Amy Winehouse "Back To Black" (Deluxe Edition)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Nule klajā nācis skandalozās dziedātājas Eimijas Vainhausas (Amy Winehouse) pagājušā gada plates jauns izdevums (Deluxe Edition).

Amy Winehouse "Back To Black" (Deluxe Edition)

(Secret City Records)

11/12

Vai tiešām mazā, trauslā ebreju izcelsmes meitene Eimija Vainhausa ir labākā sieviešu kārtas soliste, ko radījusi Apvienotā Karaliste kopš Dastijas Springfīldas? Slavenais komponists Endrjū Loids Vēbers par to ir pilnīgi pārliecināts, domāju, ka šobrīd ar tādu plati kā "Back To Black" azotē Vainhausas vārds mūzikas vēsturē droši ir ierakstīts ar zelta burtiem.

Pat īsti neatceros iemeslus, kādēļ laikā, kad plate tika izdota, to pavirši noklausījies, atmetu malā vēlākam laikam ... iespējams, mani kaitināja Vainhausas (toreiz iespaids bija izveidojies tikai pēc viņas debijas plates) komerciālais kičs ar naturālo 60. gadu soula skanējumu. Tomēr šā gada laikā daudz kas sakārtojies pa plauktiņiem, daudz kas no platē dziedātā tiešām noticis ar pašu Vainhausu, nerunājot jau nemaz par visiem skandāliem, kas saistīti ar popmākslinieku bohēmu, narkotiku, alkohola atkarību, precībām utt. Turklāt Vainhausa ir pārliecinoši iekarojusi Ameriku, un tas viņu jau padara par visas planētas superzvaigzni.

Un tomēr, ja atgriežamies pie mūzikas, tad šis manis minētais 60. gadu soulmūzikas skanējums skaidrojams visai vienkārši. Proti, Vainhausas pārstāvji uz albuma ieraksta sesijām bija nolīguši fantastiskos The Dap-Kings - vīrus, kas muzicē kopā ar melnādaino soula dziedātāju Šāronu Džounsu (Sharon Jones). Pirms diviem gadiem savā CD apskatā jūsmoju par Šāronas Džounsas un "The Dap-Kings" autentiski skanošo soulmūziku platē , tiesa, Džounsai, neskatoties uz ļoti labām dziesmām, tik ievērojamus panākums (kur nu!) neizdevās gūt. Patiesībā labi ja vispār kāds pamanīja šādas dziedātājas eksistenci. Nav brīnums, ka vienā no nesenajām intervijām Džounsa pārmeta Vainhausai, ka tā "nozagusi" viņas skaņu. Starp citu, šogad Šārona Džounsa izdevusi jaunu skaņuplati "100 days, 100 nights", kas, manuprāt, tomēr ir mazliet vājāks veikums par minēto "Naturally".

Tātad viens no Vainhausas ieročiem ir tieši šī autentiskā 60. gadu soulmūzikas skaņa, otrs ierocis, protams, balss. Atļaušos minēt kādu nodrāztu salīdzinājumu, proti, Vainhausa var dziedāt pat telefonu grāmatu un vienalga tas skanēs fantastiski. Jā, tad, kad dziedātāja ir sagurusi, kā nesenajā MTV Eiropas balvu pasniegšanas ceremonijā, tad viņas dziedājums nav tik spožs kā gribētos, bet ... tā harisma (trešais ierocis) - kolorītais skatuves tēls un viss medijos kultivētais radījis savdabīgu auru ap Vainhausas personību.

Kā pēdējais ierocis jāmin ļoti labas dziesmas - jebkurš no plates singliem ("Rehab", "You Know I''m No Good", "Back to Black", "Tears Dry On Their Own", "Love Is A Losing Game") ir jau klasiska šīs desmitgades vērtība.

Šomēnes klajā nākušajā īpašajā "Deluxe Edition" izdevumā atrodami divi diski un krāšņs buklets ar fotogrāfijām. Pirmais CD ir 2006. gada oriģinālalbums, savukārt otrajā CD iekļauta The Zutons hita "Valerie" īpašā versija (ne tā, kas dzirdama Marka Ronsona platē), kā arī vēl septiņi vairāk uz regeju un "ska" orientēti skaņdarbi - viens dzīvais ieraksts, daži demo un b-puses.

CD 2

Valerie Cupid (Deluxe Edition Version)

Monkey Man

To Know Him Is To Love Him (NapsterLive)

Hey Little Rich Girl

You''re Wondering Now

Some Unholy War

Love Is A Losing Game (Original Demo)

Izdošanas datums - 05.11.2007.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu