Jaunās mūzikas festivāls "Arēna" (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

No 9. līdz 27. oktobrim Rīgā risināsies jaunās mūzikas festivāls "Arēna", kas šogad notiks Tuvo Austrumu skaņu zīmē, preses konferencē pastāstīja festivāla mākslinieciskā vadītāja Gundega Šmite.

Festivāla programmā būs vairāku no arābu valstīm nākušu komponistu, kas integrējušies Eiropas mūzikas dzīvē, skaņdarbi.

Festivāla programmā būs arī komponista Mārtiņa Viļuma persiešu pasaka "Simurg", pašmāju komponistu Kristapa Pētersona, Santas Ratnieces, Līgas Celmas, kā arī Kloda Vivjē, Luka Frančeskoni, Jordānijas komponista Saīda Hadada un vēl daudzu citu komponistu skaņdarbi.

Koncertos piedalīsies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO), "Sinfonietta Rīga", Latvijas Radio koris, beļģu laikmetīgās mūzikas ansambļa "Ictus" dalībnieki, kā arī ārvalstu viesi - pianiste Noriko Kavaia, mandolīnas spēlētājs Avi Avitals, trombonists Benijs Slušins, pianists Amits Dolbergs un pašmāju mūziķi - pianisti Andrejs Osokins, Agnese Egliņa un Elizabete Šīrante, kontrabasists Kristaps Pētersons un citi.

LNSO viesdiriģents Žolts Noģs
LNSO viesdiriģents Žolts Noģs Foto: Publicitātes foto

Pie diriģentu pults koncertos stāsies LNSO viesdiriģents Žolts Noģs un diriģents Normunds Šnē.

"Līdzās intriģējošiem latviešu komponistu mūzikas pirmatskaņojumiem īpašs solās būt jauno komponistu konkurss "Valodas skaņa tuvo Austrumu mūzikā", kur jaunie skaņraži ir aicināti ieklausīties turku, palestīniešu un ebreju valodā, radot vokālās kamermūzikas darbus ar tekstiem to oriģinālvalodās. Tos sarūpējis dzejnieks, tulkotājs un multilingvists Uldis Bērziņš," pastāstīja festivāla koncepcijas autore un komponiste Gundega Šmite.

Festivāla noslēgumā interesentiem būs iespēja noskatīties arī dokumentālo filmu par mūzikas dzīvi skarbajā šodienas vidē Tuvajos Austrumos, Fausto Romitelli video operā "An Index of Metal".

Kopā ar citiem nozīmīgiem kultūras dzīves notikumiem "Arēna" veido Latvijas festivālu kultūru, iepazīstinot ar jaunāko pasaules un pašmāju mūzikā.

Ideja veidot jaunās mūzikas festivālu radās pirms vairākiem gadiem, jo tolaik koncentrēta, sakārtota jaunās mūzikas atskaņošanas niša Latvijā bija tukša, kamēr jaunāko vēsmu atspoguļotāji teātra un kino jomā jau bija kļuvuši par neatņemamu vietu Latvijas kultūrā. Tādēļ 2002.gada rudenī savu gaitu sāka jaunās mūzikas festivāls "Arēna".

Jaunās mūzikas festivāls "Arēna" vēlas rādīt mūsdienu mūzikas dažādību. "Arēna" ir ikgadējs forums, un tā galvenie mērķi un uzdevumi ir jaunās latviešu mūzikas atskaņojumi, starptautiski atzītu jaunās mūzikas atskaņotāju piesaiste, kā arī pasaulē atzītu komponistu uzaicināšana uz festivālu.

Līdz šim festivāla īpašie viesi bijuši pasaules slavenais igauņu komponists Arvo Pērts un džeza leģenda Džo Zavinuls, britu komponists Gevins Braiars, kā arī šveiciešu komponists, diriģents un obojists Heincs Holigers.

2002.gadā festivāls saņēma Kultūras ministrijas prēmiju par veiksmīgu konceptuālo risinājumu mūsdienu mūzikas popularizēšanā, bet 2003.gadā festivāls kļuva par Eiropas Jaunās mūzikas organizāciju apvienības (ECPNM) biedru.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu