermenis un seksualitāte, kas ir daļa no viņas subjektivitātes. «Ja esam pieraduši redzēt vairāk vai mazāk kailus, seksuāli pieejamus sieviešu ķermeņus - gan mākslā, gan reklāmā, tad izstāde piedāvā radikāli atšķirīgu ķermeņa un seksualitātes reģistru, kur svarīgākie lielumi ir iespējas, ko ķermenis sniedz pašai sievietei,» skaidroja muzejā.

Tāpat ekspozīcija sniedz svaigu un brīžiem ironisku komentāru par tradicionālām sieviešu lomām, tēliem un mājas darbiem, novērtējot šo «sievišķības rituālu» potenciālu atraisīt feministiski uzlādētas pārdomas un kritisku skatu uz konstruētajām identitātēm, piebilda Sujunšalijeva.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu