Pasniegtas Lielās mūzikas balvas (14)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Latvijas Nacionālajā operā svinīgā ceremonijā trešdien tika pasniegtas Lielās mūzikas balvas.

Svinīgajā ceremonijā diriģents Gints Glinka, kurš LMB saņēma par Ludviga van Bēthovena "Devītās simfonijas" interpretāciju, diriģēja Latvijas Nacionālās operas orķestri, nevis Latvijas Simfonisko orķestri, ar kuru kopā izcīnīta LMB Leonīda Vīgnera 100.dzimšanas dienai veltītajā koncertā un kura labi atalgots galvenais viesdiriģents viņš skaitās.

LMB par mūža ieguldījumu piešķirta pianistei Vilmai Cīrulei.

Par izcilām lomām Dmitrija Šostakoviča operā "Mcenskas apriņķa lēdija Makbeta", Džakomo Pučīni operās "Toska" un "Madama Butterfly" LMB piešķirta Latvijas Nacionālās operas solistei Kristīnei Opolais.

Gints Pabērzs saņēma LMB par izcilu un radošu sniegumu "Sony Jazz Stage 2006", par koncertdarbību Latvijā un ārzemēs, kā arī par kompaktdisku ierakstiem.

Stīgu kvartetam "Euphonia" LMB piešķirta par mērķtiecīgu un daudzveidīgu koncertdarbību Latvijā un ārzemēs.

Komponists Andris Dzenītis LMB saņēma par vokāli simfonisko skaņdarbu "Fides. Spes. Caritas".

Latvijas Radio 3 "Klasika" saņēma LMB par latviešu mūzikas un izpildītājmākslas popularizēšanu Latvijā un ārvalstīs, par mērķtiecīgu un rezultatīvu darbu UNESCO konkursā "Rostrum", par Latvijas koncertdzīves dokumentēšanu un par pasaules mūzikas vērtību atspoguļošanu.

LMB bija izvirzīti 29 kandidāti, starp tiem pianisti Vestards Šimkus un Arturs Ozoliņš, dziedātāji Sergejs Jēgers, Egils Siliņš, Maija Kovaļevska, Elīna Garanča, čelliste Marta Sudraba, vijolniece Baiba Skride, diriģenti Māris Sirmais un Andris Nelsons, orķestris "Kremerata Baltica", baletdejotāji Aleksejs Avečkins un Elza Leimane.

Šogad LMB pasniegta jau četrpadsmito reizi. Laureāti saņēma 800 latu prēmiju un Armanda Jēkabsona sudrabā veidotu statueti, kurā atainots stilizēts sievietes tēls. To ietver ažūrā veidotas smalkas līnijas, kas atspoguļo mūzikas instrumentu fragmentu kontūras. Figūras silueta pieliektā galva, pēc mākslinieka ieceres, simbolizē pietāti pret laureāta ieguldījumu Latvijas mūzikā.

LMB ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums akadēmiskajā mūzikā. 1993.gadā Kultūras ministrijā pēc toreizējā kultūras ministra Raimonda Paula iniciatīvas pieņemts lēmums ik gadu par izcilākajiem sasniegumiem mūsu valsts mūzikas dzīvē piešķirt speciālu balvu.

LMB 2006 žūrijā darbojās Latvijas Radio 3 redaktore Māra Šuba, Latvijas Radio 3 direktore Gunda Vaivode, muzikologi Mikus Čeže, Dzidra Strautiņa un Ināra Jakubone, klarnetists, "Latvijas koncertu" producents Mārcis Kūlis, laikraksta "Diena" Kultūras nodaļas žurnāliste Inese Lūsiņa, komponisti Arturs Maskats, Pēteris Vasks, žurnāla "Mūzikas Saule" galvenais redaktors Orests Silabriedis un pianists Juris Žvikovs.

Žūrijas konsultants klasiskās dejas jomā ir Modris Cers, bet ritmiskās mūzikas jomā - Māris Briežkalns.

Komentāri (14)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu