Ņujorkā izsolīs retu Edgara Alana Po grāmatu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šovakar (4.dec.) Ņujorkā tiks izsolīts rets Edgara Alana Po pirmā dzejas krājuma "Tamerlane and Other Poems" ("Tamerlāns un citi dzejoļi") izdevums, atklāja izsoles rīkotāji.

Izsoļu nama "Christie''s" eksperti prognozē, ka grāmata varētu tik pārdota ar rekordlielu cenu. "Tā ir pazīstama kā amerikāņu literatūras "melnā tulpe"," sacīja izsoļu nama grāmatu un manuskriptu speciālists Frensiss Valgrens, kas paredz, ka retais izdevums varētu savākt 500 000 līdz 700 000 ASV dolāru (233 000 līdz 326 200 latu).

Kad 18 gadus vecais Edgars Alans Po 1827.gadā pārvācās uz Bostonu, par visu vairāk viņš vēlējās sākt literāro karjeru, atjaunot saites ar pilsētu, kurā bija piedzimis, un distancēties no audžutēva. Rezultātā viņš publicēja pirmo darbu - "Tamerlane and Other Poems" ("Tamerlāns un citi dzejoļi"), kura iznākšanu tikpat kā neviens neievēroja. Kopumā dzejas krājums tika nodrukāts 40 vai 50 eksemplāros, un līdz mūsdienām ir saglabājušās tikai 12 grāmatas. 40 lappušu biezo krājumu pat nerotā Po vārds, un kā autors ir minēts "bostonietis".

Eksemplārs, kas tiks izsolīts piektdien, ir notraipīts un stipri nodilis. "Tā ir daudz cietusi kopija," atzina bijušais televīzijas menedžeris Viljamss Selfs, kas grāmatu pārdod. "Tomēr tā ir reta izdevība, tāda iespēja ir tikai vienreiz mūžā," norādījis Valgrens.

Lai gan tiek uzskatīts, ka Po savu vārdu uz grāmatas neminēja, vēloties paslēpties no audžutēva, viņa daiļrades speciālists Džeimss Hatčisons norāda, ka drīzāk dzejnieks vēlējies norādīt uz saikni ar savu dzimto pilsētu. "Sakot, ka grāmatu ir uzrakstījis bostonietis, viņš identificējās ar savu bioloģisko māti Elaizu Po, kas bija no Bostonas," paskaidroja Hatčisons. "Viņam nebija iemesla slēpties no Alana (audžutēva Džona Alana)."

Kā uzskata antikvāru grāmatu pārdevējs Džons Vindls no Sanfrancisko, grāmatu, visticamāk, iegādāsies privātpersona, jo universitātei vai muzejam būs grūti paskaidrot tik dārgu pirkumu laikā, kad tiek samazināts darbinieku skaits un sarūk finansējums.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu