The Enemy «We'll Live And Die In These Towns» (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Jaunie Oasis? Jauni The Jam? Laiks rādīs! Viens no vitālākajiem debijas albumiem šogad gan - «Mēs dzīvosim un nomirsim šajās pilsētās».

The Enemy «We'll Live And Die In These Towns»

(WEA)

9/12

Gatavojos jau sākt apkopot šā gada britu mūzikas pelēcību - neizdevušos albumus, vilšanās un vispār tādu kā radošo stagnāciju. Topus iekaro pabroka pārstāvji «The Twang» un «The Fratellis», absolūti neoriģinālie rokeri «The Pigeon Detectives» (kaut «I Found Out» nebija peļams), dīvaini popsīgie «Tiny Dancers», radoši izmocītie īru melodiķi «The Thrills», «Keane» kvadrātā - «Ghosts», protams, britu «Strokes» - «Arctic Monkeys» un daudzas citas jaunās britu mūzikas grupas, nerunājot jau par veselu lērumu amerikāņu poppanka ietekmētu kolektīvu.

The Enemy "We'll Live And Die In These Towns"
The Enemy "We'll Live And Die In These Towns" Foto: Publicitātes foto

Koventrijas trio «The Enemy» uz brīdi man lika justies, ka varbūt nemaz tik slikti vis tomēr nav. Tā virspusēji skatoties, «The Enemy»nav nekas īpašs, solists Toms Klarks (Tom Clarke) vizuāli nedaudz atgādina Pītu Dohertiju, puišu matu sakārtojums liek vilkt paralēles ar brāļiem Galaheriem un Ianu Braunu, arī muzikāli nekas īpašs - var vilkt paralēles ar The Jam, «Supergrass», arī«Arctic Monkeys», taču puišu jauneklīgā attieksme un vēlme kaut ko pateikt nav tik vienkārši notēlojama. Noticējuši arī klausītāji - pirkuši puišu debijas plati tik cītīgi, ka tā uz vienu nedēļu pat kļuva par Apvienotās Karalistes plati numur 1.

Atšķirībā no «Arctic Monkeys», kuri savās dziesmās pietiekoši smalki apdzied sadzīviskas, sociālas parādības, kas tiek novērotas pašu pagalmā vai uz ielas, «The Enemy» vēstījums ir daudz tiešāks, savā ziņā viendimensionāls, taču ne prasts. Fragments no trešā plates singla »Away From Here«:

I»m so sick, sick, sick and tired Of working just to be retired I don«t want to get that far I don»t want your company car Promotions ain«t my thing Name badges are not interesting

Awayaway oh oh oh away from here...

Ja varbūt sākumā man likās, ka šī varētu būt kārtējā viena hita grupa - katrā ziņā augstāk minētais »Away From Here« tāds, manuprāt, tomēr ir, tad katrs jauns singls un arī visa albuma noklausīšanās tomēr atklāja citu ainu, proti, «The Enemy» albums kopumā ir saturīgs un puišu skaņas vācelītē ir vairāk nekā viens vai divi spēcīgi hiti.

Albumu ievada nedaudz galaheriskais »Aggro«, taču Klārka vokāls drīzāk atgādina kaut ko no «The Music» (atceraties vēl tādus?). Seko viens no plates spēcīgākajiem vēstījumiem »Away From Here« ar līdzi dziedamu piedziedājumu »Awayaway oh oh oh away from here.... «Pressure» «delay» ģitāras uz brīdi ieskanas kā «Editors» jaunajā platē, taču Klārka skaldošais dziedājums tuvina skaņdarbu pankmūzikas estētikai. Vēl viens spēcīgs hits, pēc skaita ceturtais grupas singls «Had Enough» (skat video) arī izceļas ar līdzi dziedamu nesošu piedziedājumu, kurš organiski saplūst ar «Supergrass» raksturīgu ūjināšanu. Titulskaņdabs «We»ll Live And Die In These Towns« nodemonstrē, ka «The Enemy»ir spējīgi sacerēt arī vienkāršus, melodiskus skaņdarbus - dziesmā jūtama Pola Vellera 80. gadu ēna (labā nozīmē). «You«re not Alone», kas iecerēts kā jaunākais singls, iespējams kļūs par plates lielāko hitu. Lai tā notiktu, šim skaņdarbam ir visi nepieciešamie komponenti - noskaņa, ritms, nesošs piedziedājums, viegli iegaumējams teksts un attieksme.

Varbūt pēc visa šeit sarakstītā rodas iespaids, ka esmu kļuvis par «The Enemy» lielāko fanu; tā gluži nav, taču uz The Fratellis fona«The Enemy» tiešām izskatās kā jaunie «Oasis».

Izdošanas datums - 09.07.2007.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu